Görüş Bildir
Haberler
Karşınızdaki İnsanın Size Olan İlgisini Katbekat Artıracak 17 İlginç Psikolojik Gerçek

Karşınızdaki İnsanın Size Olan İlgisini Katbekat Artıracak 17 İlginç Psikolojik Gerçek

cakyz
11.07.2016 - 16:12

Aşkı bulması ve sürdürmesi bildiğiniz gibi oldukça zor ve meşakkatli bir iş sevgili dostlar. Peki bu aşk denen şey tamamen açıklanamayan, mantığın ötesinde bir şey midir? Belki birazcık... Görünen o ki, psikoloji biliminin de bu konuda söyleyecekleri var. İşte yapılan araştırmalara göre aşık olmamıza sebep olan, yapılan araştırmalarla kanıtlanmış 17 psikolojik sebep:

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Doğayı sevmek şart!

1. Doğayı sevmek şart!

2016 yılında yürütülen bir çalışmaya göre doğayı seven ve doğa dostu ürünler kullanmaya dikkat eden insanların uzun süreli ilişkiler için daha uygun görüldüğü ortaya koyuldu. Bunun yanında lüks düşkünü ve doğayı çok fazla önemsemeyen kişilerin insanlar tarafından çekici bulunmalarına rağmen genellikle kısa süreli ilişkiler için tercih edildiği bilgisine ulaşıldı.

2. Zor adamı/kadını mı oynuyorsunuz?

2. Zor adamı/kadını mı oynuyorsunuz?

2014 yılında yapılan bir araştırmaya göre özellikle erkekler, karşılarındaki kadın ulaşılması güç ve onlara karşı kayıtsız görünüyorsa, o kadınla beraber olmayı daha çok istiyorlar. Öte yandan bu durum yalnızca belirli durumlarda geçerli gibi görünüyor. Çünkü erkekler zor kadını daha çok elde etmek istiyor olsalar da, görünen o ki, ulaşılmaz kadına daha az sevgi duyuyorlar. Aşk karmaşık iş a dostlar...

3. Mimikleriniz ne söylüyor?

3. Mimikleriniz ne söylüyor?

Yapılan araştırmalar mutlu bir ifadenin kadınları çekici kıldığını, ancak erkekler üzerinde aynı etkiyi göstermediğini kanıtlıyor sevgili dostlar. 2011 yılında bini aşkın insan üzerinde yapılan çalışmada, hem erkeklere hem de kadınlara karşı cinsten insanların fotoğrafları gösterildi ve onları ne kadar çekici buldukları soruldu. Sonuçta ise erkeklerin mutlu ve kendiyle barışık görünen kadınları daha çekici buldukları; kadınların ise en az mutlu görünen erkekleri çekici buldukları kaydedildi. Çalışmanın bir başka ilginç bulgusu ise utangaç görünümün hem erkek, hem de kadının çekici bulunmasını sağlamasıydı.

4. Şüpheye düşürmek iyi bir yöntem.

4. Şüpheye düşürmek iyi bir yöntem.

Şüphe iyidir dostlar, şüphe yaratın... Çünkü 2011 tarihli bir çalışmaya göre insanların büyük çoğunluğu, kendilerinden hoşlanıp hoşlanmadığını bilmedikleri kişilere aşık olmaya meyilli. Çalışma kapsamında bir grup kadına, Facebook profillerini görmüş ve onlardan hoşlanmış erkeklerin fotoğrafları, diğer bir gruba ise profilleri görüp onları vasat olarak değerlendirmiş erkeklerin foroğrafları gösterildi. Üçüncü bir gruba ise, yine Facebook profillerini görmüş ancak onlar hakkında ne düşündükleri araştırmacılar tarafından kadınlara söylenmemiş erkeklerin fotoğrafları gösterildi. Sonuçlar ise kadınların, profilleri hakkında ne düşündüğü belli olmayan erkekleri çok daha çekici bulduğunu ortaya koyuyor.

5. Benzerlik varsa bu iş tamam.

5. Benzerlik varsa bu iş tamam.

Herkesin hoşlandığı belirli bir 'tip' vardır ancak kadınlar bu tipe erkeklere göre daha sadık gibi görünüyor sevgili dostlar. 2011 yılında yapılan bir çalışmaya göre, hem erkekler hem de kadınlar, o anda birlikte oldukları ya da en son sevgililerine benzeyen insanları çekici bulmaya daha fazla eğilim gösteriyor. Kaldı ki bu eğilime erkeklerde, kadınlara göre daha az rastlanıyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. El, kol hareketleri de çok önemli.

6. El, kol hareketleri de çok önemli.

Konuşurken elleri kullanmak ve sağlam bir duruşa sahip olmak da insanı çekici kılan özelliklerden bir diğeri. 2016 yılında yapılan bir çalışmada birbirini tanımayan insanlar bir araya getirildi ve sonuç olarak insanların, konuşurken ellerini kullanan kişileri 2 kat daha fazla çekici bulduğu ve onlarla tekrar görüşmeyi istediği kaydedildi. Aynı araştırmada ayrıca hem erkeklere, hem de kadınlara farklı postürlere sahip olan insanların fotoğrafları gösterildi ve rahat ve güvenli bir duruşa sahip olan insanların, güvensiz ve çökkün görünen insanlara göre daha çekici bulunduğu ortaya çıktı.

7. Benzerlik çeker!

Yürütülen çalışmalar, 'zıt kutuplar birbirini çeker' inanışını ortadan kaldırıyor gibi görünüyor sevgili dostlar. Çalışmayı yürüten Gian Gonzaga, karakterleri birbirine benzeyen insanların birbirlerine daha fazla ilgi duyduklarını, karşılarındaki tarafından daha çok anlaşıldıklarını hissettiklerini belirtiyor.

8. Üç önemli soru:

8. Üç önemli soru:

Kanadalı psikolog Eric Berne'a göre en uyumlu çiftler şu üç kıstasa göre belirlenmekte:

  • Hayat hakkındaki değer yargılarınız ve inançlarınız benzeşiyor mu?

  • Birlikte iyi vakit geçiriyor musunuz? Spontane hareket edebiliyor musunuz? Birlikte seyahat etmeyi seviyor musunuz?

  • Her iki taraf da partnerinin zeki olduğunu düşünüyor mu? Problemleri çözmek için birlikte hareket edebiliyor musunuz?

9. Göz temasını unutmayalım.

9. Göz temasını unutmayalım.

Massachusetts Üniversitesi'nden psikolog Joan Kellerman, birbirini tanımayan 72 üniversite öğrencisini eşleştirerek 2 dakika boyunca birirlerinin gözlerine bakmalarını istiyor. Sonuçlara göre ise birbirlerinin gözlerine bakan kişilerin karşı tarafa sevgi ve aşk duyguları beslemelerinin daha muhtemel olduğu ortaya çıkıyor. Edinilen bu bilgiye göre, uzun süreli göz teması daha önceden hiç görmediğiniz bir insana bile aşık olmanızı sağlayabiliyor.

10. İlgi göstermek en önemlisi.

10. İlgi göstermek en önemlisi.

Karşı tarafa ilgi göstermek, bir ilişkinin başlaması ve devam etmesi için en önemli şartlardan bir tanesi sevgili dostlar. Psikolog John Gottman'ın 40 yılı aşkın süredir çiftler üzerinde yürüttüğü çalışmalara göre, birbirlerine karşı kayıtsız olan çiftlerin ilişkide çok daha fazla başarısız olduğu, buna karşın birbirlerini dinleyen ve birbirlerinin heyecanını paylaşan insanların çok daha sağlıklı ve uzun ilişkiler yaşadığı görülüyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

11. Ne kadar çaba sarf ediyorsunuz?

11. Ne kadar çaba sarf ediyorsunuz?

Bazı insanlar aşkta ısrarın ve peşinden koşmanın işe yarayacağını düşünür. Fakat gerçek şu ki, bu durum yalnızca kovaladığınız kişinin insanlara bağımlı bir kişiliği varsa mümkündür. Burada kişinin insanlara bağımlı olması, mutluluğunu ve zor zamanlarını ancak bir başka insanın varlığı ve yardımıyla atlatabilmesi anlamına geliyor. Buna karşın bağımsızlığına düşkün bir insanın peşinden koşuyorsanız, boşuna çabalıyorsunuz ve kısa zamanda sizden nefret etmesine bile sebep olabilirsiniz...

12. İnsanlar da koklaşa koklaşa!

12. İnsanlar da koklaşa koklaşa!

Kaliforniya Üniversitesi'nde yapılan bir araştırmaya göre hamileliğe uygun döneminde olan kadınlar, testosteron kokusuna karşı duyarlı ve erkekler tarafından giyilmiş tişörtlerin kokusunu daha çekici buluyor. Hormonlara bağlı bu içgüdüler, hamileliğe uygun dönemdeki kadınların aynı zamanda güçlü bir çene hattına sahip olan erkekleri daha çekici bulduklarını gösteriyor.

13. Freud yanılmış olamaz.

13. Freud yanılmış olamaz.

St. Andrews Üniversitesi'nden psikolog David Perrett ve çalışma arkadaşları, insanların karşı cinsten ebeveynleriyle aynı saç ve göz rengine sahip olan insanları daha çekici bulduğunu ortaya koydu. Aynı zamanda çoğu insan, çocukluklarında ebeveynlerinin olduğu yaş aralığından olan insanlara daha fazla ilgi duyuyorlar.

14. Ortak arkadaşlar önemlidir.

14. Ortak arkadaşlar önemlidir.

Aşık olduğunuz ve birlikte olmak istediğiniz insanla ortak arkadaşlarınız varsa bunu avantaja çevirmeniz mümkündür sevgili dostlar. Çünkü kişinin güvendiği kaynaklardan alınan bilgi, sizinle ilgili düşüncelerini şekillendirmek konusunda çok büyük bir güce sahiptir. Kısacası eğer onun arkadaşları sizin muhteşem bir insan olduğunuzu düşünüyorlarsa, o da büyük ihtimalle aynı şekilde düşünecek; eğer sizin bir aptal olduğunuzu düşünüyorlarsa da o da onlara güvenerek sizinle ilişki yaşamamayı yeğleyecektir. İnce bir denge, arkadaşlarını kazanın...

15. Boşuna en iyi dostumuz dememişler.

15. Boşuna en iyi dostumuz dememişler.

2014 yılında yapılan bir çalışmada kadınlara, çeşitli erkeklerle alakalı hikayeler okutuldu. Görünen o ki kadınlar, köpek sahibi olan erkekleri uzun süreli bir ilişki için daha uygun görüyorlar. Çünkü bir ev hayvanına sahip olmaları, daha koruyucu ve uzun süreli bağlılığa daha yatkın kişiler olduklarını ortaya koyuyor. Kadınlar aynı zamanda bu erkeklerin daha rahat, sıcak ve mutlu kişiler olduklarını düşünüyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

16. Ondan daha mı çekicisiniz?

16. Ondan daha mı çekicisiniz?

1996 yılında yapılan bir çalışmada, bir grup insana önce çekiciliklerine göre puan verildi ve ardından bu insanlar rastgele eşleştirildi. Daha sonra da bu kişilere partnerleri hakkında ne düşündükleri soruldu. Netice olarak daha çekici olan insanların (partnerleri de kendileri kadar çekici olsa da) acımasız kararlar vermek konusunda daha rahat oldukları görüldü. Üstüne üstlük, partnerleri ne kadar çekici olursa bu insanların eşleşmeye karşı duydukları memnuniyetin o oranda azaldığı gözlemlendi. Bunun yanında ortalama bir çekiciliğe sahip insanların ise kendileriyle aşağı yukarı aynı puanı almış insanlarla birlikte olmaktan daha mutlu oldukları görüldü.

17. Ve zihinlerine oynayın!

17. Ve zihinlerine oynayın!

Evet dostlar, bir insana bir şeyi ne kadar çok tekrar ederseniz, o insanın o şeyi o kadar sık düşünmesini sağlarsınız. Çünkü bir şeyi tekrar etmek, insanları bir şeyi kabul etmeye götüren bilinçdışı tetiklemeyi sağlar. Elbette bu, onları her 10 dakikada bir arayın anlamına gelmiyor; korkutursunuz, işler hepten berbat olur. Esas yapmanız gereken varlığınızı sıklıkla onlara hatırlatmaktır. Görüş alanında kalın, sizi daha sık görmesini sağlayın, ortak bir takım muhabbetler bulun. Sizi daha çok düşünmesini sağlayacak, size yavaş yavaş yaklaştığını göreceksiniz...

Onedio IQ'yu Facebook'dan takip etmeyi unutmayın!

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
918
297
179
87
63
56
51
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Mert Erez

Yalan hepsi yalan. Kimse kimseyi sevmiyor, boş verin gençler.

noromitt

Tersine insanlarin icinde sonsuz sevme kabiliyeti var. Birisini her gecen gun daha fazla sevebilirsiniz hic durmadan artarak. Oda sizi sevebilir. Asik olmani... Devamını Gör

Culog

Sonuç ? Sevgilisiz yaşamaya devam :)

Bekleyen Kız

Benzerlik demişsiniz, ki bence bu kötü bir şey. Bir kişi eski sevgilisine ya da başka birine benzeyen bir kişiyi çekici bulduğunu hissedebilir ama aslında çe... Devamını Gör