Görüş Bildir
Haberler
İsrail Sınırlı Ateşkesi de Bozdu

İsrail Sınırlı Ateşkesi de Bozdu

adem kara
04.08.2014 - 09:05 Son Güncelleme: 04.08.2014 - 12:50

İsrail Gazze'nin güneyindeki Refah kentini dışarıda tutarak ilan ettiği tek taraflı ateşkes başladıktan sonra Gazze'nin batısındaki Şati mülteci kampında bulunan bir evi vurdu. Saldırıda ilk belirlemelere göre bir çocuk öldü, 30 kişi yaralandı.

İsrail'in bugün 10:00'da başlayacağını duyurduğu tek taraflı ateşkes yine İsrail tarafından bozuldu. İsrail Gazze'nin güneyinin ateşkes kapsamında olmadığını açıklamıştı.

İsrail, Gazze Şeridi’nin batısındaki Şati Mülteci kampında bir evi bombaladı. İlk belirlemelere göre saldırıda 6 yaşındaki bir kız çocuğu öldü, 30 Filistinli yaralandı.

Gazze'deki Al Jazeera muhabiri Vail Dahduh'un saldırıdan sonra konuştuğu bir Filistinli evlerinde otururken bir anda saldırıya uğradıklarını söyledi. Kucağında yaralı oğlunu taşıyan baba, 'Ateşkes var diyorlar ama görün işte ateşkesi' diye konuştu.

Gazze'deki bir başka Al Jazeera muhabiri Cifara Budeyri ise göre İsrail ordusunun Gazze'deki tünellerin yıkımı konusunda değerlendirme yaptığını söyledi. Cifara Şati mülteci kampında Bekri ailesinin evine yapılan saldırının ardından Gazze'den Aşkol ve Aldot'a füze fırlatıldığını söyledi.

Budeyri askeri kaynaklara dayanarak İsrail'in Gazze sınırına duvar örme gibi bir planının olduğunu ve duvarın tünellerden sızmaları önlemek için yerin derinliklerine doğru örüleceğini belirtti. Ancak Budeyri bu yöndeki haberlerin henüz tam olarak doğrulanmadığını söyledi.

Son saldırıyla birlikte Gazze'de pazartesi günü öldürülen Filistinli sayısı 25'e yükseldi. Saldırıların başladığı 7 Temmuz'dan bu yana ise 1841 Filistinli hayatını kaybetti. Yaralı sayısı ise 10 bine yaklaştı.

7 saatlik 'ateşkes'

İsrail bu sabah saat 10.00 ile 17.00 arasında geçerli olmak üzere sınırlı ve tek taraflı ‘insani ateşkes’ ilan etti.

İsrail ordusundan yapılan açıklamada, Gazze'nin güneyindeki Refah bölgesinde ise ateşkesin geçerli olmayacağı belirtildi. Bu karara gerekçe olarak, 'İsrail ordusunun Refah'da operasyonlarını sürdürmesi' gösterildi.

Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, ateşkes boyunca operasyonların duracağı ancak saldırı gelmesi halinde karşılık verileceği belirtildi.

Hamas Resmi Sözcüsü Sami Ebu Zuhri, “İsrail'in aldığı ateşkes kararı tek taraflı. İşlenen katliamlar konusunda dikkatleri başka yöne çekmeyi hedefliyor. İsrail'e güvenmiyoruz' dedi.

Ebu Zuhri, Filistinlilere çok dikkatli olmaları ve İsrail'e güvenmemeleri konusunda uyarıda da bulundu.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon ve ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, 31 Temmuz gecesi yaptıkları ortak açıklamada, İsrail ile Hamas arasında üç günlük insani ateşkes sağlanması konusunda anlaşmaya varıldığını duyurmuş, Hamas da 1 Ağustos'ta 08.00'de başlayan 72 saatlik 'insani ateşkesi' kabul etmişti.

İsrail ordusu, Gazze'de insani yardım amaçlı 72 saatlik ateşkesten yaklaşık iki saat sonra bunu ihlal ederek, Refah kentinin doğusuna topçu saldırısı düzenlemişti.

Kudüs'te gösteriler sürüyor

İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarına yönelik Batı Şeria ve Kudüs'te düzenlenen protesto gösterileri devam ediyor.

Al Jazeera Kudüs muhabiri İlyas Kerram İsrail polisinin sabah saatlerinde Mescid-i Aksa’da Filistinlilerle çatıştığını söyledi.

İsrail polisinin bazı Yahudi grupların Mescid-i Aksa'ya girişini sağlamaya çalıştığı sırada Filistinli göstericiler durumu protesto etti. Çıkan çatışmada 10 Filistinli yaralandı.

Filistin'den destek talebi

Saldırılar devam ederken Filistin Dışişleri Bakanı Riyad Maliki Tahran'da toplanan Bağlantısız Ülkeler Filistin Komisyonu toplantısında konuştu.

Gazze'deki ölü sayısının her geçen gün arttığını ve insanların sığındıkları yerde dahi vurulduklarını belirten Maliki, 'İsrail soykırım uyguluyor. Gazze'nin yıkılan evlerini yeniden kim onaracak?' diye konuştu.

BM başta olmak üzere uluslararası kuruluşlara baskı yapılması gerektiğini belirten Maliki, 'Bu düşmanlığa güçlü bir şekilde karşı durmalıyız. Filistin halkının direnişi uluslararası hukukun da bir gereği. Uluslaraası hukukun siyonistler tarafından nasıl ihlâl edildiğini görüyorsunuz' dedi. Maliki şöyle devam etti:

'BM Güvenlik Konseyi Gazze konusunda yetersiz kaldı. Karar çıkarma konusunda başarısız oldu. Güvenlik Konseyi karar çıkarmada başarısız olmaya devam ederse BM Genel Kurulu ve diğer uluslararası kurumlara başvuracağız. Bağlantısızları, Filistin konusundaki kararların uygulanması için yardım etmeye çağırıyorum. Batı Şeria ve Kudüs’te işgalin ortadan kaldırılması için yardımınızı istiyorum. Yerleşimciler ve silahlılar hâlâ Filistinlilere saldırmaya devam ediyor. Bağlantısızları Filistin’e destek olmaya ve İsrail’le ekonomik ilişkiler kurmamaya çağırıyorum.'

Kahire’de görüşmeler sürüyor

Mısır'ın başkenti Kahire'de ise İsrail’in katılmadığı kapsamlı ateşkes görüşmeleri sürüyor. ABD heyeti de görüşmelerde hazır bulunuyor.

Görüşmelere Filistin'i temsilen Katar, Şam, Beyrut ve Mısır'dan farklı Filistinli gruplar katılıyor. Hamas temsilcileri de Kahire'deki müzakerelere katıldı.

Görüşmeler Kahire'deki bir otelde basına kapalı olarak gerçekleşiyor.

Filistin heyeti üzerinde anlaşmaya vardıkları şartları Mısırlı yetkililere sunacak. Mısır da bu şartları İsrail yönetimine iletecek.

Filistin haber ajansına göre Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas, saldırıların derhal durdurulması ve Mısır’ın önerdiği ateşkesi kabul edilmesi çağrısında bulundu.

Kahire'deki Filistinli müzakerecilerin hedefinde Gazze ablukasının kaldırılması, sınır kapıların açılması, denizde 12 mile kadar avlanma özgürlüğü ve Gazze’nin yeniden inşa edilmesi için yardım sağlanması bulunuyor.

Kaynak: Al Jazeera

Kaynak: http://www.aljazeera.com.tr/haber/isr...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0