Görüş Bildir
Haberler
Kırklareli'nde Gezilecek Yerler Nerelerdir? Kırklareli'nde Ne Yenir?

Kırklareli'nde Gezilecek Yerler Nerelerdir? Kırklareli'nde Ne Yenir?

Elif Ateş
09.09.2021 - 08:51

Kırklareli, Marmara Bölgesi'nin Trakya kesiminde yer alan bir şehirdir. Kuzeyinde Bulgaristan, doğusunda Karadeniz, güneyinde Tekirdağ ve batısında Edirne bulunmaktadır. Ergene Nehri, Rezve Deresi, Teke Deresi başlıca su kaynaklarındandır. Önceleri Kırk Kilise olarak bilinen şehrin ismi, 1924 yılında Kırklareli Milletvekili Dr. Fuat Umay'ın teklifi ile adı Kırklareli olarak değiştirilmiştir. Kırklareli turizm açısından da oldukça gelişmiştir. Özellikle mayıs, haziran ve eylül aylarında yapılan meşhur yağ güreş festivali birçok turisti kendine çekmektedir. Peki, Kırklareli'nde gezilecek yerler nerelerdir? Kırklareli'nde ne yenir? İşte detaylar...

İçeriğin Devamı Aşağıda

Trakya Bölgesi'nin Neolitik döneminin özelliklerini en güzel yansıtan yer, Kırklareli'ne oldukça yakın olan Aşağı Pınar'dır. Bu höyüğün diğer höyüklerden farkı ise yatay tabakalanmadır. Burada ilk yerleşim tam olarak Aşağı Pınar mevkide başlamıştır. Zamanla bu yerleşim sürekli olarak batıya kaymıştır. Erken Tunç Çağı'nda ise yerleşim Kanlıgeçit Mevkine gelmiştir. Höyük ilk olarak 1980 yılında Mehmet Özdoğan tarafından keşfedilmiştir. 1993 yılında ise Türk ve Alman arkeologlar tarafından kazılar başlatılmıştır. Bu höyük Güneydoğu Avrupa'da en geniş kazı alanı olma özelliğine sahiptir. Tarih öncesi çağlara ev sahipliği yapmış Kırıkkale'nin gezilecek yerlerini ve mutfağını sizler için derledik...

KIRKLARELİ'NDE GEZİLECEK YERLER NERESİDİR?

Birçok medeniyete ev sahipliği yapmış, doğal güzellikleri ile ön plana çıkan Kırklareli her yıl ziyaretçilerini ağırlamaktadır. Kırklareli'nde gezilecek yerlerden bazıları şunlardır:

  • İğneada Plajı: Kırklareli'nin Demirköy ilçesinden bulunan bu plaj, Bulgaristan ile sınırdır. Plajın çevresinde birçok pansiyon, otel bulunmaktadır.

  • Ali Rıza Efendi Kültür Evi: Bu müzede Balkan ülkelerinin katkılarıyla sergilenen eşyalar bulunmaktadır. Bulgaristan odası, Türk odası, Yunanistan odası, Karadağ odaları bulunmaktadır.

  • Atatürk Evi: Atatürk'ün Selanik'te yaşadığı evin bir benzeri yapılmıştır.

  • Kırklareli Müzesi: 1994 yılında faaliyete giren bu müze Türkiye'de bir ilki gerçekleştirmiştir. Müzenin içinde 76 hayvanın mumyası bulunmaktadır. Kırklareli'ne gelindiği zaman mutlaka ziyaret edilmesi gereken yerlerdendir.

  • Lüleburgaz Sokullu Hamamı: Klasik Türk hamamı tipinde olan bu yer, Sokullu Mehmet Paşa tarafından yaptırılmıştır.

  • Dupnisa Mağarası: Istranca Dağları'nın derin vadilerinin arasında yer alır. Türkiye'nin ilk ve tek turizme açılan mağarasıdır.

  • Cehennem Şelaleleri: Özellikle kamp ve yürüyüş yapmak isteyenlerin sıklıkla tercih ettiği bu yer görülmesi gerekenler doğal güzelliklerdendir.

  • Bulanık Meşe Ormanı: İğneada'da bulunan bu orman, meşe ağaçlarının her türünü içinde barındırır. Kamp yapmak için ideal bir yerdir.

KIRKLARELİ'NDE NE YENİR?

Trakya lezzetlerinin bir arada bulunduğu Kırklareli mutfağı; sebzeli yemekleri, et yemekleri ve hamur işleriyle oldukça sevilmektedir. İşte Kırklareli'nde tadılması gereken yemeklerden bazıları:

  • Labada Borani: Evelik otu olarak da bilinen labada otu, Kırklareli'nde oldukça sık tüketilen bir mezedir. Yoğurtla karıştırılarak servis edilir.

  • Papara: Et suyu, lor peyniri ve ekmek ile yapılan papara bu şehir özdeşleşmiş bir yemektir.

  • Kuzu Kapama: Kuzu et, pirinç ve soğan ile hazırlanan bu yemek fırında pişirilerek servis edilir.

  • Pekmezli Kaçamak: Göçmen yemeği olan kaçamak, özel Poyralı pancar pekmezi ile yapılmaktadır. Tercihe göre kavurma, lor peyniri ve yoğurtla tüketilebilir.

  • Sini Mantısı: Şekil olarak diğer mantılardan farklıdır. Fırında pişirilen mantı kaynayan su dökülerek servis edilir.

  • Soğan Pidesi: Kırklareli köylerinde oldukça sık yenilen bu pide; soğan, domates ve kıyma ile yapılmaktadır.

  • Papaz Yahnisi: Soğan yahnisi olarak da bilinen bu yemek Kırklareli'nde et türü olarak en çok tüketilen yemeklerin başında gelmektedir.

  • Kupriva: Kırklareli'nin meşhur yemeklerinden olan kuprivanın ana malzemesi ısırgan otudur. Birçok sebze birlikte kavurulur ve üstüne yumurta kırılarak tüketilir.

Aşağıdaki Haberler De İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
2
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın