Görüş Bildir
Haberler
Kadınlar Teknolojide Erkekleri Yüzde 50 Solladı

Kadınlar Teknolojide Erkekleri Yüzde 50 Solladı

Kadınon.com
11.09.2014 - 16:21 Son Güncelleme: 11.09.2014 - 16:23

Ücretsiz eğitimler sonrasında ilk kez bilgisayar ve internet dünyası ile tanışan kadınlar sertifikalarını Dünyanın en güçlü iş kadınlarından biri olan Sabancı Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı’nın elinden aldı. ‘Artık çocuklarımızla interneti kullanmada yarışır hale geldik’ diyen kadınlar törenin ardından Sabancı ile birlikte poz vererek öz çekim yaptı.

Eskişehir’de düzenlenen ’Sabancı Topluluğu Kadınlar Buluşması’nda, ‘Kadın için Teknoloji’ eğitimlerinin üçüncü dönem mezunlarına, Sabancı Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı ve TeknoSA Genel Müdürü Necil Oyman’ın katılımıyla başarı belgeleri verildi.

“TEKNOLOJİ OKURYAZARLIĞI GELECEĞE YATIRIM DEMEK”

Törende, kadınların aldıkları eğitimler sayesinde bilgisayar kullanmayı öğrenerek kişisel gelişimleri için önemli bir adım attığını belirten Sabancı Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı, TEKNOSA’nın dinamik ve ilerici bir kurum olduğunu aktrarak; “Teknosa’daki arkadaşlarım daima yaptıkları işte dinamik ve ilerici oldular. Sektörlerinin lideri oldular. Liderliği bırakmıyorlar. Arayı hiç açmıyodrlar neden çünkü işlerini çok seviyorlar ve çok başarılı işler yapıyorlar. Vakfımız bir yola çıkıyor. Kadınlar ve kız çocuklarının, insan haklarının geliştirilmesi, bilinçlendirilmesi topluma daha fazla kadının katılımı ve Türkiye’nin ülkemizin kalkındırılmasında hak ettiği yeri alması. Bunun için ‘biz de bir şey yapmak istiyoruz. O da Bizim işimiz teknoloji. Biz de kadınlar için ‘Kadın için Teknoloji’ projesini başlatmak istiyoruz. Kadınların bizim ne yaptığımızın ne sattığımızı değil bu yeni dünyayı bu teknolojinin aştığı yeni dünyayı tanımaları gönüllü isterlerse katılmaları için bir fırsat yaratmak istiyoruz’ dediler. Ve böyle bir proje başlattılar. O günden bu yana vakıf çalışmalarını yürütürken öte yandan arkadaşlarım bu projeyi yürütüyorlar. İlk başladığımız zaman kadınlar ne kadar ilgi gösterecek eğitim almak için gelecekler, bilmiyorduk. Ama başarılı oldu. Burada emeği geçen herkese teşekkürler” dedi.

“İKİ YOL VAR ÖNÜMÜZDE”

Projede 13 bin mezun verdiklerini açıklayan Sabancı yaşadı memnuniyeti şu sözler ile özetledi: “Bu proje 13 bini aştı. Gönüllü, istekli, talep eden öğrenmek istiyorum diyen, ‘yeni açılan bu teknoloji dünyanın bir parçası olmak istiyorum’ diyen kadınlarımızın sayısı 13 bini aştı. Eskişehir’de bu sayısı 300’ü aşkın. Benim için de böyle bir projenin buralara gelmesi mutluluk verici. İki yolculuğumuz da devam ediyor. Öncelikle birincisi kadınlarımızın kendi hatlarını insan haklarını bilmelerini bilinçlenmeleri bunu istemeleri toplumda gerektiği eşitliği almaları, ikincisi de tabi bu çağın yakalamamıza fırsat veren teknoloji ile buluşmaları ve bunu hayatta önemli bira araç olarak kullanmalarıdır.”

KADIN İÇİN TEKNOLOJİ’ EĞİTİMLERİNİ DE 81 İLE YAYACAĞIZ”

Teknolojiye ihtiyaç duyulan anlarda ve farklı kanallarda her zaman tüketicilerin yanında olmayı hedeflediklerini paylaşan TeknoSA Genel Müdürü Necil Oyman, Kadın için Teknoloji Projesi, Türkiye’de teknolojiyi herkes ile buluşturma amacımıza paralel olarak doğdu. Projenin hayata geçtiği 2007 yılından bu yana, kadınların bilgisayar kullanım oranı neredeyse 2 kat arttı. Bu sürece sağladığımız ve sağlayamaya devam edeceğimiz katkıdan dolayı mutluyuz. Şu anda 79 ilde olan mağaza ağımız, çok yakında 81 ile ulaşacak. Kadın için Teknoloji Projesi’nde de hedefimiz, eğitimleri 81 ilde yaygınlaştırmak. Türkiye’de ulaşamadığımız, bilgisayarın sunduğu faydalardan yararlanamayan kadın kalmasın istiyoruz' diye konuştu.

“FELSEFEMİZ HERKES İÇİN TEKNOLOJİ”

Kadınların bilgisayar ve internet kullanımlarında ticarette de ciddi katkılar sağladığını aktaran Oyman şunları söyledi: “Kadınlarımız çok mutlular. İnternete giriyorlar, yemek tariflerine bakıyorlar. e-mail adresleri açıyorlar, sosyal medyayı kullanıyorlar. Ticarete de bir şekilde katkımız oluyor. Ev işlerini kendi internet sitelerinden bile satanlar olabiliyor. 2007 yılında yüzde 23 oranında olan kadınların interneti kullanma oranları 7 yıl içinde ikiye katladı ve bu sayı yüzde 50’lere yaklaşmış oldu.”

EN ÇOK NELERİ ARAŞTIRIYORLAR?

50 yaşındaki Müberra Özayan bilgisayar ve internet kullandıktan sonra yaşantısında birçok merak ettiği konuyu araştırma fırsatı bulduğunu söyledi. Eğitim almadan internet adresini dahil bilgisayara giremediğini söyleyen Özayan, “Adresimi biliyordum ama internete giriş yapamıyordum. Oğlum düğün fotoğrafçılığı yapıyor. Ben de paylaştığı tüm fotoğrafları beğeniyorum. Eğitimi aldıktan sonra internette en çok oyuncak yapımı. Keçelerin pyapımı, pastaların tarifi dahil her şeyi çok rahatlıkla öğrenmeye başladım. Oğlum bilgisayarı açık unutup gidiyordu. Bana kapatmayı öğretmek için ‘anne orada mavi düğme var ona bas’ diyordu ama. Bence herkes öğrenmeli aman uğraşamam diyenlere çok ayıp” diye konuştu. Neşe Güney isimli kursiyer de tamamladığı eğitim sonrasında artık internet kullanımında çocukları ile yarışır hale geldiğini belirterek; “Önceden hiç internet kullanmayı bilmiyordum, öğrenme şansım oldu. Evimde vardı çocuklarım giriyordu ama ben kullanmayı bilmiyordum. İnternet kullanabilen için çok güzel.”

PROJE HANGİ EĞİTİMLERİ KAPSIYOR?

Eskişehir’de gerçekleşen törende, Sabancı Vakfı ve TeknoSA’nın gerçekleştirdiği sosyal sorumluluk projelerine ilişkin yapılan bilgilendirmelerin ardından, Kadın için Teknoloji Projesi kapsamında eğitim alan kadınların başarıları kutlandı. Proje, kadınların temel bilgisayar kavramları, programları, internete giriş, e-posta gönderimi ve sosyal medya gibi birçok alanda bilgi sahibi olmalarına ve teknolojinin sunduğu olanaklardan yararlanmalarına imkan sağlıyor. Bugüne kadar 13 binden fazla kadına bilgisayar eğitimi verilen Kadın için Teknoloji Projesi, Eskişehir ayağında oluşan yoğun ilgi ve talep nedeniyle üçüncü mezunlarını verdi.

Kaynak: http://www.kadinon.com/teknoloji/kadi...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın