Ramadi IŞİD'in Eline Geçmek Üzere
Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) militanları Irak'ın en büyük eyaletinin başkenti Ramadi'de kontrolü tamamen ele geçirme yolunda önemli bir adım attı.
BBC Türkçe'nin haberine göre bir süredir kentin önemli bir bölümünü ellerinde bulunduran IŞİD militanlarının, bugün ana hükümet binasını ele geçirdikleri bildirildi.
IŞİD ve Irak güçleri aylardır stratejik önem taşıyan Anbar eyaletinin kontrolü için çarpışıyor.
Anbar eyaletinin başkenti Ramadi'deki son saldırı, IŞİD militanlarının dün gece bomba yüklü araçlarla hükümet binalarına girmesiyle başladı.
Ramadi emniyet müdürlüğü ve valiliğin bulunduğu bina kompleksinin önünde üst üste yaklaşık 6 araç bombası patlatıldı. En az 50 güvenlik görevlisi de rehin alındı.
Araçların patlatılması üzerine en az 10 kişi öldü, birçok kişi de yaralandı.
Çatışmalar bugün de sürdü ve öğleden sonra binalara siyah IŞİD bayrağının çekildiği görüldü.
Bağdat'taki BBC muhabiri Ahmed Mahir saldırı sırasında 50 polisin tutsak alındığını, ancak bu polislerin anında öldürüldüğü yolundaki haberlerin henüz doğrulanamadığını bildirdi.
IŞİD ise açıklamasında Ramadi'deki hükümet merkezinin alındığını ve bazı hükümet görevlilerinin öldürüldüğünü duyurdu.
'Ramadi'den 114 bin kişi göç etmişti'
BM Mülteciler Ajansı, Nisan ayında Irak'ta şiddet olaylarının arttığı Ramadi kentinden son iki hafta içinde 114 bin kişinin yerinden olduğunu açıklamıştı.
Ajans, Irak’ın batısında yer alan Anbar Eyaleti'nde kalanların sayısının 8 bin civarında olduğunu ifade etmişti.
BMMA’nın sözcüsü Adrian Edwards, sığınmacıların güvenli bölgelere ulaşmak için Ramadi'den ayrılarak yollara düşerken, pek çok sorunla da karşı karşıya kaldığını ifade etti. Edwards'a göre, bu sorunları şöyle sıralamak mümkün: kaynakların azalması, kontrol geçiş noktaları, belli bölgelere giriş yasağı ve güvenlik prosedürleri
BM istatistiklerine göre, 2014 yılından bu yana Irak’ta 400 bini Anbar’dan olmak üzere en az 2.7 milyon kişi yerinden oldu.
IŞİD Irak'ta birçok bölgeyi ele geçirmişti
Irak'ın ikinci büyük ili Musul 10 Haziran 2014'te IŞİD'in kontrolüne girmişti. Örgüt Irak'ta önemli kentleri ele geçirerek ilerlemeyi sürdürmüştü.
Suriye’de de geniş bir coğrafyaya hâkim olan IŞİD ‘hilafet’ ilan ederek kurduğu ‘İslam Devleti’ne’ 'hicret' çağrısı yapmıştı.
Irak ordusu ve peşmerge birliklerinin, Sünni Arap nüfusun çoğunlukta olduğu Musul ilini kurtarmak için koalisyon güçlerinin desteğinde hazırlıklarını sürdürdüğü açıklanmıştı.
IŞİD’in Irak'ın kuzeyindeki Kürt bölgesine saldırıya geçmesi ve ABD’li gazetecileri öldürmesinin ardından Washington, 'terörle mücadele amaçlı' bir uluslararası koalisyon oluşturdu.
Aralarında Arap ülkelerinin de bulunduğu 60’tan fazla ülkenin katıldığı koalisyon Eylül ayında Suriye ve Irak’taki IŞİD’in mevzilerini havadan vurmaya ve Irak ordusuna destek vermeye başladı. IŞİD’e karşı mücadele koalisyonu, Ağustos 2014’te Irak’ta, daha sonra ise Suriye’de örgütün mevzilerine kapsamlı hava saldırıları başlattı.
BBC Türkçe, Al Jazeera ve CHA