onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
İstanbul'a Geldiğinizde En Az Bir Kez Görmeniz Gereken Şahane Mimariye Sahip 21 Cami

etiket İstanbul'a Geldiğinizde En Az Bir Kez Görmeniz Gereken Şahane Mimariye Sahip 21 Cami

tezcan
29.02.2016 - 17:44

İstanbul'da kültürel ve tarihi bir geziye çıkılacağı zaman, bu şehirde yaşamış kültürlerin bizlere bıraktığı (bugüne kadar tahrip etmediğimiz) mimari yapılar ve doğal güzellikler aklımıza gelir. Böyle bir gezide hiç şüphesiz ki Osmanlı'ya yüzyıllarca başkentlik yapmış İstanbul'da camilerin de yeri ayrıdır. İstanbul'un en güzel ve tarihi camilerini sizin için derledik.

1. Sultanahmet Camisi

1. Sultanahmet Camisi

1609-1616 yılları arasında Osmanlı Padişahı I. Ahmed tarafından İstanbul'daki tarihi yarımadada, Mimar Sedefkâr Mehmed Ağa'ya yaptırılmıştır. Cami mavi, yeşil ve beyaz renkli İznik çinileriyle bezendiği için ve yarım kubbeleri ve büyük kubbesinin içi de yine mavi ağırlıklı kalem işleri ile süslendiği için Avrupalılarca 'Mavi Cami (Blue Mosque)' olarak adlandırılır.

2. Süleymaniye Camisi

2. Süleymaniye Camisi

Süleymaniye Camisi, I. Süleyman adına 1551-1557 yılları arasında İstanbul'da Mimar Sinan tarafından inşa edilen camidir. Mimar Sinan'ın kalfalık devri eseri olarak nitelendirilen Süleymaniye Camisi; medreseler, kütüphane, hastane, sıbyan mektebi, hamam, imaret, hazire ve dükkânlardan oluşan Süleymaniye Külliyesi'nin bir parçası olarak inşa edilmiştir.

3. Eyüp Sultan Camisi

3. Eyüp Sultan Camisi

Eyüp Sultan Camisi, dikdörtgen planda, mihrabı çıkıntılıdır. Merkez kubbe altı sütun ve iki filayağına müstenit kemerlere yaslanır, etrafında yarım kubbe, ortasında Eyüp Sultan türbesi, sandukasının ayak ucunda bir pınar, avlu ortasında asırlık bir çınar bulunmaktadır.

4. Fatih Camisi

4. Fatih Camisi

Fatih ilçesinde Fatih Sultan Mehmed tarafından yaptırılmış olan cami ve külliyedir. Külliye 16 adet medrese, darüşşifa (hastane), tabhane (konukevi) imarethane (aşevi), kütüphane ve hamam bulunmaktadır. Şehrin yedi tepesinden birinde inşa edilmiştir. Cami 1766 depreminde yıkıldıktan sonra onarılarak 1771'de bugünkü halini almıştır.

5. Ortaköy Camisi

5. Ortaköy Camisi

Büyük Mecidiye Camisi ya da halk arasında bilinen adı ile Ortaköy Camisi, İstanbul Boğaziçi’nde Beşiktaş ilçesinin, Ortaköy semtinde sahilde bulunan Neo Barok tarzında bir camisidir. Cami, Sultan Abdülmecid tarafından Mimar Nigoğos Balyan’a 1853 yılında yaptırılmıştır. Oldukça zarif bir yapı olan cami barok üslubundadır. Boğaziçi’nde eşsiz bir konuma yerleştirilmiştir. Bütün selatin camilerinde olduğu gibi harim ve hünkar bölümü olmak üzere iki kısımdan oluşur. Geniş ve yüksek pencereler Boğaz’ın değişken ışıklarını caminin içine taşıyacak biçimde düzenlenmiştir.

6. Rüstem Paşa Camisi

6. Rüstem Paşa Camisi

Kanuni Sultan Süleyman'ın sadrazamlarından ve aynı zamanda kızı Mihrimah Sultan'ın kocası olan Damat Rüstem Paşa için Mimar Sinan'a yaptırıldı.

7. Bayezid Camisi

7. Bayezid Camisi

Beyazıt semtinde Sultan II. Bayezid tarafından yaptırılmış ünlü bir camidir. Osmanlı klasik dönem mimarisinin erken dönem eserleri arasında bir yapıdır. Semte dağınık bir şekilde inşa edilmiş olan külliyenin ana elemanı durumundaki parçasıdır. Mimarının kim olduğu kesin olarak bilinmez; Mimar Hayrettin, Mimar Kemaleddin veya Yakupşah bin Sultanşah tarafından yapıldığına dair görüşler vardır.

8. Şehzade Camisi

8. Şehzade Camisi

I. Süleyman tarafından Saruhan Sancak Beyi iken 1543'te 22 yaşında ölen oğlu Mehmed adına yaptırılmıştır. Camiyi 1543-1548 yılları arasında Mimar Sinan'a yaptırttı. Mimar Sinan'ın çıraklık eserimdir dediği camidir.

9. Kalenderhane Camisi

9. Kalenderhane Camisi

İstanbul'un Vefa semtinde Doğu Roma döneminden kalma bir yapıdır. Bozdoğan Kemeri'nin en doğu ucunun güneyinde yer alır. Doğu Ortodoks Kilisesi formundadır. 18. yüzyılda Osmanlı'lar tarafından camiye çevrilmiştir. Yüksek olasılıkla kilise ilk durumunda Theotokos Kyriotissa'ya adanmıştı.

10. Sokollu Mehmed Paşa Camisi

10. Sokollu Mehmed Paşa Camisi

Mimar Sinan'ın İstanbul Kadırga'da Şehit Mehmet Paşa yokuşunda bulunan ve cami ile külliyeden oluşan bir eseri. Sinan'ın en güzel eserlerinden biri sayılır. Üç padişaha sadrazamlık yapan Sırp asıllı Sokollu Mehmet Paşa adına 1571'de karısı tarafından yaptırılmıştır.

11. Bezmialem Valide Sultan Camisi

11. Bezmialem Valide Sultan Camisi

Sultan Abdülmecit'in annesi Bezmialem Valide Sultan tarafından başlatılıp ölümü üzerine Sultan Abdülmecit tarafından tamamlanan ve tasarımı Garabet Balyan'a ait olan bir yapıdır. Konumu nedeniyle Dolmabahçe Sarayı bütünü içinde düşünülüp birlikte anılan Dolmabahçe Camii, iki yılı aşkın bir yapım süreci sonunda 23 Mart 1855’te bir cuma töreniyle ibadete açılmıştır.

12. Sinan Paşa Camisi

12. Sinan Paşa Camisi

Beşiktaş ilçesinde yer alan Mimar Sinan tarafından inşa edilmiş bir Osmanlı camisidir. İlçenin merkezinde yer alan Sinanpaşa mahallesine adını vermiştir. Cami Beşiktaş İskelesi karşısında yer alır. 1550-1553 yılları arasında Osmanlı Donanması'nın Kaptan-ı Deryası olan Sinan Paşa tarafından yaptırılmıştır. Sinan Paşa 1553 yılında öldüğünde cami inşa halinde bulunmaktaydı. O yüzden Sinan Paşa Üsküdar'daki Mihrimah Sultan Camisi'ne gömüldü. Cami ise 1555 yılında tamamlandı.

13. Mihrimah Sultan Camisi

13. Mihrimah Sultan Camisi

Üsküdar ilçesinde meydanda bulunan Mimar Sinan'ın, Kanuni Sultan Süleyman'ın Hürrem Sultan'dan olan kızı Mihrimah Sultan için yaptığı camidir. Sinan'ın erken dönem eserlerindendir. Kubbesi üç yanından yarım kubbelerle desteklenmiştir, ama ön cephede yarım kubbe yoktur. Nisan ve Mayıs aylarında Bayezid yangın kulesinden veya o bölgedeki yüksek bir noktadan İskele Camisi'ne doğru bakıldığında; sabah gündoğumunda İskele Camisi'nin iki minaresi arasından güneşin doğuşu ve akşam gün batımında ise (Hicrî takvime göre her ayın 14'ünde) ayın doğuşu izlenebilmektedir.

14. Şemsi Paşa Camisi

14. Şemsi Paşa Camisi

Üsküdar sahilinin hemen kıyısında yer alan Şemsi Paşa Camisi, 1580 yılında Şemsi Ahmet Paşa tarafından Mimar Sinan'a yaptırılmıştır. Kesme taştan yapılan kare planlı caminin kubbesi sekiz yüzlü bir kasnağa oturmaktadır. Avlusunun iki kapısı olup, biri deniz tarafına, diğeri ise park yönüne açılmaktadır. Caminin minaresi esas yapısı üzerine ve köşeye oturtulmuştur. Diğer Adı Kuşkonmaz Camisi'dir.

15. Valide-i Atik Camisi

15. Valide-i Atik Camisi

Üsküdar ilçesinde II. Selim'in eşi, III. Murat'ın ise annesi Afife Nur-Bânû Valide Sultan tarafından Mimar Sinan'a yaptırılmış olan camii ve külliye. Yapılış tarihi 1583'tür.

16. Vaniköy Camisi

16. Vaniköy Camisi

İstanbul Boğazı'ın hemen kıyısında yer alan Vaniköy Camisi, Vani Mehmet Efendi tarafından Padişah IV. Mehmed'in verdiği arazi üzerine 17. yüzyılda yaptırılmıştır.

17. Yeni Valide Camisi

17. Yeni Valide Camisi

Yeni Valide Camisi, diğer bilinen adıyla Valide-i Cedid Camisi, Üsküdar ilçesinde Uncular Caddesi ve Hakimiyet-i Milliye Caddesi üzerinde II. Mustafa ve III. Ahmet'in annesi Emetullah Râbi'a Gülnûş Sultan tarafından yaptırılmış olan camidir. 1708-1711 yılları arasında Kayserili Mehmed Ağa tarafından yapılmıştır.

18. Beylerbeyi Camisi

18. Beylerbeyi Camisi

Beylerbeyi Cami ya da diğer bilinen adıyla Hamid-i Evvel Camisi, Beylerbeyi semtinde bulunan 18. yüzyıl yapısı bir selatin camisidir. İstanbul’daki yalı camilerinin en güzellerinden kabul edilen yapı, eski Beylerbeyi (Istavroz) Sarayı’nın Hırka-i Şerif hücresi dairesinin bulunduğu yere Sultan I. Abdülhamid tarafından annesi Rabia Sermi Sultan’ın anısına yaptırılmış ve 15 Ağustos 1778’de ibadete açılmıştır. Cami, barok tarzı bir mimariye sahiptir.

19. Rum Mehmed Paşa Camisi

19. Rum Mehmed Paşa Camisi

Rum Mehmet Paşa Camisi ya da Rumi Mehmet Paşa Camisi, Üsküdar ilçesinde yer alan, Osmanlı döneminden kalma tarihi bir ibadethanedir. Rum asıllı Osmanlı veziri Rum Mehmet Paşa tarafından yaptırılmıştır. Osmanlı İmparatorluğu döneminde İstanbul'un Anadolu Yakası'na yaptırılan ilk cami olma özelliğini taşımaktadır. Ters T planlı, zaviyeli bir camidir. İki yanında ikişerden toplam dört oda bulunmaktadır. Sağdaki odalar geçişlidir. Soldaki büyük oda mutfak olarak düzenlenmiştir. Yapımına 1469 yılında başlanan cami, 2 yıllık inşaat sürecinin ardından 1471 yılında tamamlanarak ibadete açıldı. Cami, mimari olarak Bizans ve Osmanlı esintilerini bir arada taşımaktadır.

20. Hırka-i Şerif Camisi

20. Hırka-i Şerif Camisi

Hz. Muhammed'in Veysel Karani’ye hediye ettiği hırkanın (Hırka-ı Şerif) muhafaza ve ziyaret edilmesi için padişah Sultan Abdülmecid tarafından yaptırılmıştır. Hırka-ı Şerif’in muhafaza edildiği yer olduğu için bu caminin İstanbul’un dini folklorunda çok önemli yeri vardır. 1851'de inşa edilmiştir.

21. Çinili Camisi

21. Çinili Camisi

Çinili Cami, Orta Valide Cami ya da Mahpeyker Kösem Valide Sultan Cami, Üsküdar ilçesinin Murat Reis Mahallesi'nde yer alan, Osmanlı Dönemi'nden kalma tarihi bir camidir. I. Ahmet'in eşi olan Mahpeyker Kösem Valide Sultan tarafından yaptırılmıştır. Yapımına 1638 yılında başlanan cami, 2 yıllık inşaat sürecinden sonra 1640 yılında ibadete açılmıştır.

category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
203
93
10
2
2
2
1
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
nebiliyim

gerçekten çok güzeller

Nisa Kaynar

hiç duymadığım ve dolasıyla gitmediğim cami çok fazlaymış :/ istanbula gittiğimde gidicem kesinlikle. bir de bunun türkiyede en az bir kere görülmesi gerek... Devamını Gör

Tuba Yıldırım

ayasofya ve rüstempaşa niye yok

Pasif Kullanıcı

ayasofya onedio editörleri için hala kilise .