İris Cibre, 'Dolarda Rahatlama İçin Ülkeye Döviz Girmesi Gerekiyor' Dedi, Faiz Artırmak İçin Geç mi Kaldık?
Hepimiz markete gidiyoruz, kira ödüyoruz, benzin alıyoruz, peynir yiyoruz, maaş alıyoruz ya da ticaret yapıyoruz. Bir şekilde herkes hayatını kazanıyor ve en dar ihtimalle temel ihtiyaçlarını karşılıyor. Bunları karşılamakta son dönemde herkes bir şekilde zorlanıyor. Zorlanmanın hem ülkede yaşananlar hem de dünyada gördüğümüz manzara ile alakalı olduğunu hepimiz biliyoruz. Ülkede yaşananlar kısmı ağır basarken bizim de ana gündemimiz bu kısım zaten. Sonuçta artık herkes dolar ile ekonominin bağlantısını kurabiliyor ülkede. Bu konuda ekonomistlere, konunun uzmanlarına, finans profesyonellerine soruyoruz. Neden böyle? Nasıl düzelecek? Bakalım bugün neler öğreneceğiz?
İşi 'para' olunca, tabii nasıl para kazandığı bizi ilgilendirmiyor, biz TL'yi konuştuk!
Siz, 'Merkez Bankası rezervlerinin olması gereken' düzeyini hesaplıyorsunuz. Sizin hesap yaptığınız düzeyde olsaydı rezervler, dünya nasıl bir yer olurdu bilemeyiz ama dolar ne durumda olurdu?
Yabancı para girişi olmadığı varsayılırsa rezervlerle kuru tutmanın süresi nedir?
Kuru tutmazsak nereye kadar gider?
Bu seviyelerde kuru tutarsak KKM getiri sağlamayacak, sağlamazsa dövize yöneliş olacak, kur artacak. Diğer yandan KKM getiri sağlarsa rezerv, Hazine yükü, enflasyon, cari açık sıkıntılarımız var. Bu döngüyü nasıl kırarız?
Her şeyi kura odakladık ama her işin ucundan da o çıkıyor. Merkez Bankası'nın 'liralaşma' söyleminde ne yapılırsa liralaşırız?
Son olarak dünyada son dönemde oynaklık çok yüksek, gelişmiş merkez bankaları bile bizde 'nas' olarak tabir edilen düşük faizden vazgeçti. Bir savaş ortamı var, sadece fiziki değil finansal da. Gıda, metal derken biz burada neredeyiz? Ne yapmalıyız? Ne kadar zararsız çıkacağız bu işin içinden?
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Yorum Yazın