onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Nasr Suresi Nasıl Okunur, Anlamı Nedir? Nasr Suresinde Ne Anlatılmaktadır?

Nasr Suresi Nasıl Okunur, Anlamı Nedir? Nasr Suresinde Ne Anlatılmaktadır?

Esat Bingöl
17.09.2022 - 18:38

Tek parça halinde indirilen son sure olan Nasr suresi, kendisinden önceki surelerde müjdelenen zaferin müminlere bahşedildiğini anlatmaktadır. 3 ayetten oluşan sure 'izâ câ' veya Peygamber Efendimiz'in ebedi yolculuğuna işaret ettiği için 'tevdi(veda)' şeklinde de isimlendirilmektedir. Nasr suresinin anlamına, okunuşuna ve daha fazlasına haberimizden erişebilirsiniz.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Nasr Suresi Okunuşu

Nasr Suresi Okunuşu

1) İzâ câe nasrullahi ve'l-feth

2) Ve raeyte'n-nâse yedhulûne fî dînillahi efvâcâ

3) Fe sebbih bi hamdi rabbike vestağfirh, innehû kâne tevvabâ

Nasr Suresi Anlamı

Nasr Suresi Anlamı

Allah'ın yardımı ve fetih geldiğinde ve insanların bölük bölük Allah'ın dinine girdiğini gördüğünde hamd ile rabbini tesbih et, çünkü o tövbeleri çokça kabul edendir.

Nasr Ne Demektir?

Nasr Ne Demektir?

Nasr, yardım demektir. Surenin ilk ayetinde geçen 'nasrullah' terkibi ise 'Allah'ın yardımı' anlamına gelir. Müminler Mekke döneminde fakir ve güçsüzdü; müşriklerin kendilerine yaptıkları zulme karşılık verecek durumda değillerdi. İnsanlığı kurtuluşa çağıran Hz. Peygamber, çağrısına olumlu cevap alamadığı için üzülüyor, hatta kendi kavmi tarafından din konularında yalan söylemekle suçlanıyordu. Fakat Medine döneminde müminler güçlenerek kendilerine haksızlık eden inkârcılara karşı savaşacak duruma geldiler, bu da Allah'ın yardımıyla olduğu için sureye 'Nasr' ismi verilmiştir.

Nasr Suresinin Tefsiri

Nasr Suresinin Tefsiri

Müfessirlere göre “Allah’ın yardımı”ndan maksat, Mekke putperestlerine veya bütün düşmanlarına karşı Allah’ın Hz. Peygamber’e yardım etmesi ve onu zafere kavuşturmasıdır; mecazen “dinin kemale ermesi, son şeklini alması” anlamında da yorumlanmıştır. “Fetih”ten maksat ise Hz. Peygamber’e nasip olan bütün fetihlerdir. Fetih mecaz olarak “Hz. Peygamber’e verilen ilimler, dünya nimetleri, cennet” olarak da yorumlanmıştır

Sûrede Hz. Peygamber’in şahsında genel olarak müminlere hitap edilerek Allah Teâlâ kendilerine bir nimet ve yardım lutfettiğinde O’na hamd ve şükretmeleri gerektiği ifade edilmektedir. Mekke’nin fethinden sonra Arap kabileleri savaşmaksızın İslâm’ın hâkimiyetini kabul etmiş ve akın akın İslâm’a girmişlerdir. 2. âyet bunu ifade etmektedir. 3. âyette ise daha önce müşrikler tarafından “sihirbaz, şair, kâhin, mecnûn” gibi yakışıksız sıfatlarla nitelenerek her türlü hakarete mâruz bırakılan Hz. Peygamber’e, kendisini bu durumdan kurtaran Allah’a hamd ve şükretmesi emredilmektedir. Mekke’den hicret ederken Sevr mağarasında gizlendiğinde yanında sadece Hz. Ebû Bekir vardı; şimdi ise binlerce sahâbî ile birlikte Mekke’yi fethetmiş, bu arada tarihin en büyük ve en yapıcı inkılâbını gerçekleştirmişti. İşte bu sebeple müminlerden yüce Allah’a hamdetmeleri, kendilerine nasip edilen zafer ve fetih nimetlerinin şükrünü yerine getirmeleri istenmektedir.

Hz. Peygamber’in günahtan korunduğu bilinmektedir (ismet). Buna rağmen ona Allah’tan af dilemesi emredildiğine göre bunun mânası ya ümmeti için, onların adına af dilemesi veya –günahtan uzak dursa bile– Allah’tan af dilemek kullukta kemalin gereği olduğu için “Allah’ın lutuf ve inâyetine her zaman muhtaç olduğunu dile getirmesi, her şeye rağmen ibadetlerini mükemmel görmeyip bu sebeple O’ndan af dilemesi”dir. Bu sûre indikten sonra Hz. Peygamber’in, “Allahım! Sana hamd eder ve seni noksan sıfatlardan tenzih ederim. Beni bağışla, çünkü sen tövbeleri kabul edensin!” anlamındaki duayı sık sık tekrarladığı rivayet edilmektedir.

Sahabeden bazıları bu âyetlerden Hz. Peygamber’in görevinin tamamlandığı ve artık vefatının yakın olduğu sonucunu çıkarmışlardır. Bundan dolayı sûreye “vedalaşma” anlamında “Tevdî” ismi de verilmiştir. Nitekim bu âyetler indikten sonra Hz. Peygamber’in ancak seksen gün gibi kısa bir süre yaşadığı rivayet edilmektedir.

Nasr Suresi Kaçıncı Suredir?

Nasr Suresi Kaçıncı Suredir?

Nasr suresi iniş sırasına göre yüz on dördüncü ve son, mushaftaki sırasına göre ise yüz onuncu suredir. Bu sureden sonra sadece önceki sureleri tamamlayan ayetler inmiştir, yeni bir sure daha inmediği için iniş sırasına göre en son sure Nasr suresidir.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Nasr Suresi Ne Zaman ve Nerede İnmiştir?

Nasr Suresi Ne Zaman ve Nerede İnmiştir?

Medine döneminde indirildiği bilinen sure, bütün olarak indirilen son sûredir. İndiriliş zamanı hakkında ileri sürülen farklı görüşler içinde sûrenin Vedâ haccı sırasında (Zilhicce 10 / Mart 632) Mina'da nâzil olduğunu belirten rivayet ağırlık kazanmakla birlikte İslâmiyet’in hızla yayılmaya başladığı 7 veya 8 (628 veya 629) yılında indiğini kabul edenler de vardır.

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video

Ayrıca İlginizi Çekebilir;

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
2
2
1
0
0
0
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın