'Kavgam' Almanya'da Yeniden Basılacak mı?
2015 yılı sonunda telif hakkı süresi dolacak “Kavgam”ın Almanya’da yeni basımının yapılıp yapılmayacağı tartışılıyor
Art Daily'de yer alan habere göre, resmi olarak Münih’te ikamet ettiği için Hitler’in ölümünden sonra “Kavgam”ın haklarına Bavyera eyaleti sahip oldu ve 69 yıl boyunca kitabın yeni baskısının yapılması engellendi. 2015 yılı sonunda, Hitler’in ölümünün üzerinden 70 yıl geçmiş ve kitabın telif hakkı süresi dolmuş olacak.
Yetkililerin dün yaptığı açıklamaya göre Almanya, Hitler’in manifestosu niteliğindeki “Kavgam”ın yayın yasağının devam etmesini istiyor. Ülkenin 16 bölgesel eyaletinden gelen adalet bakanları, telif süresi dolduktan sonra da 1924 tarihli kitabın yeni baskılarının engellenmesi konusunda anlaştı.
Rügen adasında yapılan iki günlük toplantıda adalet bakanları, “Kavgam”ın açıklamasız baskılarının, telif süresi dolduktan sonra engellenmesi konusunda görüş birliğine vardı.
Buna karşın Bavyera, Münih Çağdaş Tarih Enstitüsü’nün kitabın “ticari olarak ilgi çekici olmayan” akademik versiyonunu yayımlama planlarına destek çıkıyor.
Bavyera Adalet Bakanı Winfried Bausback konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Almanya’nın unutmaması gereken tarihi bir sorumluluğu' olduğunu hatırlattı ve yönetimin bu “insanlık dışı” kitaba nasıl müdahale edeceğini bütün dünyanın yakından izlediğini ifade etti.
Almanca konuşulmayan ülkelerde “Kavgam”ın birçok yeni baskısı yapıldı ve e-kitap versiyonu bazı çok satanlar listelerinin en üst sıralarına yerleşti. Bu kadar ulaşılabilir olmasına rağmen yine de Almanya’da kamuya açık hale gelmesinin kitabın Neo-Nazi edisyonlarında patlamaya yol açacağından çekinen büyük bir kitle var.
Hitler “Kavgam”ı 1923 yılında hapishanedeyken yazdı ve iktidara geldikten sonra, kitabın milyonlarca kopyası yayımlandı. 1936 yılında Nazi yönetimi yeni evlilere, düğün hediyesi olarak kitabın kopyasını veriyordu.
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!