Görüş Bildir
Haberler
İyi ki Doğdun Nazım Hikmet!

İyi ki Doğdun Nazım Hikmet!

yelda kahveci
15.01.2014 - 17:08

Fotoğraf: DHA

İçeriğin Devamı Aşağıda

Fotoğraf: Evrensel

Büyük Usta Doğum Gününde 'İki Kıtaya Köprü' Oldu

Nazım Hikmet'in 112'nci doğumgününde Beşiktaş Belediyesi ve Nazım Hikmet Kültür ve Sanat Vakfı tarafından Şanatçılar Parkı'nda Nazım Hikmet Anıtı açıldı. 'İki Kıtaya Nazım Hikmet Köprüsü' adlı anıtın açılışına Nazım Hikmet'in yakın dostu olan usta yazar Yaşar Kemal de katıldı

Enver Aysever'in sunuculuğunu yaptığı törende anıtın açılışını yapan Yaşar Kemal, dostu Nazım Hikmet'i anlattı. Kemal, 'Nazım Hikmet'e bir şey söylemeye hakkım yok. Ben böyle zannediyorum bunu. Ölmeden önce onunla beraberdim 1.5 yıl Paris'te. Ondan sonra da İsveç'e gittim. Her gün telefonla konuşurduk ve şiirlerini okurdu. Bu bir şerefti. Nazım kadar büyük bir insan herhalde olmamıştır yeryüzünde. Onu söylediğim zaman kızdı bana. Öldüğü zaman da randevumuz vardı beraber Macaristan'a gidecektik' diye konuştu.

'EĞER HAPİSHANEDE ŞİİR YAZMASAYDIM ÖLÜRDÜM' DEDİ

Kemal, Nazım Hikmet'in şiirlerini okuduktan sonra kendi yazdıklarını yırttığını anlatarak, 'Nazım duymuş bunu. Şunu söyledi; 'Yaşar her şeyi okudum, bir şeyi yaptım. Hapishane çok zorlu bir iştir. Eğer hapishanede şiir yazmasaydım ölürdüm. Sen de ölürsün, şiirlerini tekrar yaz' dedi. Oturdum tekrar yazdım' dedi.

' KARS'TA YIKILAN İNSANLIK ANITI'NI BEN TEKRAR ORAYA DİKMEK İSTİYORUM'

'İki Kıtaya Nazım Hikmet Köprüsü' anıtının tasarımcısı Heykeltıraş Mehmet Aksoy, 'Bugün özgür düşünceye, sanata yasaklar varsa, sanat saldırı altındaysa, bizim umutlarımıza düşmanlar onlar aslında, özgürlük düşüncemize düşmanlar, iyiden, doğrudan, güzelden yana olmamıza düşmanlar. Kars'ta yıkılan İnsanlık Anıtı'nı ben tekrar oraya dikmek istiyorum, dikeceğim. Sivas olaylarında ölenlerin acısını, niçin öldüklerini, kim olduklarını, onların o durumunu anlatan bir heykele başladım, 3-4 aydır yapıyorum ve onu da bitirip, Sivas'a Madımak Oteli'nin önüne dikmek istiyorum' diye konuştu.

'AKAN SU PİSLİK TUTMAZ'

Rutkay Aziz de, 'Bazı toplumların, ülkelerin beklediği felaketler vardır. Bu felaketlerin bir tanesi de sanıyorum, o toplumda güven duygusunun yitip gitmesidir. Biz böylesine kirli, güvensiz, ahlaksız, adaletsiz, hukuksuz bir süreçten geçiyoruz. Ama düşmana inat böylesine bir barışsever, yurtsever bir şairimiz var ki, dünya şairimiz, onun bu doğumgününde düşmana inat onun heykelini açacağız. Ben, her atasözünü sevmem, ama bazı atasözleri bugünün Türkiye'sine çok yakışıyor; 'Akan su pislik tutmaz'. Ve bunları biz, akıtacağız. Bu pislikleri sağa sola atarak, akıtacağız' dedi.

Dilhun GENÇDAL/DHA

Kaynak: http://www.posta.com.tr/yasam/HaberDe...

Nâzım Hikmet Memleketiyle Buluştu

Dünyaca tanınan şair Nâzım Hikmet’in 112. yaşı için gerçekleştirilen etkinlikler devam ediyor. Şairin 112. yaşı için Beşiktaş Sanatçılar Parkı’na Beşiktaş Belediyesi, Nâzım Hikmet Kültür Vakfı iş birliği ile Heykeltıraş Mehmet Aksoy’un ‘İki yakaya Nâzım Hikmet Kültür Köprüsü’ isimli heykeli dikildi. Aksoy’un 70 tonluk afyon grisi mermerden 1.5 senede yontarak ortaya çıkardığı eserin açılışını, bir diğer dünyaca tanınan Edebiyatçımız Yaşar Kemal yaptı. Böylece Nazım bir kez daha ‘İstanbul’la, memleketiyle, boğazla, denizle, martılarla buluşturuldu.’

Beşiktaş Sanatçılar Parkı girişine yerleştirilen heykelin açılışına bir çok sanatçı ve edebiyatçı katılırken, açılışın sunuculuğunu ise Edebiyatçı ve TV Programcısı Enver Aysever yaptı. Aysever, Nâzım Hikmet’in en değerli kelimelerinden olan ‘umut’ kelimesine bugün için daha fazla ihtiyaçları olduğunu belirtirken, Nâzım Hikmet’in politik kimliğinden koparılarak sadece bir şair olarak tanıtılmaya çalışılmasının doğru olmadığını ve Nâzım’ın bu şekilde tanınamayacağını ifade etti. ‘Nâzım bir işçi dostuydu, Nâzım bir emekçi dostuydu’ diyen Aysever, Nâzım’ın bu özellikleri ile anlam kazandığını vurguladı.

NÂZIM HİKMET İKİ YAKAYI BULUŞTURACAK

‘İki yakaya Nâzım Hikmet Kültür Köprüsü’ isimli heykelin yaratıcısı olan Heykeltıraş Mehmet Aksoy Nâzım’ı ancak öldükten sonra tanıyabildiğini aktarırken, ‘1975 yılından beri Nâzım’ın heykelini yapmaya çalışıyorum’ diyen Aksoy, heykelin ilk olarak Nâzım Hikmet’in evinin karşısına yapılmak istendiğini fakat Nâzım’ın mezarını ülkesine getirmekten bahseden iktidar zihniyetinin buna izin vermediğini aktardı. Ulusaldan evrensele bir sanat anlayışını Nâzım’dan öğrendiğini söyleyen Aksoy, Kars’ta yıkılan İnsanlık Anıtı’nı tekrar dikmek istediğini ayrıca Sivas Madımak anısına da bir heykel çalışması olduğunu aktardı.

HER YER TAKSİM HER YER DİRENİŞ SLOGANLARI

Nazım Hikmet Kültür Vakfı adına konuşan Oyuncu Rutkay Aziz, bazı ülkeleri felaketlerin beklediğini belirtirken, bu felaketlerden birini toplumun güven duygusunu kaybetmesi olarak niteledi. ‘Böylesine kirli, güvensiz, ahlaksız, adaletsiz, hukuksuz bir süreçten geçiyoruz. Ama düşmana inat bu yurtsever ve barış sever şairimizin heykelini açıyoruz’ diyen Aziz, yapılan heykelin iki yakayı birleştirdiğini ve sularını boğaza bıraktığını aktarırken, ‘akan su pislik tutmaz’ atasözünü de hatırlattı. Aziz ‘Bu atasözündeki gibi bizler bu ülkedeki kiri, pisliği akıtacağız ve yok edeceğiz’ dedikten sonra ise ‘Her yer Taksim her yer direniş’ sloganları atıldı.

Son konuşmacı olarak ise Beşiktaş Belediye Başkanı İsmail Ünal konuştu. Ünal Beşiktaş Belediyesi olarak Nâzım’ın bütün mirasını sırtlanmalarının mümkün olmadığını fakat bu heykel ile Nâzım’a olan borçlarının bir kısmını ödediklerini aktardı.

Metin AKARSU | Hazal BOY - Evrensel

Kaynak: http://www.evrensel.net/haber/76425/n...
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
0
0
0
0
0
0