Görüş Bildir
Haberler
İsrail ve Filistin'e Uyarı

İsrail ve Filistin'e Uyarı

Fatih UZUN
04.04.2014 - 21:53
İçeriğin Devamı Aşağıda

İsrail Ve Filistin'e Uyarı

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, İsrail ve Filistin'in son günlerde attığı adımları talihsiz olarak niteledi ve uyardı: Washington’ın zamanının da bir sınırı var.

4 Nis 2014 Güncelleme 21:30 TSİ | Konular Orta Doğu, İsrail, Filistin, ABD

Fas’ın başkenti Rabat’ta konuşan ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, “Barış görüşmelerinin ucu açık değil” dedi.

Belirlenen takvime göre İsrail ve Filistin arasındaki barış müzakerelerinin 29 Nisan'a kadar tamamlanması gerekiyor. Ancak Amerikan yönetimi tarafların bu tarihten önce masadan kalkmasından endişeli.

Kerry Rabat'ta, “İki tarafın son zamanlarda barışı sağlamaya ve on yıllardır süren krizin son bulmasına katkıda bulunmayacak adımlar atması talihsiz bir durum” dedi.

Kerry'nin sözünü ettiği süreç, İsrail'in Filistinli mahkumları serbest bırakmayı reddetmesi ve Filistin Yönetimi'nin uluslararası tanınma çabalarını yoğunlaştırmasıyla şekillendi.

İsrail'in mahkumlar konusunda adım atmaması üzerine, Filistin Yönetimi BM sözleşmelerinden 15'ine taraf olmak için başvuru yaptı. İsrail de tavrını sertleştirerek, mahkûmları bırakmayı tamamen rafa kaldırdığını açıkladı.

Filistinli mahkûmlar düğümü

İsrail mahkumları 29 Mart'ta bırakmayı 2013'ün Temmuz ayında taahhüt etmişti. Taahhüdün yerine getirilmemesi üzerine Filistin tarafı Kerry'den devreye girmesini talep etmişti.

Filistin milletvekili Mustafa Barguti, 'Kerry'den bu sorunun çözümüne dair bir yanıt alamazsak BM kurumlarına üyelik sürecimizi başlatacağız' dedi.

Temmuz'da ABD arabuluculuğunda varılan anlaşma gereği, İsrail 103 Filistinli tutukluyu bırakma sözü verdi. Barış görüşmeleri için karşılıklı jest olması açısından Filistin de, BM sözleşmelerine taraf olma başvurusunu ertelemeyi vaat etmişti. Söz konusu başvuru, Filistin'in daha önce BM Genel Kurulu'ndaki oylamayla kazandığı 'devlet' statüsünün tanıdığı bir hak.

Kerry Dışişleri Bakanlığı görevini üstlendiği bir yılda İsrail ve Batı Şeria’yı birçok kez ziyaret etti. Bu ziyaretlerde hedef taraflar arasında bir nihai statü anlaşmasına varılmasıydı. İsrail-Filistin arasında Kerry’nin aracılığında devam eden barış müzakereleri için 9 aylık bir takvim belirlenmişti.

  • aljazeera.com.tr
Kaynak: http://www.aljazeera.com.tr/haber/isr...
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0