Görüş Bildir
Haberler
İnsan ve Çevre Arasındaki Karmaşık İlişkiyi İnceleyen Sosyal Ekoloji Nedir?

İnsan ve Çevre Arasındaki Karmaşık İlişkiyi İnceleyen Sosyal Ekoloji Nedir?

Ümran Sanğu
07.06.2023 - 06:47

İnsanların faaliyetleri ve çevresel sorunlar arasındaki ilişkinin önemli etkileri vardır. Sosyal ekoloji, insan ve çevre ilişkisi ile ilgili görüşler sunar ve sorunların sosyal bir görüşle ele alınmasını sağlar. İnsanlar, çevreler ve ekosistemleri inceleyerek, düzenli ve doğru şekilde nasıl yaşanır bunu araştırır ve destek olur.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Sosyal ekolojinin önemli kavramları vardır.

Sosyal ekolojinin önemli kavramları vardır.

İnsan ve çevre ilişkisi: Sosyal ekoloji, insanın doğanın bir parçası olduğu doğa ve insanın bağlantılı bir bütün olduğu düşüncesine sahiptir. Bu düşünce ile anlıyoruz ki insanlar doğaya sadece zarar veren canlılar olarak görülmeyip doğa ve insan arasında karşılıklı bir ilişki olmalıdır. İnsanların ve çevrenin karşılıklı ilişkilerini anlamak ve kabullenmek çevre sorunlarını çözmek için gereklidir.

Sosyal sistemlerin çevreye etkisi: Ekonomik unsurlar, sosyal baskılar ve siyasi kurumlar gibi sosyal sistemler, insan ve çevre ilişkisinde önemli rol oynar. Sosyal ekoloji, çevresel sorunlara faydası olan ekonomik, politik ve siyasi faktörleri inceleyip, sorunları anlayarak sorunlara çözüm üretir.

Topluluk ve sosyal etkileşim: Çevresel sorunların topluluk ve sosyal ilişkiler ile bağlantılı olduğunu sosyal ekoloji vurgular. Toplulukların birlikte hareket etmesi ve devamlı işbirliği içerisinde olmaları önemlidir. Sosyal birlikteliği sağlayarak, insanları ve toplulukları çevresel problemlere karşı birlik olmalarını destekler.

Sosyal ekolojinin şekillenmesinde bazı temel ilkeler önemlidir.

Sosyal ekolojinin şekillenmesinde bazı temel ilkeler önemlidir.

Sürdürülebilirlik ve ekolojik düzen: Bu ilke, gelecek dönemlerin ihtiyaçlarını kendilerini karşılayabilmeleri ve bu durum için bazı uygulamalara katkıda bulunmalarını ister. Ekolojik sistemi karar alınırken dahi ederek, insan ve çevre arasında uyumlu bir denge kurmayı amaçlar.

Adalet ve eşitlik: Çevresel problemlerin ana kaynağı genellikle adaletsizlik ve eşitsizliktir. Her şeyin adaletli bir şekilde ulaşmasını sağlayarak, bazı toplulukların çevresel sorunlar için ekstra uğraş vermesini engelleyip herkese eşit fırsat ve kaynak sağlar. Bu sayede daha adil ve eşit bir düzen oluşturur.

Toplulukların katılımı ve güçlenmesi: Toplulukları karar verilirken dahil etmek, toplulukların sorumluluk almasını sağlamak, çevreyi sahiplenmesine teşvik etmek toplulukların güçlenmesine destek olur. Toplulukları bu süreçlere dahil ederek daha sürdürülebilir ve aktif uygulamalar sağlaması çevre ve insan için önemli olacaktır.

Sosyal ekoloji, faydalı uygulamalar geliştirmiştir.

Sosyal ekoloji, faydalı uygulamalar geliştirmiştir.

Kent planlaması: Kentsel uygulamaların çevresel etkilerini araştırarak daha rahat toplulukların uygun koşullarda çalışabildiği ve sürdürülebilir bir birlikteliği destekleyip böyle bir yaşam sürdürmeye teşvik ederler. Herkesin memnun olduğu ferah ve ekolojik refahı destekleyen kentsel planlamalar yapabilirler. Yeşil araziler, yayalar için altyapılar ve kentsel tasarımlar sosyal ekolojinin uygulamalarında önemli bir yere sahiptir.

Çevreyi bilinçlendirme: Sosyal ekoloji, çevreyi eğitme konusunda önemli bir rol üstlenir. İnsanların ve çevrenin görüşlerini birleştirerek, insan ve çevre ilişkisini herkesin anlamasını sağlar. İnsanları çevresel sorunlara karşı bilinçlendirerek sosyal sorunlara katkıda bulunmasını sağlarlar. 

Sosyal hareketler: Çevresel sorunları ele alacak sosyal hareketler kurmayı amaçlamışlardır. Toplulukların birlik olması ve çevresel eşitliğin savunulması için gerekli olan araçları temin ederler. Birlikteliğin gücünden yararlanan sosyal ekoloji, daha kapsamlı hareketlerde bulunur.

Sosyal ekolojiye olumlu olduğu kadar olumsuz eleştirilerde vardır.

Sosyal ekolojiye olumlu olduğu kadar olumsuz eleştirilerde vardır.
  • Sadece sosyal çevreye odaklanılıp çevre sorunlarının basitleştirildiğini iddia edenler var. Çevre sorunlarını sadece sosyal konulara bağlamayıp daha geniş düşünmek gerektiğini ekonomik, siyasal, teknolojik ve bilimsel konulara önem verilmesi gerektiğini savunuyorlar. Sosyal ekolojinin sosyal konulardan farklı diğer konuları çevresel sorunları çözmek için kullanmak önemlidir.

  • Bazı eleştirmenler, ekonomiye daha fazla vurgu yapılması gerektiğini savunuyorlar. Ekonomik unsurları dikkate alarak, çevresel problemleri ve adaletsizliği daha iyi algılayabiliriz.

  • Sınırlı kaynaklar ve farklı istekleri olanlar yüzünden problemler çıkabilir. Önemli ve zor gelişimler sayesinde yenilik ve değişim gerçekleşebilir.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın