Görüş Bildir
Haberler
Kafirun Suresi Nasıl Okunur, Anlamı Nedir? Kafirun Suresinin Faziletleri Nelerdir?

Kafirun Suresi Nasıl Okunur, Anlamı Nedir? Kafirun Suresinin Faziletleri Nelerdir?

Esat Bingöl
17.09.2022 - 20:04 Son Güncelleme: 17.09.2022 - 20:18

İslamiyet'in ilk yıllarında indirilen ve 6 ayetten oluşan Kafirun suresi Mekkeli müşriklerin nezdinde Allah'a ortak koşanlara yönelik net mesajlar içermektedir. Kuran'ın en kısa surelerinden biri olan Kafirun suresinin okunuşuna, mealine, tefsirine ve daha fazlasına haberimizden erişebilirsiniz.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Kafirun Suresi Okunuşu

Kafirun Suresi Okunuşu

1) Kul yâ eyyühe'l-kâfirûn

2) Lâ a'büdü mâ ta'büdûn

3) Ve lâ entüm âbidûne mâ a'büd

4) Ve lâ ene âbidün mâ abedtüm

5) Ve lâ entüm âbidûne mâ a'büd

6) Leküm dînüküm veliye dîn

Kafirun Suresi Anlamı

Kafirun Suresi Anlamı

1) De ki: Ey kafirler!

2) Ben sizin taptıklarınıza tapmam.

3)Siz de benim taptıklarıma tapacak değilsiniz. 

4) Ben de sizin taptıklarınıza tapacak değilim.

5) Siz de benim taptıklarıma tapacak değilsiniz. 

6) Sizin dininiz size, benim dinim bana.

Kafirun Suresinin Faziletleri Nelerdir?

Kafirun Suresinin Faziletleri Nelerdir?

Müfessirler bu sûrenin faziletiyle ilgili olarak Hz. Peygam­ber’in, “Kul hüvellahu ehad Kur’an’ın üçte birine denktir, Kul yâ eyyühel-kâfirûn ise dörtte birine denktir” buyurduğunu; Sahâbe’den birine, “Uyumak üzere yatağına yattığında Kul yâ eyyuhel-kâfirûn sûresini oku; bunu okursan şirk inancına sapmaktan korunursun” dediğini naklederler. Kâfirûn sûresi Hz. Peygamber’in namazlarda sıkça okuduğu sûreler arasında yer alır. Onun sabah ve akşam namazlarının sünnetlerinde, tavaf namazında ve vitir namazından sonra oturarak kıldığı iki rek‘atlık namazda İhlâs ve Kâfirûn sûrelerini okuduğu rivayet edilmiştir.

Kafirun Suresi Hangi Olay Üzerine İnmiştir?

Kafirun Suresi Hangi Olay Üzerine İnmiştir?

Kâfirûn sûresinin nüzûl sebebi hakkındaki rivayetlere göre Kureyş’in önde gelenlerinden bir grup Hz. Peygamber’e gelerek şöyle söylemişlerdir: “Ey Muhammed! Bir yıl biz senin ilâhına tapalım, bir yıl da sen bizim ilâhımıza tap; böylece anlaşmış oluruz. Eğer senin bildirdiklerin bizim inandığımızdan daha doğru ise ondan biz de istifade etmiş oluruz; bizim taptığımız senin taptığından hayırlı ise bu takdirde sen ondan faydalanmış olursun.” Fakat Resûlullah, “Kendisine şirk koşmaktan Allah’a sığınırım” diyerek bu teklifi reddetmiş, bunun üzerine sûre nâzil olmuştur.

Kafirun Suresi Tefsiri

Kafirun Suresi Tefsiri

Tevhid ilkesinin sembolü olarak Mekke döneminin ilk yıllarında inen bu sûrede Mekkeli müşriklerin şahsında bütün putperestlere ilân edilmek üzere iman ile şirkin ayrı şeyler olduğu, bu iki inanç sistemi arasında bir benzerlik bulunmadığı, dolayısıyla ikisinin birlikte bulunmasının, iki inanç arasında bir uzlaşmaya gidilmesinin mümkün olmadığı kesin olarak ifade edilmiştir.

2-3. âyetlerde Hz. Peygamber’in şahsında müminlerin sadece bir Allah’a kulluk etmeleri emredilmiş, Allah’a ortak koşanlarla gerek inanç gerekse ibadet bakımından hiçbir şekilde benzerliklerinin bulunmadığı vurgulanmıştır. 4-5. âyetlerde ise Hz. Peygamber’i kendi dinlerine döndürmek isteyen putperestlerin ümidini kırmak maksadıyla söz tekrar edilmiştir. “Sizin dininiz size, benim dinim banadır” şeklinde tercüme ettiğimiz 6. âyet, daha geniş kapsamlı ve daha vurgulu bir şekilde önceki âyetleri tekit eder ve bu iki din arasında uzlaşmanın olamayacağını gösterir. Zira bu iki dini uzlaştırmak, hak ile bâtılı uzlaştırmak anlamına gelir.

Son âyetten din, vicdan ve ibadet özgürlüğünün esas olduğu, kimse­nin herhangi bir dine girmeye zorlanamayacağı anlamının da çıkarı­labileceğini düşünen bir kısım müfessirler bu âyetin müşriklere karşı savaşılmasını emreden âyetle (bk. Tevbe 9/36) neshedildiğini yani hükmünün kaldırıldığını ileri sürmüşlerdir. Ancak bizim de katıldığımız görüşe göre âyetin hükmü kaldırılmamıştır; çünkü burada bir emir veya yasak değil, bir vâkıanın tesbiti ve ifade edilmesi (haber) söz konusudur; haber ise Allah’tan olduğu için gerçektir, hükmü değişmez

İçeriğin Devamı Aşağıda

Kafirun Suresi Kaçıncı Suredir?

Kafirun Suresi Kaçıncı Suredir?

Mushaftaki sıralamada yüz dokuzuncu, iniş sırasına göre on sekizinci sûredir. Mâûn sûresinden sonra, Fîl sûresinden önce Mekke’de inmiştir.

Ayrıca İlginizi Çekebilir;

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
5
1
1
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
QUEEN_TOCA BOCA

Kafirun süresi harika