Goran Conradsson
Şirketin CEO'su Göran Conradsson, bu teknolojinin burun spreylerinden haplara kadar diğer uygulama türlerinin önünü açabileceğini ifade ediyor:
'Bunun için çok fazla araştırma ve geliştirme gerekiyor. Ama prensip olarak evet, mümkün.'
Geliştirdiği tek doz Kovid-19 aşısı İngiltere'de kullanım için onay alan ilaç firması Janssen de, havayla kurutma yöntemlerini analiz etmek adına bir pilot proje üzerinde çalışıyor.
Dünyanın en büyük sağlık ürünleri şirketi Johnson & Johnson'a bağlı firma, yaptığı açıklamada projenin koronavirüs veya diğer bulaşıcı hastalıklarla bağlantılı olup olmadığına dair bir bilgi vermedi.
Ancak şirketin bir sözcüsü, araştırmanın gelecekteki aşıların 'dağıtımını, yönetimini ve uyumluluğunu kolaylaştırmak için yeni teknolojileri keşfetmeye' odaklandığını belirtti.
'Daha çevreci' olabilir
Toz teknolojisi iğne korkusu insanlara da yardımcı olabilir. Ayrıca mevcut sıvı aşıların korunmasında kullanılan buzdolapları ve donduruculara da ihtiyaç duymayacağından gereken elektriği azaltacağı için 'daha yeşil' bir alternatif de sunabilir.
Ve küresel aşı kampanyalarına da yardımcı olabilir.
Conradsson, 'Herkes güvende olana kadar kimse güvende değil' diyor ve ekliyor: 'Eğer dünyanın herhangi bir yerinde koronavirüs hala dolaşıyorsa ne olacağını asla bilemezsiniz.'
Kar amacı gütmeyen Epidemi Hazırlık İnovasyonları Koalisyonu (CEPI) sözcüsü Ingrid Kromann da, 'Küresel olarak salgınla başa çıkabilmek adına her bölgeden insanı aşılamamız gerekiyor' diyerek Conradsson ile aynı fikirde olduğunu söylüyor.
Ancak Kromann, toz aşıların geliştirilmesinde biraz temkinli ve 'hala yapılacak çok iş olduğu' fikrinde:
'Gelgelelim başarılı olması durumunda, aşıların erişimini kolaylaştıracak, daha az israfa neden olacak ve aşılama maliyetlerine düşürebilir.'
Haber: BBC Tükrçe
Yorum Yazın