Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
'Küçük Paris': Türkiye'nin Modern İmarlı İlk Yerleşim Yeri Atça ile Tanışın
Aydın'ın Sultanhisar ilçesine bağlı bir mahalle olan Atça'nın diğer yerlerden ayrılan özelliği var. Atça'nın yerleşimi için, Paris'te Şanzelize Caddesi'nin de aralarında olduğu 12 caddenin birleştiği Charles de Gaulle Meydanı'ndan esinlenilmiş. Bu sebeple 'Küçük Paris' denilen ve 2012'ye kadar belde statüsünde olan Atça, Türkiye'nin modern imarlı ilk yerleşim yeri.
8000 nüfusa sahip olan Atça, 2012'ye kadar belde statüsüne sahipti.
Kasım 2012'de Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde kabul edilen 6360 sayılı kanun ile, Sultanhisar ilçesine bağlı bir mahalle konumuna geldi.
İzmir-Denizli Karayolu üzerinde yer alıyor ve yerleşimi itibarıyla farklı bir özelliği tarihçesinde bulunduruyor.
27 Mayıs 1919'da uğradığı Yunan işgalinden 5 Eylül 1922'de kurtulduktan sonra Yunan ordusunun yıkık bir yer olarak bıraktığı Atça, Cumhuriyet'in ilanının ardından yeniden canlanmaya başlamış.
Paris'teki Charles de Gaulle Meydanı, dünyaca ünlü Şanzelize Caddesi'nin de aralarında bulunduğu 12 caddenin birleştiği bir meydan.
Atça için işte buradan esinlenilmiş.
Onedio'ya bilgi veren Sultanhisar Belediye Başkanı Osman Yıldırımkaya, 1924 yılında Fransa'nın başkenti Paris'te şehir planlamacılığı üzerine eğitim alan Abdi Bey tarafından Atça'nın bu şekilde yapıldığını anlatarak, şöyle konuşuyor:
"Fransa'nın Paris'i, Aydın'ın Atça'sı"
'Abdi Bey isimli büyüğümüz, Atça'dan geçerken Atça'nın o yanmış yıkılmış ve bitap halini görüyor. 1924 yılının son aylarında Atça'nın mevcut belediye başkanıyla görüşmek suretiyle, 1/50 binlik bir ölçütte ipek bez üzerine Atça'nın imar planını yapıyorlar. İlk imar planı böyle oluşuyor.'
'Merkezde bir park, tamamen Paris'ten özümlenilmiş ve o meydanda 12 cadde var. Bizim 8 tane ana caddemiz var, ona benzetilmeye çalışılmış. Yani dünyada Fransa'nın Paris'i, Türkiye'de de Aydın'ımızın Atça'sı demek lazım buna. Planımızla gurur duyuyoruz.'
Ege Bölgesi'nin ilk belediyelerinden birisiydi...
1867'de kurulan Atça Belediyesi, Ege Bölgesi'nin ilk belediyelerinden birisiydi.
Ana geçim kaynağı tarım olan ve okuma yazma oranı %97 olan Atça'da, 1990'lı yıllardan itibaren çilek üretimi önemli bir geçim kaynağı haline geldi.
Her sene mayıs ayında 'Çilek Festivali' düzenleniyor
Atça çileğinin tanıtımı amacıyla düzenlenen festivalde çeşitli etkinlikler gerçekleştiriliyor.
Bu arada yurt dışına çilek ihracatı da yapılıyor.
1980'den beri çalıştığı görev yerinden 2005'te ayrıldığını ve memleketi Atça'ya döndüklerini anlatan Ahmet Özsan, 'Kendi memleketimiz çekiyor, kanımız çekiyor. Eşimiz dostumuz burada' diyor.
Onedio
Yorum Yazın
ulan elin gavurlarının bütün mahallesi sokağı böyle modern, bizim koca ülkede tek mahalle
keşke paylaşmasaydınız. 2 gün'e kalmaz anasını zikerler oranın toki gider oraya
19.ve 20.yy'da Türkiye'nin mimarisi binaların estetikliği paris'den veya londra'dan daha güzeldi ne olduysa 1970'den sonra çarpık kentleşme,rantcılık ve müta... Devamını Gör
İlk yazdigin şeye harbiden inandin mi ?