Görüş Bildir
Haberler
İstanbul'da 24 Nisan Anması

İstanbul'da 24 Nisan Anması

Fatih UZUN
24.04.2014 - 21:18
İçeriğin Devamı Aşağıda

İstanbul'da 24 Nisan Anması

1915 olaylarının yıldönümü nedeniyle İstanbul İstiklal Caddesi'nde anma töreni düzenlendi.

AljazeeraTürk'ten  Vercihan Ziflioğlu'nun haberi;

24 Nisan 1915'te tutuklanan ve çok büyük kısmı bir daha dönmeyen 220 Ermeni aydını için düzenlenen törene Ermeni diasporasından çok sayıda temsilci de katıldı.

İstiklal Caddesi'nde toplanan kalabalık, o dönem hayatını kaybedenler için dualar okudu. Grupta yer alanların bir kısmı, 24 Nisan 2011'de askerlik hizmetini yerini getirmekte olduğu dönemde tüfekle vurularak hayatını kaybeden Ermeni kökenli Sevag Şahin Balıkçı'nın fotoğraflarını taşıdı.

Taşınan pankartların bazılarında 'Merhamet değil, adalet bekliyoruz' ifadesi yer aldı. Olaysız geçen anmada ilk kez Anadolu'daki köylerin Ermenice isimleri okundu.

Etkinliği düzenleneceği güzergah son dakikaya kadar belirlenememiş, İstanbul Valiliği ve İstanbul Emniyet Müdürlüğü son dakikaya kadar etkinliğin yeri konusunda onay vermemişti.

İlk anma Haydarpaşa'da

1915 olaylarının yıldönümü için İstanbul'da buluşan Ermeni diasporası temsilcilerinin Perşembe günü gerçekleştirdiği ilk anma töreninin adresi Haydarpaşa oldu.

Anma etkinliğine katılan yaklaşık 50 kişilik grup, sürgüne gönderilen Ermenilerin fotoğraflarını taşıdı. Etkinlikte konuşan Ermeni Genel Hayırseverler Birliği (Armenian General Benevolent Union/AGBU) Avrupa Sözcüsü Nicholas Tavitian, yaşananların üzerinden 99 yıl geçtiğini belirterek, özellikle İstanbul'daki törenlere, diasporadan giderek çok daha fazla kişinin katılmaya başladığını söyledi.

Tavitian, 'Mücadelemize destek veren tüm Türklere teşekkür etmek, istiyoruz' dedi. Tavitian, Başbakan Tayyip Erdoğan'ın taziye açıklamasını ise yetersiz bulduğunu söyledi.

Tavitian'ın ardından söz alan, Ermenistan'ın ilk Dışişleri Bakanı ve muhalefet lideri Raffi Hovhannisyan da, Erdoğan'ın açıklamalarının söz oyunundan ibaret olduğunu savundu.

Açıklamasını Ermenice ve İngilizce yapan Hovhannisyan, 'Bugün aydınlarımızın ölüm yolculuğuna çıkarıldığı yerde onları anıyoruz' diye konuştu.

Sevag Şahin'in mezarını ziyaret

Diaspora temsilcilerinden oluşan bir grup ise, 24 Nisan 2011'de Batman'ın Kozluk İlçesi'nde askerlik yaparken arkadaşının tüfeğinden çıkan kurşunla hayatını kaybeden Sevag Şahin Balıkçı'nın mezarını ziyaret etti.

Mezarlıktaki anmaya, Balıkçı'nın annesi ve babası da katıldı. Baba Garabet Balıkçı, Başbakanın dün yaptığı açıklamalarla ilgili 'Geç kalınmış, fakat teşekkür ederim ama keşke Başbakanımız Sevag'ı da anma cesareti gösterseydi' dedi.

Ermeni Patrikhanesi'nden bir ilk

Türkiye Ermenileri Patrikhanesi ise 24 Nisan'da hayatını yitirenler icin ayin düzenledi. Patrikhane'de, daha önce böyle bir ayin düzenlenmemişti.

  • Vercihan Ziflioğlu

  • aljazeera.com.tr

Kaynak: http://www.aljazeera.com.tr/al-jazeer...
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0