İsviçreli Eski Asker IŞİD'e Karşı Savaşmaktan Yargılanıyor: 'Ülkenin Tarafsızlığını Tehlikeye Attı'
Suriye'de IŞİD'e karşı savaştıktan sonra ülkesine dönen eski asker Johan Cosar'ın, İsviçrelilerin yabancı bir güç için savaşmasının yasak olmasından ötürü askeri mahkemede yargılanıyor.
Ülkenin tarafsızlığına karşı geldiği suçlamasıyla karşı karşıya kalan Cosar ise Suriye'de IŞİD'e karşı savaştmaktan gurur duyduğunu söylüyor.
BBC Türkçe'nin Imogen Foulkes'a dayandırdığı haberine göre, İsviçre ordusuna yıllarca hizmet vermiş olan 37 yaşındaki Johan Cosar, serbest gazeteci olarak Suriye'ye gitti. Ancak iddiasına göre radikal İslamcı örgütlerin Hristiyan toplulukların üzerine yürümesi üzerine onları savunmaktan başka çaresi kalmadı ve IŞİD'e karşı savaşma kararı aldı.
İsviçre Ordusu'nda öğrendiği askeri bilgileri paylaştı
Cosar, İsviçre'ye döndüğünde gözaltına alındı
Hükümetin izni olmadan yabancı bir orduya katılmak İsviçre Ordusu'nun ceza yasalarına aykırı. Bu politika için tarihten gelen iyi nedenler var. Yüzyıllar boyunca genç İsviçreli erkekler, o dönem yoksul olan memleketlerini ülke dışında savaşmak için terk etti.
İsviçreli paralı askerler Napolyon, İspanya, Hollanda ve hatta İngiltere Ordusu için savaştı. Ancak İsviçre kendisini tarafsız bir ülke ilan ettiğinde, hükümet İsviçreli erkeklerin Avrupa'nın savaşlarında karşı taraflarda yer almasının garip olacağını düşündü ve bu uygulamayı yasakladı.
Şimdi askeri mahkemede yargılanıyor
Cosar, askeri bir mahkemede İsviçre Ordusu'nun en üst düzey avukatlarınca yargılanıyor. Davanın başlangıcında Cosar'ın ailesi ve dostlarından oluşan küçük bir grup 'IŞİD'le savaşmak suç değildir' yazılı pankartlarla gösteri yaptı.
Cosar'ın kendisi ise yargılanmayı değil, 'terörle savaştığı' ve Suriye'deki Hristiyan azınlıkları 'mutlak ölümden' koruduğu için madalya hak ettiğini söylüyor.
Cosar'a yabancı bir orduya katılmak ve bu şekilde İsviçre'nin tarafsızlığını ve güvenliğini tehlikeye atmak suçlaması yöneltiliyor.
Ancak eski İsviçre askeri Suriye'de yaptıklarını saklamıyor ve gurur duyduğunu söylüyor. Bir ordu sözcüsü konuyla ilgili yaptığı açıklamada 'Yasa, yabancı bir silahlı güç için savaşmayı yasaklıyor. Bu gücün kim olduğu konuyla ilgisiz.' ifadelerini kullandı.
İsviçre doğumlu Cosar, İsviçre vatandaşı. Ancak büyük anne ve babasının kökleri Suriye'ye dayanıyor ve ailesi Suriyeli Hristiyan toplumunun bir parçası.
Yorum Yazın
haberin başlığı tepki çekecek nitelikte olsa da, bir bakıma bir ülke vatandaşının yabancı bir ordu yer almasının yasak olması çok mantıklı bir kanun bence
ben hayatımda böyle isviçreli görmedim lan..isviçre'nin amed kantonundan herhalde ?
İsviçre çok haklı dostum dünya üzerinde onlarca yıldır tarafsız kalan tek devlet ve bm tüzüğünde bile adamlar böyle işli.Ayrıca başka bir kuvvetin adına aske... Devamını Gör