Görüş Bildir
Haberler
Kapatılan Altın Madeninin İşçileri Zorda

Kapatılan Altın Madeninin İşçileri Zorda

Onedio Medya
04.01.2014 - 19:08 Son Güncelleme: 04.01.2014 - 19:39

Kapatılan Altın Madeninin İşçileri Zorda

ŞABAN GÜNDÜZ -MUHARREM GÖKÇEN - HABERLER EKONOMİ İZMIR

İzmir İl Özel İdaresi’nce faaliyeti durdurulan Bergama’daki altın madeninde 472 kişi çalışıyordu. İşçi temsilcisi Suat Hamarat, maden kapatılınca işçiler olarak zor durumda kaldıklarını, bir an önce işbaşı yapmayı beklediklerini açıkladı.

Koza Altın İşletmesi’ne ait Bergama Çukuralan altın madeni işletmesinin faaliyetlerinin İzmir İl Özel İdaresi’nce ‘çevre izin ve lisans belgesi bulunmadığı’ gerekçesiyle durdurulması, bölgede rahatsızlık oluşturdu. Madende 472 işçi çalışıyordu. İşçiler adına bir açıklama yapan Suat Hamarat, şirketin bütün evraklarının eksiksiz olarak İzmir İl Özel İdaresi’nde olduğunu, ancak evrakların bekletilip bu arada kapatma kararı verilmesinin üzüntü verici olduğunu ifade etti.

Bergama Ticaret Odası Başkanı Fikret Ürper, Koza Altın’ın ilçenin önemli şirketlerinden birisi olduğunu, bölgede kayda değer istihdam sağladığını söyledi. Şirkete ait bir işletmenin kapatılmasından rahatsız olduklarını ifade eden Ürper şunları dile getirdi: “Madenin hangi amaçla kapatıldığını, kanuna herhangi bir uygunsuzluk olup olmadığını bilmiyoruz. Ama ilçemizdeki bir işletmenin, işçi çalıştıran, istihdam sağlayan bir işletmenin durduk yere kapatılması uygun değil. Buradan birçok kişi ekmeğini çıkarıyor. İşletmenin kapatılmasından rahatsızız. İşletmenin kapatılması bizi üzer. Bu işletmenin kapatılması, birtakım ruhsatlarla alakalıysa şirket bunu giderecektir. Herhangi bir sıkıntı yoksa tekrar açılacaktır.”

İşçiler de madenin kapatılmasıyla zorda kaldıklarını dile getirdi. Koza Altın İşletmeleri’nde çalışan işçiler adına bir açıklama yapan Maden-İş Sendikası İşçi Baştemsilcisi Suat Hamarat, İzmir İl Özel İdaresi’nce Çukuralan Altın Madeni için verilen kapatma kararı sonrası büyük üzüntü yaşadıklarını söyledi. Hamarat, “Tüm arkadaşlarımızın, işverenimizin, mal ve hizmet aldığımız kişi ve kurumların yaşadığı bu üzüntüyü tarif etmek mümkün değil.” dedi.

Hamarat, yazılı açıklamasında şunları kaydetti: “Açıldığı ilk günden beri çalışmaktan gurur duyduğumuz, hem sosyal hem iş güvenliği konularında kendimizi güvende hissettiğimiz, bütün haklarımızın eksiksiz sağlandığı bir işletmede çalışıyorduk. Kimi arkadaşımız evlendi, yeni evlat sahibi oldu, kimi arkadaşımız kredi çekti ev aldı, araba aldı, kimi arkadaşımız yıllarca çektiği maddi zorluktan yeni kurtuluyordu ki işyerimizin kapanma kararıyla yine zor günlere geri döndük. Biz insan hayatının işten daha önemli olduğunu, hangi işi yaparsak yapalım çevreyi korumanın her şeyden önce geldiğini bu şirkette çalışırken öğrendik. Şirketimizin yöneticilerine sorduk, neden dedik. Öğrendik ki evraklarımızı zamanında vermişiz ve sadece onaylanmasını bekliyoruz. Bunca insanı kış günü ekmeksiz bırakmak mı adil olan, yoksa zamanında eksiksiz teslim edilen, hatta son aşama olan belge ücreti yatmış çevre izni başvurusunu sonuçlandırmak mı? Çalışan yüzlerce arkadaşım ve aileleri adına, bir an önce ekmeğimize geri kavuşmayı ve haksız yere verilen işyerimizin kapanma kararının kaldırılmasını talep ediyoruz.”

2011 YILINDA ÜÇ ÖDÜL BİRDEN ALDI

Koza Altın, Ege Bölgesi Sanayi Odası EBSO’nun Başarılı Sanayi Kuruluşları 2011 Başarı Ödülleri’nde sektöründe en yüksek üretim yapan, en yüksek yatırım yapan ve en fazla istihdam sağlayan şirket ödülü almıştı. Koza Altın, maden grubunda 332 milyon 895 bin lirayla en fazla üretim yapan şirketler arasında ikinci sırada yer aldı. 21 milyon 880 bin TL ile Ege Bölgesi’nin maden sanayiinde en yüksek yatırım yapan şirketi ödülünü de alan Koza, 472 çalışanıyla bölgenin en fazla istihdam sağlayan şirketi ödülünün de sahibi oldu. Koza Altın’ın üyesi olduğu EBSO Başkanı Ender Yorgancılar, “Konuyu incelemeden bir şey diyemeyeceğim.” dedi.

Kaynak: http://www.zaman.com.tr/_kapatilan-al...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0