Görüş Bildir
Haberler
Larenjit Nedir, Belirtileri Nelerdir? Tanı ve Tedavisi Nasıl Yapılır?

Larenjit Nedir, Belirtileri Nelerdir? Tanı ve Tedavisi Nasıl Yapılır?

Şebnem Sucu
20.09.2021 - 08:30

Son dönemde adını sık duyduğumuz hastalıklardan biri haline gelen larenjit, özellikle üst solunum yolu hastalıklarının sık olduğu kış mevsiminde yaygın görülmektedir. Hastalarda çoğu zaman ses kısıklığına yol açan larenjit, kimi zaman ses kayıplarına da neden olmaktadır. Leranjit her yaş grubunda görülebilen bir rahatsızlıktır. Hastalık bazı önlemlerle sıklıkla 1-2 haftada ortadan kaybolur. Ancak belirtiler bazı hastalara uzun dönem eşlik etmektedir. Bu nedenle uzun süren larenjit belirtileriniz varsa doktorunuzda yardım almanız gerekir. Peki, larenjit nedir, belirtileri nelerdir? Tanı ve tedavisi nasıl yapılır? İşte larenjit hakkında merak edilen tüm soruların yanıtları…

İçeriğin Devamı Aşağıda

Larenjit genellikle nezle, sinüzit, grip ve soğuk algınlığı gibi hastalıklar nedeniyle ortaya çıkmaktadır. Bunun yanı sıra bakteriyel enfeksiyonlar, çevresel faktörler ve sigara kullanımına bağlı olarak da larenjit gelişebilir. Uzun süren larenjit hastalığı bazen altta yatan farklı hastalıklardan kaynaklanabilir. Sesini profesyonel olarak kullananlar ve sürekli konuşmak durumunda kalanların larenjite yakalanma riski yüksektir. Hastalarda boğaz ağrısı, boğuk ses ve nefes almada güçlük gibi pek çok belirtiye yol açan larenjit, ses tellerini etkileyen toplumda sık görülen hastalıkların başında gelmektedir. Peki, larenjt nedir, belirtileri nelerdir? Tanı ve tedavisi nasıl yapılır? İşte tüm detaylar…

LARENJİT NEDİR?

Seste kalınlaşma ve çatallaşmanın sık görüldüğü larenjit, ses tellerinin iltihaplanması ya da zarar görmesi nedeniyle ortaya çıkar. Ses kutusunun iltihaplanması sonucu şişme ortaya çıkabilir. Bu durum ses kısıklığına yol açar. Boğaz ağrısının yanı sıra bazı vakalarda nadiren solunum güçlüğüne yol açabilir. Özellikle nefes borusunun dar olduğu çocuklarda nefes almada güçlük gibi  bazı komplikasyonlar gelişebilir. 

Hastalarda larenjit akut ya da kronik şeklinde görülmektedir. 1-2 hafta süren akut larenjit, uzun süre devam eden kronik larenjit olarak tanımlanır. Genellikle virüslerden kaynaklı enfeksiyonların neden olduğu larenjit, kısa sürede iyileşir. Öte yandan uzun süren ses kısıklığı altta yatan önemli bir hastalıktan kaynaklanabilir. Bu sebeple kişiler vakit kaybetmeden doktoruna başvurmalıdır.

LARENJİT BELİRTİLERİ NELERDİR?

En önemli belirtisi ses kısıklığı olan larenjit bazı vakalarda midedeki asitin boğaza ve gırtlağa ulaşması sonucu meydana gelen tahriş sonucu ortaya çıkabilir. Larenjit çocuklarda ve yetişkinlerde boğaz ağrısı ve konuşmada zorlanmalara neden olabilir. Larenjtin diğer belirtileri ise şu şekildedir;

- Titreme

- Hırıltı

- Şiddetli öksürük

- Yorgunluk

- Boğazda kuruluk

- Seste çatallaşma

- Lenf bezlerinde şişlik

LARENJİT TANI VE TEDAVİSİ

Larenjitin tanısı için doktorunuz belirtilerinizden yola çıkarak kulak, burun ve boğaz muayenesi yapmak durumunda kalır. Genellikle gırtlakta şişme ve kızarıkla kolayca tanısı konabilmektedir. Uzman larenjitin tanısı tam olarak koyabilmek için bazı yöntemlerden yararlanabilir. 

Akut larenjit, genellikle sesinizi dinlendirerek, nemli hava soluyarak ve sıvı tüketerek kısa süreden ortadan kaybolmaktadır. Kişide kronik larenjit bulguları saptandıysa doktorunuz tarafından verilen ağrı kesicileri uygun dozlarda almanız gerekir. bakteriyel bir enfeksiyon sebebiyle larenjitiniz geçmiyorsa antibiyotik tedavisi daha yararlı olacaktır. Boğazda yoğun şişlik ve iltihaplanmalar için ise kortikosteroid kullanmak durumunda kalabilirsiniz. Hastalar bu süreçte bol su tüketmeli ve sigara, alkol ve kafeinden uzak durmalıdır. Konuşma, bağırma gibi ses tellerini zorlayacak eylemlerden kaçınılmalı ve dumanlı, tozlu ve kuru ortamlardan uzak durmalıdırlar.

Aşağıdaki İçerikler De İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
1
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın