Konfüçyüs Düşüncesini Yasaklayan Çin'in İlk İmparatoru Şi Huang ve Legalizm Düşüncesi
Konfüçyüs Düşüncesini Yasaklayan Çin'in İlk İmparatoru Şi Huang ve Legalizm Düşüncesi
1912'ye kadar hükmünü sürdürecek olan ve Çin'de imparatorluk kurmayı başarabilmiş Quing Hanedanlığı'na mensup olan Şi Huang aynı halde Çin'in ilk imparatoru olarak bilinir.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
MÖ 221'de imparatorluğu kuran Şi Huang'tan önce Çin'de 200 yıllık bir savaşlar dönemi yaşanır. Bu dönemde özellikle ahlaki bir çöküş söz konusu iken bu çöküşten bir bakıma faydalanan...
Yasaklanan yalnızca Konfüçyüsçülük değil bütün düşünce sistemleridir. Ancak İmparator insanların doğasının iyi olduğunu düşünen Konfüçyüs'e karşı...
Şi Huang'a göre insanın iyi olduğunu savunan düşünceler aslında insanı yoldan çıkarır. Bu yüzden sosyal düzeni korumak ancak kötü olan insanı dizginlemekten geçer.
Ayrıca Legalizm'de sizin de tahmin edeceğiniz üzere hükümdarın sınırsız ve sorgulanamaz yetkileri vardır ve bu yüzden onun kararlarına riayet şarttır.
Tabii Legalizm'İn başka yönlerinden de bahsetmek gerekir. Öncelikle bu denli sert bir devlet yapısında herkesin kanun önünde eşit olduğunu söylemek gerekir tabii ki İmparator hariç.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Peki İmparator Şi Huang, Legalizm ile ne başarır? Çin'in savaşlar dönemini bitirir, diğer 6 Çin devletini kontrolü altına alır ve hanedanlığını kurar. Bu ilk bürokratik devlet düzeni demektir.
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
Yorum Yazın
Sonraki imparatorlarsa Konfüçyüsçülüğü benimser