Görüş Bildir
Haberler
Ramadi ve Felluce El Kaide’nin Denetimde

Ramadi ve Felluce El Kaide’nin Denetimde

Onedio Medya
04.01.2014 - 15:54 Son Güncelleme: 04.01.2014 - 15:55
İçeriğin Devamı Aşağıda

Irak'ta Türkiye'yi Endişelendiren Gelişme

Ramadi ve Felluce, El Kaide’nin denetimine girdi.

Irak’ın Anbar Eyaleti’nde olaylar geniş alanlara yayılırken El Kaide bağlantılı Irak-Şam İslam Devleti (IŞİD), bölgedeki Ramadi ve Felluce kentlerinin denetimini ele geçirdi. Ordu bu kentlerde kontrolü tamamen kaybederken çatışmalar kentlerin çevresinde yoğunlaşıyor. Eski Başbakan Irak Birliği Koalisyonu Başkanı İyad Allavi, Irak’ta El Kaide’ye karşı askeri güç kullanmanın pek bir işe yaramayacağını açıkladı.

Irak İçişleri Bakanlığı, radikal İslamcı Irak-Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütü militanlarının, ülkenin kuzeyindeki El Enbar vilayetindeki iki kentin büyük bir bölümünde kontrolü ele geçirdiğini açıkladı. Basnews’in görgü tanıklarına dayandırdığı haberinde, El Kaide bağlantılı örgütün, kentin sokaklarında kontrol noktaları oluşturuyor. Ramadi ve Felluca’da, IŞİD militanlarının polisle çatıştığı, siyah bayraklar ve silahlı militanları taşıyan çok sayıda kamyonun kent sokaklarında gezdiği ve hoparlörlerden IŞİD’i öven şarkılar çaldıkları bildirildi.

El Enbar vilayetinde uzun süredir huzursuzluk hâkim. Vilayette çok sayıda Sünni, Şii Başbakan Nuri El Maliki’yi protesto ediyor. Olayların kontrolden çıkmasına yol açan ise geçen hafta hükümet karşıtlarının Ramadi’deki protesto çadırlarının sökülmesi oldu. Çıkan olaylarda en az 14 kişi hayatını kaybetti, 44 milletvekili ise parlamentodaki görevlerinden istifa etti. Maliki, protesto çadırlarının El Kaide tarafından desteklendiğini öne sürmüştü.

Irak’ta bir yıldan uzun bir süredir azınlıkta olan Sünni gruplar, Şii El Maliki hükümetini protesto ediyor. Irak’taki Sünniler, hükümet tarafından haksızlığa uğradıklarını ve polis baskısının kurbanı olduklarını iddia ediyor.

'Takviye güç göndereceğiz'

Irak Başbakanı Maliki, Sünni aşiretlerle ordu arasında çatışmaların yaşandığı Anbar eyaletine ek kuvvet gönderme talimatı verdi. Eyalette birkaç şehirde devam eden çatışmaların daha da büyümesi ve artan Şii-Sünni geriliminin mezhep savaşına dönüşmesinden endişe ediliyor. Irakiye televizyonundan halka seslenen Maliki, 'Orduyu geri çekmeyeceğiz' derken, bölgeye takviye güç göndereceklerini açıkladı.

Namık DURUKAN Ankara | Milliyet

Kaynak: http://dunya.milliyet.com.tr/irak-ta-...
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0