Görüş Bildir
Haberler
Lice'de Kalekol Eylemine Sert Müdahale

Lice'de Kalekol Eylemine Sert Müdahale

Onedio Medya
30.05.2014 - 09:23 Son Güncelleme: 30.05.2014 - 12:56

Fotoğraf: DİHA

İçeriğin Devamı Aşağıda

BDP ve HDP'liler Lice Bölgesinde

Lice’de kalekol eylemine sabah saatlerinde başlayan sert müdahalenin ardından BDP ve HDP’liler Lice’ye gitti.

Lice’de karakol-kalekol yapımlarını protesto etmek için eylem yapanlara sabah saatlerinde şiddetli müdahalede bulunuldu. Müdahale sonrası Halkların Demokratik Partisi (HDPDiyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan ve Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Diyarbakır İl Eş Başkanı Zübeyde Zümrüt ve partili yöneticiler çatışma bölgesine gitti.

Dicle Haber Ajansı’nın geçtiği habere göre, eylemciler çadırlardan çıkarak, nöbet eylemini sürdürdükleri Cellik bölgesi ve Duru Karakolu’nun yakınındaki açık araziye çıkarken, günün ilk ışıkları ile birlikte çok sayıda asker ve özel tim konuşlandırıldı.

Askerlerin perşembe günü Ankara’nın yanı sıra Bingöl ve Mardin gibi şehirlerden Diyarbakır’da sevk edilen özel askeri birliklerden oluştuğu belirtildi.

Bölgeye sevk edilen askeri araçlar ve TOMA’larla çadırlarda beklemeye devam eden eylemcileri çember içine alan güvenlik güçleri gaz bombaları ve plastik mermiyle müdahale etti. Eylemciler de ses bombaları, havai fişekler ve molotof kokteylleri ile karşılık verdi.

HDP ve BDP’li yöneticiler Lice’de

Çatışma bölgesine gitmek için Diyarbakır’dan Lice’ye hareket eden, aralarında HDP Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan BDP Diyarbakır İl Eş Başkanı Zübeyde Zümrüt’ün de bulunduğu BDP’li yöneticiler, çatışmaların yaşandığı bölgeye yaklaşık 10 kilometre mesafedeki Kocaköy ilçesi çıkışında askerlerce kurulan arama noktasında durduruldu.

Askerler heyete geçişlerine “güvenlik” gerekçesiyle izin verilmeyeceğini belirtmesi üzerine heyet Diyarbakır Valiliği’yle görüştü. Bir süre daha engellenen heyetin daha sonra geçişine izin verildi.

Engellemenin kaldırılmasının ardından yola devam eden heyetin çatışmanın yaşandığı bölgede eylemcilerle ve askeri yetkililerle görüştü.

Aydoğan: Müdahale durdu, ancak gergin bekleyiş devam ediyor

Sabahki müdahalenin ardından İMC TV’ye konuşan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan, sabah 05.30 civarında ailelerin çadır kurduğu noktaya jandarma ve polis eşliğinde müdahalenin başladığını ve müdahalenin şu an durduğunu ancak gergin bekleyişin devam ettiğini söyledi.

Müdahale sırasında yaralıların bulunduğunu kaydeden Aydoğan, çadır çevresinin etrafının asker ve çevik kuvvet polisi tarafından çevrildiğini söyledi.

Gazeteciler serbest

Aralarında DİHA muhabirlerinin de bulunduğu basın mensuplarının çatışmaların yoğunlaştığı alana ve çadırların kurulduğu bölgeye yaklaşmalarına izin verilmediği belirtildiği ve gözaltına alınan gazetecilerin olduğu bildirildi.

İMC TV’ye konuşan Lice Belediyesi Eş Başkanı Rezzan Zuğurli, gözaltına alınan gazetecilerin daha sonra serbest bırakıldığını açıkladı.

Bu arada sabah saatlerinden itibaren eylemcilerin hendek kazılarak günlerdir trafiğe kapattıkları Diyarbakır-Lice kara yolunun yeniden açılması için çukurlar tek tek doldurulmaya başlandı.

Valilikten açıklama

Diyarbakır Valiliği’nden yapılan açıklamada ise özetle şu ifadelere yer verildi:

“24 Mayıs 2014 tarihinden itibaren bölücü terör örgütünün yönlendirmesiyle illegal gruplar tarafından, Diyarbakır-Bingöl ve Diyarbakır-Muş Karayollarında yol kesme girişimlerinde bulunulmaktadır.

“Güvenlik güçlerince; Diyarbakır-Bingöl karayolunun Lice-Ziyaret Mahallesi ile Hani-Çağıl Mahallesi arasında kalan kısmında, eylemciler tarafından karayolu üzerinde açılmış olan hendeklerin kapatılması ve Çağıl Mahallesi yol ayrımında trafiğin işlemesine mani olan engellerin kaldırılmasına yönelik güvenlik tedbirleri alınmaya başlanmıştır.

“Yapılan çalışmalar tamamen vatandaşlarımızın seyahat özgürlüğünü sağlamaya yöneliktir.”

IMC

Kaynak: http://www.imctv.com.tr/2014/05/30/bd...
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0