Görüş Bildir
Haberler
Kadınların Elinden Düşürmediği 'Toz Bezi" Film Oldu

Kadınların Elinden Düşürmediği 'Toz Bezi" Film Oldu

İçeriğin Devamı Aşağıda

Kadın Filmi İşte Bu; 'Toz Bezi"

35. İstanbul Film Festivali’ne Yönetmen Ahu Öztürk’ün filmi Toz Bezi damgasını vurdu. En iyi Film, En iyi Kadın Oyuncu ve Senaryo ödüllerini alan filmin baş kahramanları evlere temizliğe giden iki gündelikçi kadın. Kamera, onların çalıştıkları evlerde işverenleriyle ve arkadaşlarıyla kurdukları ilişkiye odaklanırken iki kadının hayata tutunma çabası pek çoğumuza tanıdık geliyor.

Nesrin ve Hatun şehrin yoksulluğu ve zenginliği arasındaki bir vagonda gelip giderken, hayatı anlamaya ve kendilerine gidecek yollar bulmaya çalışırlar. Hatun temizliğe gittiği mahallede bir ev almak için para biriktirmeye çalışırken, Nesrin önce onu terk eden kocasının yokluğuyla, kendi yalnızlığıyla yüzleşir, ardından da 5 yaşındaki kızıyla hayata tutunmanın yollarını arar. Yolları birbirine benzemez ama yoldaşlık bakidir. İki kadın birbirine benzemez hayallerle tutunmaya çalışırlar.

Filmin yönetmeni Ahu Öztürk’ün söylediği gibi Toz Bezi “Kelimenin tam anlamıyla bir kadın filmi”. Yönetmen Öztürk ”Kadınların dayanışmasının çok çok önemli oluduğunu gördüğümüz bir alan var.Alt sınıf kadınlarının birbiriyle dayanışmasının ne kadar önemli olduğunu bizzat yaşayan biri olarak bunu filmde de vermek istedim.” diyor.

Filmde gündelikçi kadınlardan birini canlandıran ve İstanbul Film Festivali’nde En İyi Kadın Oyuncu ödülünü alan Asiye Dinçsoy ise “ Hepimizin hayatında gündelikçi kadınlar girmiş durumda. Bunların sesi olmak, bunların üzerinden dünyaya bir şey söylüyor olmak bana çok heyecan verdi.”diye konuştu.

Yönetmen Ahu Öztürk, Big Mag’e verdiği söyleşide kariyerine belgesel sinemacı olarak başladığını, daha sonra uzun metrajlı film senaryoları üzerine çalıştığını, bir senaryo üzerinde çalışırken de Toz Bezi’ni yazmaya karar verdiğini anlattı. Yönetmen Öztürk şunları söyledi; “Onları gündelikçi yapmam teyzemin gündelikçi olması ve ona olan vefa borcumla ilgili. Bütün yolculuklarda aslında benzeri bir süreç olur, bir yerden başlarsın, başladığın yer gitmek istediğin yer olmayabilir. Onu yolun kendisi belirler, benim sürecimde de öyle oldu. Yazarken sınıf meselesi olay örgüsünün içinde kendiliğinden belirdi. İki gündelikçi kadın orta sınıf kadınların evlerine çalışmaya gidiyorlar, dolayısıyla orada kadınlar üzerinden sınıfsal bir karşılaşma alanı oluştu. Filmin bütün ekseni de bu çerçevede belirmiş oldu.”

Filmini bir zamanlar gündelikçilik yapan teyzesine ithaf ettiğini söyleyen yönetmen Ahu Öztürk Kendi utanç yükümden kurtulmak için bu filmi yapmak istediğimi anladım” diyerek sözlerini şöyle sürdürdü; “Babam memurdu, biz başka bir şehirde yaşıyorduk, çocukken bir seferinde teyzemi ve diğer akrabalarımızı görmek için İstanbul’a gelmiştik. Teyzem beni temizliğe gittiği bir eve götürdü, o gün ilk defa öyle güzel bir ev gördüm. Ortada sezgisel bir duvar vardı. Aslında ev bizim gibiydi, kimse yoktu. Her şeyle oynayabilirdim, çocuğun odasındaydım ama oynamamam gerektiğini biliyordum. Bu, çocukluğu yoksullukla geçmiş birinin çok iyi bileceği bir duvardır. Ben orada teyzemin temizlikçi olduğunu anladım, annem bunu kimseye söylememen gerektiğini tembih ettiği için ben de söylememiş oldum. Tabii ki sonra lisede ve üniversitede sol tedrisattan geçtim, Toz Bezi’ni de çocukken bana devredilen bu utançtan yola çıkarak yazdım ve teyzeme ithaf ettim.” Şu sıralarda Başka Sinema salonlarında gösterimde olan Toz Bezi, 1-8 Mayıs tarihleri arasında düzenlenen 11. Uluslararası İşçi Filmleri Festivali’nde de izleyiciyle buluşacak.

Yönetmen Ahu Öztürk Kimdir?

1976 yılında İstanbul’da doğdu. Ege Üniversitesi, Edebiyat Fakültesi, Felsefe bölümünden mezun oldu. 2002’de Marmara Üniversitesi, Güzel Sanatlar Enstitüsü, Sinema-TV bölümünde yüksek lisans eğitimini tamamladı. 2000 yılından bu yana çeşitli sinema projelerinde çalışıyor.

6. Londra Türk Filmleri Festivali, Uzun Metraj Altın Kanatlar Yarışması. 2010

6. Londra Türk Filmleri Festivali, Uzun Metraj Altın Kanatlar Yarışması. 2010

23. İstanbul Uluslararası Kısa Film Festivali, Başvuran Filmler. 2011

13. Eskişehir Film Festivali, Kısa Filmler Bölümü Seçkisi. 2011

Kaynak: http://www.istekadinlar.com/kultur-sa...
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın