Görüş Bildir
Haberler
İsrail Karadan Girdi

İsrail Karadan Girdi

Batuhan
13.07.2014 - 11:26

İsrail Karadan Girdi

İsrail donanması komandoları, pazar sabahı Gazze Şeridi’ndeki bir roket fırlatma alanına baskın düzenledi. Gazze'ye İlk kez karaya çıkarma yapan birlik, Hamas güçleriyle çatıştı. İsrail ordusu, Gazze'nin kuzeyine şiddetli bir hava saldırısı yapılacağı uyarısında bulundu.

Altı gündür süren hava saldırılarının ardından ilk kez, Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin Kassam Tugayları ile yakın çatışmaya giren İsrail ordusu askerleri, Gazze Şeridi’nin kuzeyindeki Hamas’a ait uzun menzilli roket fırlatma alanına saldırdı.

Hamas güçlerinin İsrail ordusuna ateş açmasıyla çatışmanın başladığını söyleyen İsrail Ordu Sözcüsü, Twitter hesabı üzerinden komandoların açılan ateşe karşılık verdiğini ve roket fırlatma alanını başarıyla vurduğunu açıkladı. Dört İsrail askerinin hafif yaralandığını açıklayan İsrail ordusu, komandoların operasyonun ardından bölgeden geri çekildiğini söyledi.

Broşürlü uyarı

İsrail askerlerinin karadan yaptığı müdahaleden sonra orduya ait uçaklar da Gazze’nin kuzeyindeki Beyt Lahya bölgesine hava saldırısı yapılacağı uyarısı bulunan broşürler attı.

Broşürlerde 'İsrail'e yönelik roketlerin atıldığı bölgelerin hava saldırısına maruz kalacağı' ve ordunun Beyt Lahya'daki bazı bölgelerin tahliye edilmesini talep ettiği yazıyor.

'Beyt Lahya sakinlerine askeri bildiri' başlıklı broşürlerde, şu ifadelere yer verildi:

'İsrail ordusu, topraklarına yönelik roketlerin atıldığı bölgelerdeki 'terör unsurları' ve ona ait altyapıları vurmak için şiddetli bir hava saldırısı düzenleyecektir. Söz konusu bölgeler; El-Atatra'dan Es-Selatin Sokağı ile Cebaliye Kampı'nın doğu ve batı bölgeleri. Güvenliğiniz için evlerinizi boşaltmalı ve aşağıdaki yolları kullanarak Cebaliye'nin güneyine gitmelisiniz.'

İsrail ordusunun bölge halkına 'zarar vermek istemediği' öne sürülen bildiride, 'Bu operasyon kısa ve geçicidir. Kim belirtilen talimatları ihlal eder ve evini boşaltmazsa kendi ve ailesinin canını tehlikeye atmış olur. Biz uyardık, sorumluluk kabul etmiyoruz' ifadeleri de yer alıyor.

'Karaya çıkamadılar'

Pazar günü erken saatlerde Hamas'ın basın açıklamasında ise, savaşçılarının İsrail birliklerini kıyıda durdurarak karaya çıkmalarının engellendiği ifade edildi. Açıklamada, 'Kassam Tugayları'na bağlı özel bir grup, Siyonist deniz kuvvetlerinin Gazze'nin kuzeyindeki Sudaniye bölgesi sahiline askeri birlik indirme girişimini fark etmiş ve onlarla çatışmaya girmiştir' ifadeleri kullanıldı.

Anadolu Ajansı'nın haberine göre, görgü tanıkları pazar TSİ 01.30'a dek iki taraf arasında çatışmaların sürdüğünü söyledi. Sudaniye bölgesinde peş peşe yoğun patlama seslerinin geldiğini anlatan görgü tanıkları, deniz çıkarma operasyonuna İsrail hücumbotları ve savaş helikopterlerinin katıldığını anlattı.

Ayrıca denizden işgale karşı direnen Kassam Tugayları'na, ağır makineli tüfekler, füze ve roketlerle saldırıldığı ifade edilirken, Filistinli direnişçilerin İsrail deniz komandolarına hafif makineli tüfek, havan topu ve roketatarlarla karşılık verdiği aktarıldı.

Kara harekâtı seçeneği

Cumartesi günü konuşan İsrail Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman, hükümetinin 48 saat içinde kara harekâtı konusunda bir karar vereceğini söylemişti.

İsrail hükümeti Gazze’ye karadan saldırma seçeneğini göz önünde bulundurduğunu, sınırdaki birliklerine yaklaşık 20 bin yedek asker daha eklediğini açıklamıştı.

Kaynak: Reuters ve AA

Kaynak: http://www.aljazeera.com.tr/haber/isr...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
0
0
0
0
0
0