Görüş Bildir
Haberler
Kış Günlerine Girerken Beyaz Çay ile İlgili Bilinmesi Gerekenler

Kış Günlerine Girerken Beyaz Çay ile İlgili Bilinmesi Gerekenler

Muhammet Çınar
26.12.2014 - 09:45 Son Güncelleme: 26.12.2014 - 12:16

Beyaz çay; siyah ve yeşil çayla aynı çay bitkisinden elde edilen, kanserli hücrelere açtığı savaşla tanınmış, sağlık deposu olan, Çin’de insanların uzun yaşamasıyla doğrudan bağdaşlaştırılan, sağlıklı bir cilt isteyenlerin sık tercihi, kemikleri güçlendiren, Çin imparatorlarının gözdesi haline gelmiş en sağlıklı çay çeşidi olan beyaz çay hakkında bilmeniz gereken bazı bilgiler.

1. Uzak Doğuda Beyaz Çayın Önemi

Beyaz çayın gizemli ve esrarengiz bir tarihi vardır. Tarihte kimi zaman vergi olarak halktan toplanan, kimi zaman imparatorların vazgeçilmezi olan bu özel çayın, kıymet olarak altın ile bir tutulduğu dönemlere rastlamaktayız tarih sayfalarında.

Çin'de İmparator Hui Tsung zamanında, yalnızca imparator ve yakınları için özel olarak üretilen beyaz çay, efsaneye göre imparator için öyle büyük bir keyifti ki, Moğollar sarayını işgal etmeye geldiğinde bile bu keyfini bozmamıştı.

2. Beyaz Çayın Faydaları

Beyaz çay, çay bitkisinin en taze haliyken hasat edilmesinden ve sonrasında diğer çaylar gibi fermantaston işleminden geçirilmemesinden dolayı besin değerini kaybetmez. Bu sebeptendir ki içinde bulundurduğu antioksidanlarla ünlü çayın, en faydalı hali beyaz olanıdır.

Beyaz çayın faydalarının çok olmasında en önemli etkenlerden birisi de henüz daha tomurcukken toplanmasından dolayı içerisindeki kafein miktarının oldukça az olmasıdır. Bu özellikleri bir arada bulunduran beyaz çay, tam bir sağlık çayı olarak nitelendirilmektedir.

Çin'de insanların uzun yaşamalarıyla doğrudan bağlantılı olduğu düşünülen beyaz çayın faydaları; 

-Büyümesini ve yenilerinin oluşmasını engellemesiyle kanser hücrelerine açtığı savaş

-Yüksek kan basıncını düşürmesi, kötü kolesterolü düşürerek, damar sertliğini ve tıkanıklığını önlemesi. 

-Kemik yoğunluğunu arttırarak sağlıklı kemiklere sahip olmayı destekleyip, romatizma gibi hastalıklara direnç göstermesi. 

-Stres, sağlıksız beslenme ve güneşin zararlı ışıklarına uzun süre maruz kalmaktan dolayı cildin zarar görmesini engellemesi ve yaşlandırmayı geciktirmesi.

3. Beyaz Çay İle Zayıflama

Beyaz çayın vücutta yağ üretimini baskılayıcı ve mevcut yağın parçalanmasını sağlayıcı etkin maddeler içerdiği ve dolayısıyla şişmanlık, obezite gibi problemlerin tedavisinde kullanılmasının yararlı olabileceği bildiriliyor. Dengeli ve düzenli bir diyete eklenilen egzersizlere bir de beyaz çay desteği uygulanırsa istenilen zayıflama sağlanılacağı belirtiliyor. Beyaz çayın öğünlerden önce içildiğinde iştah azaltıcı özelliği vurgulanarak özellikle sabah olmak üzere yemeklerden önce tüketilmesi tavsiye ediliyor.

4. Beyaz Çayın Diğer Çay Türlerinden Farkı

Beyaz çayın siyah ve yeşil çaya göre en önemli farkı fermantasyona uğramaması, fermantasyon için gerekli olan oksidasyon işlemine maruz bırakılmamasıdır. Siyah ve yeşil çayda istenen renk, burukluk, koku ve aromanın elde edilmesi için yaş çay yaprağının hücre öz suyunda bulunan kimyasal maddelerin oksidasyon ile değişikliğe uğraması sağlanır. Siyah çay tam okside, yeşil çay yarı okside çay olarak adlandırılırken beyaz çaya okside olmamış çay denir. Okside olmayan çay antioksidan deposu olarak kalır ve sağlığa diğer çaylara göre kat kat fazla fayda sağlar.

Beyaz çayın diğer çaylara göre bir diğer önemli farkı, çay bitkisinin çiçek açmamış henüz tomurcuk haliyle toplanmasıdır. Toplanması için çok kısıtlı bir zaman bulunan beyaz çay, toplanırken harcanılan emek ve bunun sonucunda oluşan maliyeti de onu diğer çaylardan ayıran farklarındandır.

5. Beyaz Çayın Çeşitleri

Toplanış şekline, yetiştirildiği bölgenin toprağına ve iklimine bağlı olarak beyaz çayın da çeşitleri bulunmaktadır. Beyaz çayın çeşitlerinin artmasında soldurma ve kurutma aşamalarında farklı tekniklerin uygulanması da önemli rol üstlenmektedir.

Başlıca Beyaz Çay Çeşitleri;

-Shou Mei: Oolong çayına yakın, daha kuvvetli ve daha koyu aroması olan beyaz çay çeşidi.

-Gong Mei: Değerli çayların arta kalan yaprakları ve çok az miktarda beyaz çay tomurcuğunun harmanlandığı beyaz çay çeşidi.

-Song Yang: Yöresel bir beyaz çay çeşididir.Yetiştirildiği tek bölge Song Yang olan bu çayın soldurma ve kurutma aşamalarında çok özel teknikler uygulanır.

-Bai Mu Dan: Çin'de yetişen en değerli çaylardan biri olan bu beyaz çayın üretimi için beyaz çay tomurcukları ve en üstte bulunan en genç iki çay yaprağı kullanılır.

-Silver Needle: Sadece baharın başlangıcında toplanan tomurcuklardan üretilen beyaz çay çeşidi.

-Imperial White: Tütsülü ve uzun süren bir tada sahip beyaz çay.

6. Beyaz Çayda Antioksidan

Antioksidanlar vücudumuzu serbest radikallerin saldırılarından koruyan bileşenlerdir. DNA yapısına zarar vererek yaşlandırmayı hızlandıran bu serbest radikalleri, antioksidanlar bloke ederek etkisiz hale getirmektedir. Bir çok araştırmaya konu olan antioksidanların kanser hücrelerinin yayılmasına ve yenilerinin oluşmasına da engel olduğu bilinmektedir.

Beyaz çayın, saf çay olan tepe tomurcuklarından üretilmesi daha fazla antioksidan içermesine sebep olur. Beyaz çayın diğer çaylar gibi

fermantasyon işlemine uğratılmaması da içerdiği antioksidanları korumasını sağlar. Beyaz çaydaki antioksidan yoğunluğu günümüz doktorlarınca tam bir sağlık kaynağı olarak isimlendirilmesine zemin hazırlamıştır.

7. Beyaz Çayda Kafein

Beyaz çay, çay bitkisi henüz çiçek açmadan, tomurcuk haliyle toplanarak üretildiği için oldukça az miktarda kafein içerir. Çay çeşitleri arasında en az kafein içeren beyaz çayı başlıca çay çeşitleri ile kıyaslarsak sıralama 'az'dan 'çok'a doğru beyaz çay-yeşil çay-siyah çay olarak gider.

Kafein sanıldığı aksine vücuda zarar vermez, tabi ki aşırıya kaçılmadığı müddetçe. Beyaz çayda kafein miktarı oldukça az olduğu için günde 2-3 fincan beyaz çay tüketmek; güne dinç başlamanızı, öğlen vakitlerinde

dikkatinizi toparlamanızı ve akşamları günün yorgunluğunu atmanızı

sağlayacaktır.

Siyah çayda bir fincanda 40 mg. olan kafein miktarı yeşil çayda 20 mg. beyaz çayda ise 15 miligrama düşmektedir.

8. Beyaz Çay Demleme

Beyaz çayı demlediğiniz suyun sıcaklığı 70-80 derecenin üstüne çıkmamalıdır. Uygun sıcaklığa getirmek için kaynattığınız suyu 1-2 dakika dinlendirebilirsiniz. Çok sert veya çok sıcak su ile demlemek beyaz çayın tadını bozar. Uygun sıcaklığa gelmiş suya bir miktar beyaz çay ekleyerek 2-3 dakika bekletip demleyebilirsiniz.

Demlenen beyaz çayınızı bardağa alırken süzmeniz gerekmektedir. Bu işlemi daha pratik hale getirebilmek için kendinden süzgeçli demlikler kullanabileceğiniz gibi beyaz çayınızı çay demleme süzgeci içine koyarak da suya bırakabilirsiniz.

Beyaz çayı peş peşe olmamak üzere 3 defa demleyebilirsiniz. Her yeni demlemenizde bir önceki demleme sürenize 2-3 dakika ilave etmelisiniz.

Beyaz çayın ideal dem rengi solgun sarıdır.

9. Beyaz Çayın Fiyatı

Beyaz çayın üretiminin oldukça az olması, hasat edilmesinin zahmetli bir iş olması ve bir çay toplayıcısının bir günde en fazla bir kilo beyaz çay toplayabilmesi, beyaz çayın fiyatını belirleyen en önemli faktörlerdir.

Beyaz çayın, çay bitkisinin sadece tomurcuklarının toplanmasından elde edilmesi, bu tomurcukları toplamaya da yılın sadece belirli dönemlerinin elverişli olması fiyatını yukarı çeken diğer bir sebep. 

Ayrıca ithalatında karşılaşılan zorluklar, geçirildiği testlerin maliyeti de eklendiğinde, beyaz çaya ulaşmak maliyetli bir hale gelmektedir tüketici açısından.

Hem sade haliyle, hem de farklı lezzetlerle harmanlayıp sizlere sunduğumuz beyaz çayın fiyatını tüketici açısından daha makul seviyelere çekmek ve herkesin tatmasına olanak sağlamak için hazırladığımız 50 gramlık ambalajları yaklaşık 25 TL karşılığında temin edebilirsiniz.

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
7
2
1
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Yakut Tansel

Beyaz çayın birçok faydası var. Daha sık kullanmaya başladım. Bu yazıdan da öğrenmiştim: https://bilgihanem.com/beyaz-cay-nedir-nasil-kullanilir/ Beyaz çay ... Devamını Gör