Görüş Bildir
Haberler
Günümüzün Büyük Çevresel Sorunu Okyanus Kirliliğinin En Büyük Sebebinin Sigara İzmaritleri Olduğu Ortaya Çıktı!

Günümüzün Büyük Çevresel Sorunu Okyanus Kirliliğinin En Büyük Sebebinin Sigara İzmaritleri Olduğu Ortaya Çıktı!

Rinascita
12.09.2018 - 07:35

Okyanus atıkları deniz canlılarına, çevreye ve dolayısıyla doğaya ciddi zararlar veren büyük bir sorun! Günümüzün bu önemli sorunun başını çeken atıkların plastik atıklar olduğu düşünülse de bunun yanlış bilinen bir gerçek olduğu ortaya çıktı. Okyanus kirliliğinde en büyük rolü oynayan atığın sigara izmaritleri olduğu gerçeğini IFLscience'dan sizler için derledik.

Kaynak: https://www.iflscience.com/environmen...
İçeriğin Devamı Aşağıda

Okyanus atıkları denildiğinde akla ilk olarak plastik atıklar gelir. Fakat araştırmalara göre plastik atıklar, okyanus atıklarının sadece %0.02'sini oluşturuyor.

Okyanus atıkları denildiğinde akla ilk olarak plastik atıklar gelir. Fakat araştırmalara göre plastik atıklar, okyanus atıklarının sadece %0.02'sini oluşturuyor.

Plastik atıkların bile oldukça fazla olduğu düşünülürse bu durum gerçekten içler acısı vaziyette! Atık konusunda sadece plastikleri düşünmemek gerekiyor. Okyanusta yakalayacağımız daha büyük balıklar var!

NBC News tarafından hazırlanan bir rapora göre, bunlardan biri de sigara izmaritleri.

Rapora göre, okyanusların insan kaynaklı en büyük kirliliğinin sigara izmaritleri olduğu görülüyor ve bu durumun önlenmesi için hiçbir şey yapılmıyor.

San Diego Eyalet Üniversitesi'nde halk sağlığı profesörü olan Thomas Novotny'nin söylediğine göre, asıl sorun sigara izmaritleri gibi görünüyor. NBC News'e konuşan Novotny, bu konuda bir sağlık dayanışması olmadığını söylüyor. 

''Bu çok önemli olmayan ve üzerinde uzun uzadıya düşünülmesi gerekmeyen bir konuymuş gibi algılanıyor. Bu düşünceye izin vererek devam edemeyiz.''

Her yıl dünyada üretilen ve üçte ikisi sorumsuzca çevreye atılan 5.6 trilyon sigara filtresi selülozik asetat içeriyor.

Onların doğada ayrışması için ise on yılı aşkın bir süre gerekiyor. 1986 yılından beri sigara izmaritleri sahillerde en fazla toplanan atık olmuştur. 32 yıl boyunca sahillerden 60.000.000 sigara izmariti toplanmış vaziyette.

Filtreler, sigaranın sağlığa zararlı olmasından kaynaklanan endişeleri azaltmak için, 1900'lü yılların ortalarında üretilmeye başlandı.

Fakat bu filtreler sonrasında büyük bir sorun haline geldi. Profesör Novotny tarafından 2011 yılında yapılan bir çalışmaya göre, insanlar sigaralarının sonuna geldiklerinde sigaralarını içmekte ve küllerini çırpmakta zorlanıyorlardı. Tütün karşıtı kampanyalar ve küllüğün üretilmesi de başarısız oldu. 

''Sigara İzmariti Kirliliği Projesi'' adıyla kampanya yürüten topluluk, artık bu davranışlara bir son verileceğini umuyor. Kendi resmi Internet sitelerinde bu konu hakkında şöyle bir açıklama yaptılar.

''Sigara izmaritleri sahillerimizde, parklarımızda ve diğer ortak yaşam alanlarımızda kirliliğe sebep oluyor. Bu kadarı yeter! Artık harekete geçme vakti!''

Zamanında dünyada bu sorunu çözmek adına bazı adımlar atılmıştır.

Amerika'da sigara filtrelerini yasaklamak ve temizlik fonlarını karşılamaya yönelik sigara fiyatlarını arttırmak içerikli geçiş yasası çıkarılmıştır. 

Bu ayın başlarında Fransa'da bir parkta, doğanın çevreye iyi bakmamız gerektiğini bizzat kendisinin öğretebileceğini göstermek adına, parklarda sigara izmaritlerini ve diğer çöpleri toplamak için ekipler kuruldu.

Plastiklere karşı açılan savaş şüphesiz iyi bir haber. En azından gündelik yaşamda küçük ama etkili değişiklikler yapmanın ne kadar kolay olduğunu gösteriyor. Fakat okyanuslarımızı tam anlamıyla temizlemek için çok daha fazla emek sarf etmemiz gerekiyor. Sigara izmaritleri konusunda dikkatli olmak güzel bir adım olacaktır!

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
49
33
14
6
2
1
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
hondatyper

hayvan herifler izmaritinizi çöpe atın

Hakan Öztürk

bu hayvanlar başka sanırım çöpe atılan izmaritleri direk denize boşaltıyorlar.

Pasif Kullanıcı

Aman tiryakiler duymasın. Değişik bi alınganlık oluyo üzerlerinde. Hem suçlu hem güçlü misali. Niye sigaradan rahatsız oluyosunuz diye daha pasif içicileri ... Devamını Gör