İşte Türkiye'nin En İyi 10 Plajı (Kızgın Kumlardan Serin Sulara)
İşte Türkiye'nin En İyi 10 Plajı (Kızgın Kumlardan Serin Sulara)
KAPUTAŞ PLAJI Turkuvaz nedir görmek için
Yukarıdaki dağ yolundan geçerken önce denizin rengine vurulursunuz; sonra dağla deniz arasına sıkışmış mini mini bir kumsala uzanmış, huzur içinde dalgaları seyreden insanları fark edersiniz. Burası Kaputaş... Burası ‘turkuvaz’ ne demekmiş, anlayacağınız yer. Kaş ile Kalkan arasındaki bu ufacık plaja virajlı yollardan gidiliyor. Tam da buradaki yol çalışmalarında dört işçi hayatını kaybetti, değerini bilin. Giderken de atıştırmalık bir iki şey almayı unutmayın; doğayla baş başa kalacaksınız.
DALYAN İZTUZU Bir tarafı tatlı bir tarafı tuzlu
Dalyan Rıhtımı’ndan kalkan teknelere binin; sazlıkların arasında yarım saat yol aldıktan sonra plajdasınız. Vardığınız yer için milyon defa içinde ‘doğa harikası’ geçen cümleler kurulmuş olsa da tanım gerçekten bu. Bir tarafı Akdeniz, diğer tarafı tatlı su... 5400 metrelik kumsalda yapılaşma yasak. Mesele plajın esas sakinlerinin; caretta caretta’ların rahatını bozmamak.
Sonu gelmez mi bir kumsalın? Gelmiyor. Kalkan yakınlarındaki Patara Plajı’nda yüzün, güneşlenin; gün batarken de kilometreler boyu yürüyün. Tek başınaysanız, hayatınızı şöyle bir topyekûn gözden geçireceksiniz; biriyle beraberseniz, artık gerisi size kalmış. Huzurla dolacağınız bu plaj, bir zamanlar Likyalıların en önemli limanlarındandı. Antik kenti görmeyi ihmal etmeyin.
EN ANTİK PLAJ PHASELİS
Böyle bir beraberliği başka yerde bulmak zor. Çam ağaçlarının içinde muazzam bir antik kent; hemen önünde kumsal, sonra da göz alabildiğine deniz... Hem de ne deniz... Üstüne de ince kumlu, çakılsız bir plaj. Kemer ile Tekirova arasında kalan Phaselis’e deniz yoluyla da gelebilirsiniz. Teknedeyken, yüzerken, dalarken eski limandan kalanları da görüp büyüleneceksiniz...
BİR INSTAGRAM RÜYASI
Çeşme Altınkum Plajı
Tatil yapanlardan gündoğumunda ayakta olmaları beklenmez ama kumları alev alev yakan günbatımları Instagramcılar için şenlik. Kumsalda dileyene tenha köşelerde huzur, dileyene alabildiğine parti var. Suyu soğuk ama “kızgın kumlardan serin sulara” diye de boşuna denmiyor.
AKVARYUM KOYU’NDA BALIKLARLA BİR TATİL
Giderken deniz gözlüğünüzü, şnorkelinizi yanınıza alın. Çünkü bir akvaryumda yüzeceksiniz. Bozcaada şehir merkezinden arabayla 20-25 dakikada ulaşacağınız Akvaryum Koyu’nda pek fazla tesis bulamayacaksınız. Ama illaki havlunuzu sermeye yer var. Su alabildiğine berrak ve adayı saran rüzgâra rağmen sakin. Eylüldeki bağbozumuna da denk getirebilirseniz sizden iyisi yok.
BİR ANTALYA KLASİĞİ KONYAALTI PLAJI
“Hem denize gireyim hem de şehirden ayrılmayayım” diyenlerin on yıllardır bir numarası. Antalya’nın neredeyse şehirden başlayıp Beydağları gölgelerine uzanan Konyaaltı Plajı, Türkiye’de pek rastlanmayan şehir plajlarından. Özellikle sabahları, ortalık sakinken yüzmesi keyifli. Eğlence ve tesis arayanlar için de onlarca seçenek var.
TÜRKİYE’NİN SÖRF OKULU ALAÇATI PLAJLARI
Memleketteki sörf hamlesini neredeyse tek başına Alaçatı plajları himaye etti. Uzayıp giden kumsal, hiç durmadan esen rüzgârla birleşince en doğru seçenek de buydu zaten. Alaçatı’nın civar plajlarındaki sörf okullarında profesyonel hocalardan dersler alabilir, hemen akabinde de kendinizi dalgalara kaptırabilirsiniz. Plajdaki tek kaygısı “soldan sağa mı yoksa sağdan sola mı dönsem” olan tatilciler için de paniğe mahal yok.
OVABÜKÜ’NDE HERKESTEN UZAK BİR TATİL
İşte ‘cennet’ diye tabir edilen koylardan biri daha... Herkesten, her şeyden kaçıp, denizin koynuna sığınmak için ideal yer. Datça’nın temizliğiyle ve sakinliğiyle ünlü koylarından Ovabükü’nde, gayet düzgün işletilen aile pansiyonlarında kalıyorsunuz. Yediğiniz içtiğiniz tarladan halka, her şey mevsiminde zamanında. Yalnız, Datça koylarında klasik olduğu üzere plajı taşlık... Özellikle yüzmeyi sevenlere.
BİR ÖMÜR GÖKOVA AKBÜK’TE GEÇER
İşte bütün Türkiye’nin gözü gibi bakması gereken bir koy. Akyaka’dan Ören’e uzanan bir tarafı orman bir tarafı deniz, rüya gibi ama biraz zahmetli bir yolda ilerleyip vardığınız Akbük Koyu’nun plajı yumuşacık çakıl taşlarından ibaret. Ayağı yakmayan taşlarıyla sere serpe güneşlenmek için ideal. Ama daha önemlisi her gidenin “Burada bir ömür geçirebilirim” demesi. Bozulmadan kaldığı sürece, herkes ömrünü Akbük’te geçirsin.
İŞTE JÜRİ ÜYELERİSEYAHAT YAZARLARI, TUR REHBERLERİ, DALGIÇLAR, SÖRFÇÜLER SEÇTİ
Bora Kozanoğlu
Milli sörfçü
Fatih Türkmenoğlu
CNN Türk programcısı, belgesel yapımcısı, gezgin
Mehmet Yaşin
Hürriyet yazarı, gezgin, gurme
Reyan Tuvi
Belgesel yapımcısı, yazar, gezgin
Yorum Yazın