İsrail'in 1967'de Üç Arap Ülkesini Birden Yendiği Altı Gün Savaşlarının Perde Arkasını Mutlaka Okumalısınız
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
İsrail'in 1967'de Üç Arap Ülkesini Birden Yendiği Altı Gün Savaşlarının Perde Arkasını Mutlaka Okumalısınız
DJ Shadow'un 2002'de çıkan dünyaca ünlü Six Days isimli şarkısını bilenler mutlaka vardır. 'Tomorrow never comes until it's too late' sözleriyle biten şarkı 1967 yılındaki Altı Gün savaşlarını anlatıyordu. Şarkıda ifade edildiği gibi, 'yarın, çok geç olmadan gelmiyordu'
Bu savaşta İsrail, üç Arap devletine karşı birden savaştı ve üçünü de mağlup etmeyi başardı. İsminden de anlaşılacağı gibi sadece 6 gün süren savaşın sonuçları ise çok uzun yıllara uzandı.
Öyleyse gelin, İsrail'in bugünkü gücüne ulaşması için mihenk taşlarından birisi olan Altı Gün Savaşlarını yeniden anımsayalım.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
1967 Arap-İsrail Savaşı, Altı Gün Savaşı veya Haziran Savaşı olarak literatüre geçen; İsrail ile Arap komşuları Mısır, Ürdün ve Suriye arasında başlayan ve 6 gün süren savaş Arap dünyasının yeni kurulmuş bir devlet karşısında aldığı en büyük hezimet olarak kayıtlara geçti.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Bu savaşta İsrail'ın Savunma Bakanı olarak görev yapan İsrail ordusunun belkemiği Moshe Dayan’a yıllar sonra bir röportajda İsrail’in başarısının sırrı sorulduğunda şu cevabı verir; “istihbarat, istihbarat, istihbarat”.
İsrail, bu istihbarat bilgisi sayesinde, Mısır uçakları daha harekete geçemeden hava üslerine baskın düzenleyerek birkaç saat içinde yüzlerce Mısır savaş uçağını etkisiz hale getirmeyi başarır.
Mısır’ın savaş dışı kalması savaşın bitmesi anlamına gelmemektedir elbette. Mısır’ın uğradığı akıbetten habersiz olan Ürdün, 8 Haziran günü elindeki tüm güçle, üstelik hiçbir planlama yapmaksızın Batı Şeria üzerinden Kudüs’teki Yahudi bölgelerine saldırır.
Mısır ve Ürdün'ü savaşın dışında bırakan İsrail için geride tek düşman olarak Suriye kalmıştır. Doğu blokuna yakınlığından dolayı güçlü bir istihbarat ağına sahip olan Suriye, bu açıdan İsrail için daha zor bir rakip görünümündeydi.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
İskenderiyeli fakir bir ailenin çocuğu olan Eli Cohen, 1950’lerde İsrail’e göçen Yahudilerden biridir. Mısır’da doğması sebebiyle Arapça’yı çok iyi konuşan, Arap kültürün yakından bilen ve Arap olmasından kimsenin şüphe duymayacağı bir kişi olarak Mossad tarafından kendisine görev teklifinde bulunulur.
Bizzat Suriye savunma bakanı ile birlikte Golan tepelerinde hatıra fotoğrafı çektirecek kadar ilerleyen Sabit, Suriye topçusunun ve ateş gücünün gizli olduğu tüm noktaları Mossad’a temin eder.
Sadece 6 gün süren savaş geride korkunç acılar, Arap ülkeleri için altından kalkılmaz bir ekonomik yıkım, İsrail için ise bugünlere gelmesinde basamak olan müthiş bir özgüven bırakır.
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
Yorum Yazın
Medeniyet+Akıl+Eğitim kimdeyse; İnsanlar oraya hayran olur, şimdi Filistine hayran olunacak bir durum yok aksine hep kendilerini Dram yapıyorlar ve Acınacak ... Devamını Gör