Görüş Bildir
Haberler
İtalya'yı İkiye Bölen Heykel: Cinsiyetçilik mi İfade Özgürlüğü mü?

İtalya'yı İkiye Bölen Heykel: Cinsiyetçilik mi İfade Özgürlüğü mü?

İtalya'da ünlü şair Luigi Mercantini tarafından 1857'de yazılan bir şiirde geçen kadını şeffaf bir elbise içinde tasvir eden bronz heykel, ülkede hararetli tartışmalara neden oldu. Kadın hakları aktivistleri, açılış töreninde hiçbir kadının yer almadığı heykelin kaldırmasını istedi. Heykelin tarihsel ve politik altyapıdan yoksun olduğu bildiren kadınlar, tasvirin 'Ezen sınıfa karşı işe gitmemeyi seçen bir kadının kendi kaderini tayin hakkını” yansıtmadığını vurguladı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

19. yüzyılda yazılan ünlü bir şiirde adı geçen bir kadını transparan bir elbiseyle betimleyen heykel, İtalya'da cinsiyetçilik tartışmalarını alevlendirdi.

Heykel, Cumartesi günü açıldı

Heykel, Cumartesi günü açıldı

Heykeltraş Emanuele Stifano'nun tarafından yapılan bronz heykel, geçen Cumartesi günü ülkenin güneyinde yer alan Salermo eyaletinde açıldı.

Sapri komünündeki bir parkta sergilenen heykelin ünlü İtalyan şair Luigi Mercantini tarafından 1857'de yazılan La Spigolatrice di Sapri'ye (Sapri'nin Toplayıcısı) bir övgü olduğu belirtildi.  Şiir İtalyan sosyalist düşünürlerinden Carlo Pisacane tarafından Napoli Krallığı'na karşı yapılan başarısız bir devrim girişimini konu ediniyor.

Açılış töreninde kadın yer almadı

Açılış töreninde kadın yer almadı

Bununla birlikte, heykelin açılış törenininde eski İtalya Başbakanı Guiseppe Conte de dahil olmak üzere kalabalık bir grup erkeğin heykelin etrafında durduğu görüldü. Katılımcılar arasında hiçbir kadının olmaması dikkat çekti.

Kadın hakları aktivistlerinden tepki

Kadın hakları aktivistlerinden tepki

Ülkedeki birçok kadın hakları aktivisti heykelin kaldırılması çağrısında bulundu. Merkez soldaki Demokrat Parti milletvekili Laura Boldrini, heykelin “kadınlara ve kutlanması gereken tarihe yönelik bir suç” olduğunu belirterek, 'Resmi kurumlar bir kadının cinselleştirilmiş bir beden olarak temsil edilmesini nasıl kabul edebilir?' açıklamasını yaptı.

'Sosyal ve politik altyapıdan yoksun bir tavır'

'Sosyal ve politik altyapıdan yoksun bir tavır'

Demokrat Parti'nin Palermo'daki biriminden bir grup kadın politikacı da heykelin yıkılmasını istedi. Gruptan yapılan açıklamada, 'Bir kez daha, kendimizi cinselleştirilmiş bir beden şeklinde, ruhtan yoksun ve hikayenin sosyal ve politik meseleleri ile hiçbir bağlantısı olmadan temsil edildiğini görmenin aşağılayıcılığına katlanmak zorundayız' denildi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

'Bir kadının kendi kaderini tayin edişiyle ilgisi yok'

'Bir kadının kendi kaderini tayin edişiyle ilgisi yok'

Ayrıca heykelin, Bourbon karşıtı devrimi ya da “ezen sınıfa karşı taraf tutmak için işe gitmemeyi seçen bir kadının kendi kaderini tayin hakkını” yansıtmadığı dile getirildi.

Öte yandan, heykeltraş Stifano Facebook'ta paylaştığı gönderide yaptığı işi savundu.

Stefano, “Bana kalsaydı heykel tamamen çıplak olurdu. Çünkü insan vücudunun bir aşığıyım. sadece ahlaksızlığı görmek isteyenlere bir ‘sanat yapıtı’nı açıklamaya çalışmak yararsız” dedi. 

Sapri Belediye Başkanı Antonio Gentile, tartışma çıkana kadar “kimsenin sanat eserini eleştirmediğini” söyledi.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
30
4
3
3
2
1
1
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Pasif Kullanıcı

Burada olsa koyulduğu gün 10 kişi tecavüz ederdi

Enkidu An

Yobazlar ohlokumuz boyuluyot diye hem tecavüz edip hemde heykeli kırmaya kalkarlardı.

Ateist derviş

Amk kadınsınız memeniz götünüz var işte bunun neresi cinsiyetcilik?

Ateist derviş

E bu senin dediğin de sınıfçılık. İşçi kadın bunu giyer, muhasebeci kadın bunu giyer.. Uzar gider bu konu, kadın işte götlü mötlü kadın bildiğin.

Requiem Aeternam

Kafa siken ne kadar östrojenli varsa aktivist oldu, kafa sikmeye buradan devam ediyorlar. Bir boka da sesiniz çıkmasın amk.