Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Kuraklığa karşı ilham kaynağı “Stenocara böceği”
Kuraklığa karşı ilham kaynağı “Stenocara böceği”
ABD’nin Teksas eyaletindeki Rice Üniversitesi Malzeme ve Nano Mühendisliği Bölümü’nde doktora yapan ve nano teknoloji üzerine araştırmalar gerçekleştiren Türk bilim insanı Şehmus Özden, Afrika’daki Namib çölünde yaşayan Stenocara isimli böceği örnek alarak geliştirdiği teknolojik buluşunun, kuraklığa çözüm olabileceğini öne sürdü.
Stenocara isimli böceğin sırt kısmındaki ve kanatlarındaki dizayn sayesinde havadaki su taneciklerini toplayarak su ihtiyacını karşılayabildiğini söyleyen Özden, “Böceğin başı aşağıya doğru, sırt ve kanat kısmı yukarıya gelecek bir şekilde 45 derecelik bir açıyla rüzgara karşı durduğunda, havadaki nemde bulunan küçük su moleküllerini suyu seven tepeciklerde topluyor. Su damlası yeterli bir büyüklüğe ulaştığında suyu seven tepeciklerden, suyu sevmeyen bölgeye ve buradan böceğin ağız kısmına yuvarlanıyor ve böylece böcek su ihtiyacını karşılamış oluyor” dedi.
Özden, çalışmalarında bu böceği örnek aldıklarını belirterek saç telinin milyonda biri küçüklüğündeki karbon nanotüp denilen yapıları kullanarak Stenocara böceğinin su toplama mekanizmasına benzer bir mekanizma geliştirdiklerini belirtti.
Binlerce nanotüpten oluşan nanotüp demetinin bir ucuna suyu seven madde (hydrofilik) diğer ucuna ise suyu iten (hydrofobik) madde bağladıklarını belirten Özden, “Nanotüp demetinin suyu seven kısmını üst, suyu sevmeyen kısmını alt tarafa gelecek şekilde dış ortama bıraktık ve toplanan su miktarını ölçtük. Maddenin en önemli özelliklerinden iki tanesi, dışarıdan herhangi bir enerjiye ihtiyaç duyulmaması ve toplanan suyu kendi içerisinde depolamasıdır. İhtiyaç duyulduğunda nanotüp demeti bir sünger gibi sıkılarak içindeki su kullanılabilir. Nanotüp demeti, içerisindeki su alındıktan sonar tekrar tekrar defalarca kullanılabilir. Bu buluş, kuraklık sorununa potansiyel çözüm olarak görülüyor” şeklinde konuştu.
Yorum Yazın