İsveç Çöp Satın Alıyor, Norveç Ormanları Tahrip Etmeyi Yasaklıyor! Türkiye'den Çok Uzakta Gündemleriyle Nordik Ülkelerin Dertleri
İsveç Çöp Satın Alıyor, Norveç Ormanları Tahrip Etmeyi Yasaklıyor! Türkiye'den Çok Uzakta Gündemleriyle Nordik Ülkelerin Dertleri
İşte refah seviyesinin nerelerde olduğunu gösteren haberlerle Nordik ülkeler İsveç, Norveç, İzlanda, Finlandiya ve Danimarka'nın geçmişten günümüze gündemleri…
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
1. Hem ısınma hem de elektrik üretimi için evsel atıkları modern yöntemlerle işleyen İsveç’in 2013 yılında çöpü bitti ve çöp ithal etmeye başladı.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
İsveç’te okullarda verilen programlama dersleri sayesinde gençler sosyal medyada gördükleri haberlerin gerçek mi yoksa sahte mi olduğunu anlayabiliyor.
Kıyafetlerin ücretsiz ödünç alınabileceği bir sistem kuran, dünyanın ilk geri dönüşüm alışveriş merkezine ev sahipliği yapan, iki yıl denediği altı saatlik mesai planıyla farklı hedefler belirleyen ve toplumsal cinsiyet ayrımcılığı anlamında pek çok projeye imza atan İsveç, “Keşke bizim olsa” dedirtiyor.
2. 2016 yılında meclisten geçen bir yasa ile Norveç ormanları tahrip etmeyi yasaklayan ilk ülke oldu. Üretiminde ormanların yok edildiği hiçbir ürün ülkede kullanılmadığı gibi, bu ürünlerin satışı da durduruldu.
Norveç’in başkenti Oslo’da, 2016 yılında başlayan bir uygulama ile dizel araçların 06.00 ile 22.00 saatleri arasında kullanımı geçici olarak yasaklandı. Norveç, hava kirliliği düşene kadar devam edecek bu uygulamayla 2025 yılındaki kısmi yasağa hazırlanıyor.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Bisiklet yollarına bir milyar dolar yatırım yapan Norveç’te refah seviyesi o kadar yüksek ki, Başbakan Erna Solberg halka şaka yapabiliyor ve üstünde can yeleği olmadan tekne ile devriye yapan polis kendisine ceza kesebiliyor. Bakalım daha neler göreceğiz?
3. İzlanda Cumhurbaşkanı Guðni Jóhannesson, geçtiğimiz yıl sorulan bir soru üzerine “Yasaları tek başına çıkarma yetkim olsaydı, ananaslı pizzayı yasaklardım” dedi.
Suç oranının oldukça düşük olduğu ve dünyanın en mutlu ülkelerinden biri olan İzlanda’nın kuruluşundan bu yana polis tarafından vurulan yalnızca bir kişi var.
Negatif emülsiyonlu enerji santraliyle karbondioksit salınımını sıfırın altına indiren İzlanda’da volkanların sıcaklığıyla ekmek yapılabiliyor, okullarda cinsiyet ayrımı gözetilmiyor. Bizim gibi gelişmekte olan ülkeler için uzak hayaller gibi görünse de umut hep var.
4. Dünyada homoseksüel çiftlere heteroseksüellerin sahip olduğu tüm hakları veren ilk ülke Danimarka’da, yaşlı LGBT bireyler için özel huzurevi açıldı.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Danimarka’nın başkenti Kopenhag’da, diğer marketler tarafından beğenilmeyen ya da satılamayan gıdaları çöpe atmak yerine daha ucuza satan bir atık yemek marketi açıldı.
Bir müzik festivalinde toplanan idrarların malt arpasını gübrelemek amacıyla kullanıldığı Danimarka’da, hayvan hakları dinlerden önce geldiği için helal ve koşer et kesimleri yasaklandı; doğum oranını artırmak için kampanyalar düzenlendi. Çok güzel hareketler bunlar!
5. Finlandiya’da yaklaşık olarak seksen yıldır devlet tarafından hamile kadınlara ‘bebek kutusu’ veriliyor. Giysiler, battaniye ve bez gibi bir bebeğin ihtiyacı olan her şeyi içeren bu kutu aynı zamanda yatak olarak kullanılabiliyor.
Sosyal medyanın kontrolsüzce kullanılmasını engellemek isteyen Finlandiya hükümeti, çocuklar için yaş sınırı getirmeyi planlıyor. Mayıs ayında yürürlüğe girmesi beklenen projeyle, yaş sınırının altında kalan çocuklar veli izni olmadan sosyal medya kullanamayacak.
Dünyanın en temiz havasına sahip Finlandiya, eğitim sistemindeki reformlarıyla tüm dünyanın ilgisi çekiyor; eşitlikçi banknot tasarımlarıyla örnek oluyor. Eğitim sisteminin özelliklerine dair içeriğimiz: 👇
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Nordik ülkelerdeki bu gündemler için siz ne düşünüyorsunuz?
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
Yorum Yazın
Türkiye bir İsveç değil hala anlıyamıyorsunuz.Dört bir tarafı sıkıntılı ülkelere komşu.Suriye desen bitmek bilmeyen 5 den fazla terör örgütünü bulunduran bir... Devamını Gör
katılıyorum size.
Türkiye için mümkün değil. Öncelikle ahlak ve eğitimin düzelmesi gerekli. Ahlaksızlık paçalardan akarken, eğitim doğru dürüst yapılamazken (Kast etmek iste... Devamını Gör
Bunları görünce burdakine vergi veresim gelmiyor
Burdaki vergiler öyle saçma ve öyle yüksek miktarlarda ki ordaki koşullara sahip olsan bile burdaki vergi miktarlarını vermemen gerekiyor. Çünkü enayi değil... Devamını Gör