onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Kış Aylarında Bağışıklığı Desteklemek İçin İçimizi Isıtan Çözümler! Birbirinden Güzel 11 Kış Çayı

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video

Kış Aylarında Bağışıklığı Desteklemek İçin İçimizi Isıtan Çözümler! Birbirinden Güzel 11 Kış Çayı

Rana Şen
24.11.2020 - 06:45

Bağışıklık sistemimizi en güçlü tutmamız gereken aylar geldi, kışa en doğal hazırlık ise bitkisel çözümler! Aromaları ile kalbimizi çalan bitki çayları.

Bitki çayları virüslerin güçlendiği soğuk havalarda bize en doğal kalkan olurlar.

Önemli not: Özel durumları ve kronik hastalıklarından dolayı ilaç kullanan kişiler için her bitki çayının önerilmediğini hatırlatmak isteriz!

1. Ekinezya

1. Ekinezya

Ekinezya, özellikle kışın yaygın görülen soğuk algınlığı ve gribal enfeksiyonların semptomlarının tedavisi için kullanılabilen şifalı bir bitkidir. Ekinezya çayı, grip ve nezleden kaynaklanan ağrıları hafifletir.

1 ya da 2 çay kaşığı ekinezya çiçeği 1 bardak kaynar suya koyulur ve 10 dakika kadar kaynatılır.

2. Ihlamur

2. Ihlamur

Grip ve soğuk algınlığı nedeni ile yükselen ateşi düşürmek için kullanılmaktadır. Ihlamur çayının buharı burun tıkanıklığına yarar sağlarken aynı zamanda sıcak çay boğaz ağrısını ve öksürüğü almaktadır.

Bir fincan kaynar suya atacağınız bir tutam ıhlamuru 5-10 dakika aralığında ağzı kapalı bir şekilde demledikten sonra tüketebilirsiniz.

3. Rezene

3. Rezene

İçeriğindeki A ve B kompleksi, C ve D vitaminleriyle antioksidanlar açısından zengin olan rezene çayı kış aylarında sık yakalanılan soğuk algınlığının belirtilerini bastırır ve vücuttaki bakterilere karşı savaşır. Ayrıca bağışıklık sistemini de güçlendirerek vücudun hızlı bir şekilde iyileşmesine katkı sağlar.

2 çay kaşığı rezene tohumu ve 1 su bardağı su yeterli olacaktır. Öncelikle rezene tohumlarını güzelce ezilir. Kaynamış suya rezene tohumları eklenir. Fincanın üzerini kapatılır. 5 dakika demlenmesi bekledikten sonra tüketmeye hazırdır.

4. Zencefil

4. Zencefil

Bağışıklık sistemini güçlendirerek enfeksiyonlara karşı tepkileri hızlandırmaya yardımcı olur. Zencefilin mantar enfeksiyonlarına karşı en etkili bitki olduğunu kanıtlanmıştır. Antiseptik etkisi sayesinde, mide ve bağırsak enfeksiyonlarına, hatta gıda zehirlenmelerine karşı da etkilidir.

1 su bardağı suya bir miktar zencefil ekleyip 10 dakika kaynatılır. İçmeden önce içine 1 tatlı kaşığı da bal ilave ederseniz hem çok lezzetli hem de öksürüğe karşı etkili bir çay elde etmiş olursunuz.

5. Hibiskus

5. Hibiskus

Hibiskus çayında bulunan zengin C vitamini içeriğinin yanı sıra anti-bakteriyel ve anti-inflamatuar özellikleri de soğuk algınlığı ve grip gibi rahatsızlıklardan korunmanıza yardımcı olur. Hibiskus çayı ayrıca, ateşin neden olduğu rahatsızlıkları tedavi etmek için de kullanılabilir.

Bir tatlı kaşığı hibiskus kurusu 1 bardak kaynar suya eklenir ve ağzı kapatılarak 10-15 dakika bekletilir.

6. Papatya

6. Papatya

Boğaz ağrılarını ve sindirimi rahatlatmaya yardımcı papatya çayı güzel aroması ile kış günlerinde harika bir içecek.

2-3 yemek kaşığı kurutulmuş papatya bir kaba koyulur ve üzerine yarım litre su koyup kaynatılır.

7. Adaçayı

7. Adaçayı

Bağışıklık sistemini güçlendirici polifenoller içerir. Uçucu bileşenleri sayesinde grip ve soğuk algınlığının yol açtığı boğaz ve ağızdaki iltihaplanmanın yanı sıra enfeksiyonu da önlemeye yardım eder.

10 adet yaş adaçayı yaprağını veya kurutulmuş bir tatlı kaşığı adaçayı 1,5 su bardağı su ile birlikte bir cezveye koyulur. Ocağın altı yakılır ve kaynaması beklenir. Altı kapatıldıktan sonra yaklaşık 5 dakika demlenmeye bırakılır.

8. Kuşburnu

8. Kuşburnu

C vitamininden en zengin bitkiler arasındadır. C vitamini ise beyaz kan hücrelerini uyarır, ayrıca astımın önlenmesi ve solunum sisteminin genel sağlığı için gereklidir. 

Bir su bardağı kaynar suya iki çay kaşığı kuşburnu eklenir ve su kaynatılır. 10-15 dakika boyunca kaynatılan kuşburnu çayı, demlemeye bırakılır. Hızlıca hazırlanıp tüketilmelidir.

9. Tarhun

9. Tarhun

Tarhun, antioksidan, mineral ve vitamin açısında bir hayli zengin bir bitki. 

1-2 tatlı kaşığı kuru tarhun yaprağının üzerine 1 bardak kaynar su dökülüp 10-15 dakika süreyle demlenerek tarhun çayı hazırlanır.

10. Sarı Kantaron

10. Sarı Kantaron

Antiseptik özellikler gösterdiğinden vücudu mikroplara karşı koruyor. İltihap önleyici etkiler göstererek vücutta oluşan iltihaplanmaların hızla iyileşmesine destek oluyor.

Kaynamış iki bardak içme suyuna 2-3 çay kaşığı kurutulmuş sarı kantaron eklenir. 10 dakika demlenmesi için bekleyerek süzülür. Daha sonra bal ve limonla tatlandırarak ılık şekilde sarı kantaron çayını tüketebilirsiniz.

11. Karahindiba

11. Karahindiba

İçinde bulunan antioksidan sayesinde vücuttaki toksinlerin atılmasına yardımcı olur. Güçlü bir idrar söktürücüdür.

6 çay kaşığı kurutulmuş karahindiba kökü ile 6 çay kaşığı karahindiba yaprağı karıştırılarak kaynamış suyun içine atılır ve 20-25 dakika kaynatılır.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir:

category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
4
3
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın