Görüş Bildir
Haberler
Karaköy'de Galataport Protestosu

Karaköy'de Galataport Protestosu

adem kara
19.08.2014 - 14:32 Son Güncelleme: 19.08.2014 - 15:33
İçeriğin Devamı Aşağıda

İstanbul Kent Savunması, ’Galataport' olarak bilinen Salıpazarı Kruvaziyer Liman Projesi için hazırlanan Çevresel Etki Değerlendirme raporunun görüşüldüğü toplantıyı protesto etti.

Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü yetkilileri ve katılımcılar proje hakkında halkı bilgilendirmek, projeye ilişkin görüş ve önerilerini almak üzere yasal olarak düzenlenmesi gereken toplantı için Karaköy Yolcu Salonu Gümrük Müdürlüğü’nde bir araya geldi.

BEYOĞLU KAMUSAL DEĞİL SERMAYE ODAKLI DÖNÜŞÜYOR

İstanbul Kent Savunması üyeleri, ÇED toplantısının düzenleneceği Karaköy Yolcu Salonu Gümrük Müdürlüğü’ne girmeden önce bina önünde basın açıklaması yaptı. Basın açıklamasını okuyan Prof. Dr. Zerrin Bayraktar, '2005 yılından beri Beyoğlu’nun kabusu olan bu proje, bütün yasalara, koruma kanunlarına aykırı bir biçimde hayata geçirilmek istenmektedir. Bütün süreçlerinden habersiz olduğumuz, ihale, plan-proje aşamalarından bilinçli biçimde uzak tutulduğumuz bu projenin ne hikmetse göstermelik kısmında haberdar oluyoruz' diye konuştu. Bayraktar sözlerine şöyle devam etti: 'Galataport projesinin, Haliçport projesinde, Okmeydanı Kentsel Dönüşüm projesinden adım adım otelleştirilen İstiklal Caddesi’nden ve Tarlabaşı’ndaki kentsel sürgünden bağımsız olmadığını çok iyi biliyoruz. Söz konusu olan başta kıyı bölgesinin olmak üzere Beyoğlu’nun özelleştirilmesi, kamusal niteliğinden arındırılması, yaşam değil sermaye odaklı dönüştürülmesidir.'

’TEK BİR YURTTAŞA, ESNAFA DAHİ HABER VERMEDİNİZ’

Basın açıklamasının ardından, halkın katılımına açık olan toplantıya giren Kent Savunması üyeleri, güvenlik kontrolünden geçerek toplantının yapılacağı salona girdi. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nün düzenlediği toplantıya Kent Savunması üyelerinin yanı sıra CHP İstanbul Milletvekili Melda Onur ve Mimarlar Odası üyeleri de katıldı. 'Beyoğlu Halkı Bu Planda Yok' yazılı pankart açan ve 'Beyoğlu Bizimdir Sermaye Defol' sloganları atan grup, toplantıyı düzenleyen yetkililere ’tek bir yurttaşa, esnafa dahi haber vermediniz' diyerek tepki gösterdi. Mimarlar Odası avukatı Can Atalay ’Burada kukla tiyatrosu oynanamaz, bu toplantı açılamaz' diyerek Beyoğlu Koruma Amaçlı Nazım İmar planının iptal gerekçesini hatırlatarak 'parça parça düzenleyemezsiniz, bütüncül planla düzenleyebilirsiniz' dedi.

TOPLANTIDA TUTANAK KAVGASI

Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü ÇED Şube Müdür Vekili Mehmet İleri’nin ’toplantı sona ermiştir' demesi üzerine, protestocular toplantının yapılmadığına ilişkin tutanak tutulmasını istedi. Tutanak düzenlemeden salondan ayrılmak isteyen yetkililer, ısrar üzerine ’toplantının gerçekleştirilmediğine’ dair tutanak tuttu. Protestocular ise tutanağın, ’toplantının açılmadığı’ şeklinde düzenlenmesi gerektiğini savundu. Tutanağı düzenledikten sonra salonu terk etmek isteyen yetkililerle tutanağın bir nüshasını isteyen eylemciler arasında arbede çıktı. Tutanağın nüshasını alamayan eylemciler, toplantının açılmadığına ilişkin kendileri yeni bir tutanak düzenledi. Grup daha sonra salondan ayrıldı.

Ezgi ÇAPA - Yaşar KAÇMAZ / DHA

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0