Görüş Bildir
Haberler
'İsrail'e Petrol Satmadık'

'İsrail'e Petrol Satmadık'

adem kara
21.06.2014 - 12:50 Son Güncelleme: 22.06.2014 - 12:36
İçeriğin Devamı Aşağıda

'İsrail'e Petrol Satmadık'

Irak Kürt Bölgesel yönetimi, kuzeydeki boru hattından İsrail'e ham petrol satıldığı iddiası için 'Bölgesel hükümet, kesinlikle İsrail'e petrol satmadı' açıklamasında bulundu.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi hükümetinin Sözcüsü Sefin Dizayi, İsrail'e petrol sattıklarına yönelik iddiaları kesin bir dille yalanladıklarını söyledi.

Dizayi, hükümet olarak direkt bir devlete petrol satışının söz konusu olmadığını belirterek, 'Kürdistan bölgesel hükümeti, kesinlikle İsrail'e petrol satmadı. Böyle iddiaları reddediyoruz. Alım yapan bazı şirketlere petrolümüzü satıyoruz. Bunlar da petrol borsasında olan şirketlerdir. Kürdistan hükümeti olarak herhangi bir devlete direkt petrol satmış değiliz. Petrolümüzü satın alan şirketler, kendilerine gelen talepler üzerine istenilen yere satıyorlar. Bu konuda çıkan haberleri kesin bir dille yalanlıyoruz' dedi.

Reuters 'ın cuma günü gemi takip sistemlerine dayandırdığı bilgiye göre, ‘SCF Altai’ isimli bir tanker bölgeden çıkarılan petrolün ihracında kullanılan rotadan farklı olarak Türkiye’nin Ceyhan Limanı'ndan yola çıkmadı.

‘United Emblem’ isimli bir başka tanker Ceyhan’da dolum yapıp, Malta’ya doğru yola çıktı. Reuters’ın piyasa kaynaklarına dayandırdığı bilgiye göre, burada ‘SCF Altai’ adlı tankere gemiden gemiye yakıt aktarıldı. Aktarılan petrolle yola çıkan SCF Altai, İsrail'in Aşkelon Limanı'na demirledi.

Haziran ayı başında Türkiye üzerinden yabancı alıcılara satılmak üzere sevkiyatı yapılan ilk Kürt petrolünü taşıyan United Leadership adlı tanker de yükünü boşaltamamıştı. Fas’taki Muhammediye Limanı'nda yükünü boşaltması beklenen tanker, limandan 55 km uzakta demir atmış, Fas yönetimi tankerin karasularını terk etmesini istemişti.

22 Mayıs'ta Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nden Türkiye'ye ihraç edilen petrolün uluslararası piyasalara sevkiyatına başlanmıştı. Açıklamayı Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız yapmıştı.

Bağdat'tan Erbil'e 'İsrail'e petrol sattı' suçlaması

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY), Türkiye üzerinden dünya piyasalarına sattığı petrol nedeniyle Erbil-Bağdat yönetimleri arasında karşılıklı suçlamalar yapılmıştı. Irak Petrol Bakanlığı, IKBY'yi, İsrail'e petrol satmak ve ülkeyi 34 milyar dolar zarara uğratmakla suçlamıştı.

Bakanlığın resmi internet sitesinden yapılan açıklamada, IKBY'nin İsrail'e petrol sattığı iddia edilerek “Kürdistan bölgesinin sattığı petrolün İsrail rafinerilerine ulaştığını ispatlayan belgeler var” denilmişti.

Türkiye üzerinden dünya piyasalarına satılan IKBY petrolünün sevkiyatına de değinilen açıklamada, “Türkiye, 2010 yılında Irak ile imzaladığı petrol anlaşmasına bağlı kalmalıdır. Bu anlaşma Irak petrolünün Ceyhan Limanı'ndan gönderilmesini öngörüyor” denilmişti.

Anayasa çelişkili

Irak Anayasası'ndaki çelişkili maddeler yüzünden Bağdat ve Erbil arasında Kuzey Irak petrolleri konusunda anlaşmazlık yaşanıyor.

Henüz meclisten onay alamayan, 2007 yılında hazırlanan Hidrokarbon Yasası ise Bağdat'ın tüm petrol gelirlerinden Erbil'e yüzde 17 pay vermesini öngörüyor.

Kaynak: Al Jazeera, AA ve Reuters

Kaynak: http://www.aljazeera.com.tr/haber/isr...
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0