Görüş Bildir
Haberler
Netanyahu: 'Operasyonu Sonlandırmayacağız'

Netanyahu: 'Operasyonu Sonlandırmayacağız'

adem kara
29.07.2014 - 09:22 Son Güncelleme: 29.07.2014 - 10:44

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu Gazze'de uzun süreli bir askeri operasyon yapılacağı uyarısında bulundu.

Netanyahu Hamas'ın yeraltı tünellerini imha etme amacına ulaşana kadar harekâta devam edeceklerini söyledi.

İsrail ordusu da askeri birliklerin Gazze'de Filistinli militanlarla birçok bölgede çatıştıklarını açıkladı.

İsrail askerleri Gazze'nin kuzeyinde helikopterlerden attıkları broşürlerle Filistinlileri bölgeden ayrılmalarını istedi.

Açıklama Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi'nin 'acil ve koşulsuz ateşkes' çağrısına rağmen Gazze'de şiddetin tırmandığı bir sırada geldi.

Dün Ramazan Bayramı'nın ilk gününde Gazze'den ölüm haberleri gelmeye devam etmişti.

Bir füzenin Şati Mülteci Kampı'ndaki parka isabet etmesi sonucu sekizi çocuk 10 Filistinli hayatını kaybetti.

Gazze'deki Filistin Sağlık Bakanlığı yetkilileri, çocukların İsrail'in hava saldırısında yaşamlarını yitirdiklerini, saldırıda 46 kişinin de yaralandığını söyledi.

BBC'ye konuşan İsrail Ordusu'nun bir sözcüsü ise parkı vuran Fecr tipi füzenin Gazze'den Filistinlilerce atıldığını, ancak füzenin arıza yaparak erken düşüp mülteci kampını vurmuş olabileceğini söyledi.

Bölgede atılan bir diğer füze de, Gazze'nin en büyük hastanesi olan Şifa'nın girişindeki bir binaya isabet etti. İsrail, bu füzenin de Filistinlilerce atıldığını iddia ediyor.

BBC'ye konuşan Filistin Yasama Konseyi üyesi Mustafa Barguti ise 'İsrail savaş uçakları hastaneye saldırdı. Bu, saldırdıkları sekizinci hastane' dedi.

Barguti İsrail'in saldırılarında şu ana dek 1048 Filistinliyi öldürdüğünü, hayatını kaybedenlerden yüzde 90'ının çocuklar ya da sivil kadınlar olduğunu söyledi.

Yine BBC'ye konuşan Hamas Sözcüsü Sami Ebu Zuhri de, 'İsrail'in Ramazan Bayramı'nda Şati Mülteci Kampı'nda çocuklarımıza karşı gerçekleştirdiği yeni katliam, uluslararası toplumun sessizliğinin sonucudur. İşlenen bu suç karşısında boyun eğmeyeceğiz. İsrail işgalinin bedelini ödeyecek' dedi.

Gazze'den düzenlenen bir havan topu saldırısı sonucu ise İsrail'in Eşkol bölgesinde en az dört kişi öldü.

Öte yandan, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-moon yeni bir ateşkes çağrısında bulundu.

'İnsanlık adına, şiddet durmalı' diyen Ban, Gazze'de gelinen durumdan hem İsrail'in hem de Hamas'ın sorumlu olduğunu söyledi.

Dün toplanan BM Güvenlik Konseyi de 'derhal koşulsuz ateşkes' çağrısı yapmıştı.

İsrail'den Haaretz gazetesi ise ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin taraflara sunduğu ancak İsrail tarafından reddedilen ateşkes anlaşmasının taslak metnini ele geçirdiğini öne sürdü.

Haaretz'in iddiasına göre, taslakta 48 saat içerisinde bir haftalık ateşkesin tesis edilmesi öngörülüyordu.

Kasım 2012'de Kahire'de üzerinde anlaşılan ateşkesin şartlarının tekrar yürürlüğe sokulması, yeni bir ateşkesin ikinci şartı olarak dile getiriliyor.

Son olarak tarafların 48 saat içerisinde Kahire'de bir araya gelekerek ihtilaflı tüm konuları görüşüp 'kalıcı çözümü sağlamak' amacıyla masaya oturmaları isteniyor.

Haaretz, İsrail'in Kerry'nin önerisini, ateşkes taslağında Hamas'ın askeri kabiliyetine dair hiçbir vurgunun yer almaması nedeniyle reddettiğini yazdı.

BBC Türkçe

Kaynak: http://www.bbc.co.uk/turkce/haberler/...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0