Görüş Bildir
Haberler
Kuzey Kutbu'nu Kurtar

Kuzey Kutbu'nu Kurtar

Onedio Medya
07.01.2014 - 16:44 Son Güncelleme: 07.01.2014 - 16:58

Kuzey Kutbu'nu Kurtar

Buzullar, Kuzey Buz Denizi'nde 800.000 yıldan fazladır varlar. Erimelerinin başlıca nedeni, bizim kirli fosil yakıt petrolü tüketmemiz. İnsanlık tarihinde ilk kez Kuzey Buz Denizi, yakın gelecekte tamamen buzulsuz kalma tehlikesiyle karşı karşıya. Bu, sadece bölgede yaşayan insanlar, kutup ayıları, boynuzlu balinalar, deniz aygırları ve diğer canlılar için değil, hepimiz için yıkıcı sonuçlar doğurur. Dünyanın kutbundaki buzullar, güneş ışınlarının çoğunu uzaya geri yansıtıyor ve böylece gezegenimizin serin kalmasını; tarım yapabilmek için gerekli olan iklimsel şartların sabit kalmasını sağlıyor. Buzulları korumak demek, aynı zamanda kendimizi korumak demek.

Kutupları kurtarmak için hemen bugün harekete geçmeliyiz. Şimdi sen de imzanı ekle.

Buzulların erimesinin baş sorumlusu kirli enerji şirketleri, şimdi de eriyen buzullardan kazanç sağlamaya çalışıyor. 90 milyar varillik petrol elde etmek için yeni bir petrol bölgesi oluşturmak istiyorlar. Bu, onlar için büyük para ama aslında dünyanın sadece 3 yıllık petrol ihtiyacını karşılıyor. Gizli devlet belgelerinde, bu bölgede ortaya çıkabilecek bir petrol sızıntısıyla baş etmenin “neredeyse imkânsız” olduğu ve hassas Kuzey Kutup çevresini yok edebileceği yazıyor. Petrol şirketleri, Kuzey Kutbu'nda petrol kuyusu kazmak için yollarına çıkan buzdağlarını yerinden oynatmak ve dev hortumlar kullanarak buzulları sıcak suyla eritmek zorundalar. Bunu yapmalarına izin verirsek, felakatle sonuçlanacak bir petrol sızıntısının olması an meselesi olur... Exxon Valdez ve Deepwater Horizon felaketlerinin yol açtığı büyük hasarı hepimiz gördük. Aynı şeylerin Kuzey Kutbu'nda yaşanmasına seyirci kalamayız.

Kuzey Kutbu sularındaki petrol aramalarını durdurmalıyız. Hemen şimdi imzanı ekle.

Wikileaks belgelerinde görüldüğü üzere, ABD “Kuzey Kutbu'nda artan askeri tehlike”den bahsediyor. Rusya ise gelecekte “silahlı müdahale” olacağını öngörüyor.

Kuzey Kutbu'nda gelecekte bir savaş çıkması bekleniyor. Kuzey Kutbu çevresindeki ülkeler, şimdiden denizaltı, savaş uçakları ve nükleerle çalışan buzkıranlar satın alıyor, bölge üzerindeki hak iddialarını silah gücüyle destekliyorlar. Hem Rusya, hem de Norveç, ulusal çıkarlarını korumak için “Kuzey Kutbu Askeri Birlikleri” oluşturdu. Artan askeri faaliyetlerin yanı sıra altı ülke, sahipsiz Kuzey Kutbu alanlarını kendi ülke sınırları içine katarak hak iddia etmeye çalışıyor. Bu bölgeler, şu anda hepimize ait. Böyle kalmasını sağlayalım. Dünyadaki tüm canlılar adına burada kurtarılmış bir bölge ilan edelim.

Kuzey Kutbu, hiçbir ülkeye ait değildir. Ve öyle de kalmalıdır. Hemen şimdi imzanı ekle.

Biz bu gezegende, 7 milyar kişiyiz. Her birimiz Kuzey Kutbu'nun içinde bulunduğu kötü durumdan etkileniyoruz. Kuzey Kutbu, güneş ışınlarını yansıtan buzulları sayesinde iklimimizi koruyor; tarım yapabilmemizi ve böylece karnımızın doymasını sağlıyor.

Ne yazık ki bu bölge, küresel iklim değişikliğinden en fazla etkilenen bölge. Diğer yerlere oranla iki kat daha fazla ısınmaya maruz kalıyor. Bölge, aynı zamanda petrol şirketleri için de ön saflarda yer alıyor. Aynı şirketler, kirli yakıtlarıyla buzulların erimeye başlamasına da neden olmuşlardı. Kuzey Kutbu'ndaki yeni petrol hücumunu durdurabilirsek, enerji kaynaklarımızda köklü bir değişim için gereken şartları yaratabilir, temiz enerji devrimini hızlandırabilir ve çocuklarımıza temiz bir gelecek bırakabiliriz.

Dünyanın en güçlü ülkeleri ve şirketleriyle karşı karşıya olduğumuzu biliyoruz.

Ama birlikte hareket edersek, hiçbir ülkenin askeri gücünün veya hiçbir şirketin bütçesinin elde edemeyeceği bir güce sahip oluruz. Hepimiz, bu gezegeni çocuklarımıza miras bırakmak istiyoruz. Böylesine önemli bir ortak amacımız varken hiçbir sınır bizi ayıramaz. Birlikte olursak en büyük güç biz oluruz.

İşte bu nedenle, milyonlarcasıyla beraber senin adını da Kuzey Kutbu'na taşıyoruz. Dünya gençliği tarafından tasarlanmış olan “Gelecek için Bir Bayrak”la beraber...

Böylece Kuzey Kutbu'na sahip çıktığımızı göstermiş olacağız. Çünkü yeşil, sağlıklı ve barış dolu bir dünya hayalimiz, Kuzey Kutbu'nun yok olmamasına bağlı...

Bu bayrak sadece bir sembol... Sesinizi her yere taşıyacağız. Dünyanın siyasi liderlerine tek tek ulaşacak ve onlara Kuzey Kutbu konusundaki tavırlarını soracağız. Hareketimiz büyüdükçe Birleşmiş Milletler'e başvuracak ve Kuzey Kutbu'nu korumak için küresel bir anlaşma yapılmasını talep edeceğiz.

30 yıl önce Antarktika'yı korumak için bir kampanya başlatmıştık. Başaracağımıza kimse inanmamıştı. Ama başardık ve Güney Kutbu'nda bir dünya parkı yarattık.

Şimdi Kuzey Kutbu, hepimizi yardıma çağrıyor.

Kaynak: http://savethearctic.org/?utm_source=...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın