İstanbul'un 1600 Yıllık Tarihi Eseri: Sultanahmet Meydanındaki Meşhur ''Yılanlı Sütun''
Üzerinde yaşadığımız topraklar geçmişte birçok medeniyet ve imparatorluğa sahne olduğundan, ülkemizin her bir karesi birçok tarihi eserle donanmış vaziyettedir. Bu sayısız tarihi eserden sadece biri olan İstanbul'daki ''Yılanlı Sütun''un hikayesini nakletmeye çalışacağız.
Günümüzde Sultanahmet Meydanında Dikilitaş ile aynı yerde sergilenen Yılanlı Sütunun tarihi M.Ö. 479'lu yıllara kadar uzanıyor.
Sütunun bu ilk hali tam olarak bilinmiyorsa da tarihi kayıtlardan hareketle birtakım tasvirleri yapılmıştır.
İmparator Constantinus İstanbul'u yeniden kurarken dünyanın dört bir yanından sanat eserlerini toplatarak yeni şehri süsledi.
Osmanlı döneminde akılları kurcalayan ve hala tam olarak tespit edilemeyen sorun ise sütundaki yılan kafalarının ne zaman ve nasıl koptuğu sorusudur.
1584'te yazıldığı tahmin edilen Hümername adlı eserde Fatih Sultan Mehmed'in fetihten sonra kargısıyla yılanlardan birinin çenesini kırdığı belirtiliyor. Aynı eserde, Ayasofya patriğinin padişaha ''sütunun şehri yılanlardan, haşarelerden ve belalardan'' koruduğunu söyledikten sonra, padişahın yılanlı sütunu yıktırmaktan vazgeçtiği anlatılıyor.
Fakat bundan başka çeşitli eserlerde Kanuni Sultan Süleyman, Pargalı İbrahim, II. Selim, IV. Murad gibi birçok başka isimden zikredilip yılanın alt çenesinin onlar tarafından kırıldığı belirtilmektedir. Netice itibarıyla nasıl kırıldığı bir muamma konusu olsa da yılanlardan birinin alt çenesinin 16. asırda kırılmış olduğu kesin olarak bilinmektedir.
Yorum Yazın
ayasofya'daki seraphim'leri ve ikonaları kaldırmayan fatih'in yılana meyledeceğini sanmıyorum.
Öyle bir psikolojiye sokmuşlar ki "onu da mı yıktılar aq" dedim.
Yılan başlarından biri de British museum'da.Onu da kaptırmışız diğerleri gibi
diger 2 si nerede acaabs aklimda deli sorular moruk