Görüş Bildir
Haberler
İnsan Beyninin En Derinlerini Bilen Ünlü Nörolog'a Göre Herkesin Okuması Gereken Kitaplar

İnsan Beyninin En Derinlerini Bilen Ünlü Nörolog'a Göre Herkesin Okuması Gereken Kitaplar

Ünlü filozof, nörobilimci ve bilim insanı olan Sam Harris, mantık çerçevesinde yürüttüğü sorgulayıcı tarafıyla pek çok kişi tarafından tanınıyor.

Amerikalı nörolog katıldığı bir programda kendisine yöneltilen 'hangi kitapları okumamızı önerirsiniz?' sorusuna verdiği yanıtta, insan zihnini anlamlandırmak ve aşama kaydetmek için okunması gereken kitapları şöyle sıraladı:

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Nisargadatta Maharaj - Ben O'yum

1. Nisargadatta Maharaj - Ben O'yum

Çağımızın, belki de insanlık tarihinin en büyük bilgelerinden biri olan Sri Nisargadatta Maharaj'ın olağanüstü öğretisini içeren bu büyük eseri sizlere sunmaktan onur duyuyoruz. İnsanlık bugün, her zaman olduğundan daha fazla aydınlanmaya, kendini, aslında ne olduğunu bilmeye, özünü idrak etmeye ve iç huzuruna kavuşmaya şiddetle ihtiyaç duymaktadır. Sri Nisargadatta, bir güzellik, sevgi ve sadelik örneği olan öğretisiyle okuru gerçekdışı rüyasından, içinde bulunduğu zavallı, korku ve ıstırap dolu hayal dünyasından uyanmaya, gerçek, sınırsız ve edebi varlığını, özünü idrak etmeye çağırıyor. BEN O'YUM, varoluşun gerçeğiyle ilgili tüm düşünce ve inançlarımızı derinden sarsarak, bizi bütünlük, birlik ve mükemmellik içeren sınırsız bir anlayışla karşı karşıya getiriyor. Sri Nisargadatta Maharaj, bağımlı olduğumuz, tutunduğumuz, kendi kendimizi aldattığımız her şeyi elimizden alıp, karşılığında ilahî gerçeği, insanın, hayatın, varoluşun sırrını veriyor ve asıl özgürlüğe, zamandan, uzaydan ve her türlü tariften öte olan o En Yüce Hal'e giden en kısa yolu gösteriyor.

2. Bertrand Russell - Batı Felsefesi Tarihi

2. Bertrand Russell - Batı Felsefesi Tarihi

Avrupa siyasal düşüncesine bugüne kadarki en açık seçik giriş.

-The Times-

Batı felsefesini bağlamı içinde öyle bir kapsayıcılık ve keskinlikte işliyor ki. Zamanımızın Sokrates'inden entelektüel enerjiyle kotarılmış bir başyapıt.

-A.L. Rowse-

Zamanımızın en değerli kitaplarından birisi.

-G.M. Trevelyan-

Pythagoras, Herakleitos, Parmenides, Empedokles, Anaksagoras Atomcular, Protagoras, Sokrates, Platon, Aristoteles, Stoacılık

3. Derek Parfit - Nedenler ve İnsanlar

3. Derek Parfit - Nedenler ve İnsanlar

Derek Parfit, benliği, üyeleri zamanla değişebilecek, tümüyle dağılabilecek, başka bir isim altında yeniden bir araya gelebilecek bir kulübe benzetir. 

Filozoflar benliğin iki kavramsal gerekliliği olduğunu söylerler. Bir, benlik her ne olursa olsun, bilincin öznesidir. Bu, yaşadığımız, gördüğümüz her şey aynı bilincin parçalarıdır, hepsi aynı benliğe aittir. İkinci gereklilikse, benliğin öz bilinçlilik yetisine sahip olmasıdır; kendi kendinin farkında olması, “benim-si” deneyimler yaşamasıdır. Burada, benlik, bilincin hem öznesi hem de nesnesi oluyor. Ben’e eğer göz dersek, göz kendisini göremez. Biz benliğimizi göremeyiz düşüncesi ortaya çıkar. Benliğin hem özne hem de nesne olması kavram kargaşası doğurur, bu yüzden bu düşünüm anlamsızlaşır.

4. Thomas Nagel - Son Söz

4. Thomas Nagel - Son Söz

'Bir zürafa tek bir organizmadır ve onun işleyişi son derece doğru bir biçimde organize edilmiştir. Onun mükemmelliği tek tek mükemmelliklerin birlikteliğinden oluşmaz; fakat bu tek tek mükemmelliklerin zürafanın sahip olduğu sistemin içinde en iyi bir şekilde çalışmasından oluşur.'

'...aklın mükemmel ve katışıksız uygulanımı ile gündelik yaşam arasında hiçbir bağıntı yoktur. Kısaca Aristoteles şuna inanır: İnsan yaşamı insanların yaşamlarını onun üzerinde harcayacakları kadar önemli değildir. Birey yalnızca kendi bireysel kaygılarını aşmaya çalışmakla yetinmemeli; o aynı zamanda toplumun veya insanlığın gündelik kaygılarının da üzerinde olmaya gayret etmelidir.'

5. Kuran-ı Kerim

5. Kuran-ı Kerim

Hamd olsun o Allah'aki, Kur'an'ı insanlık dünyasına indirdi. Salat ve selam olsun O Peygamber'e ki, Kur'an-ı insanlığa tebliğ edip bilirdi. Allah indirmesiydi, inmezdi; o Resul bildirmeseydi, bilinmezdi. Rahman, rahmetiyle öğretti Kur'an'ı; onunla iyiye ve güzele kılavuzladı insanı. Yozlaşmamışsa insan, bozulmamışsa iman, kirletilmemişse irfan, Hakk'a ve doğruya götürmede yeterli olacaktır Kur'an.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Nick Bostrom - Süper Deha

6. Nick Bostrom - Süper Deha

Kitabın başlığı “Süper Deha” (Super Intelligence). Her hangi bir formuyla, ama özellikle makine süper-zekası olarak süper-zeka yaratma kabiliyetine bir gün sahip olursak ne olacağı üzerine. Bunun risklerini, bu riskleri nasıl ortadan kaldırabileceğimizi, böyle bir geleceğin şu an için stratejik olarak neler gerektirdiğini, bugün ne yapabileceğimizi tartışıyor. Bunun tam olarak ne zaman gerçekleşeceği üzerine değil pek, ilk bölümde bu konuyla alakalı bir şeyler var. Ama ağırlıkla bu riskler ve zeka patlaması üzerine. 

Bir süper-zeka yaratma kabiliyeti elde ettiğinizde bir zeka patlaması (yani insan zekası seviyesinden bundan çok çok daha üstün bir seviyeye çok kısa bir zamanda geçtiğiniz bir nevi Singularity) gerçekleşiyor. Bunun başlangıç şartlarını nasıl hazırlamalıyız ki sonunda her şeyi tahrip eden bir infilak yerine, bir nevi kontrollü patlama yaşayalım?

7. Ayaan Hirsi Ali - İnfidel

7. Ayaan Hirsi Ali - İnfidel

Ayaan Hirsi Ali'nin kendi otobiyografisi olan kitap, İslam dini hakkında çarpıcı fikirler ortaya koyuyor. Yayımlandıktan sonra dünya kamuoyunda ses getiren Hirsi Ali, bu kitabından sonra pek çokları tarafından eleştiri yağmuruna tutuldu.

8. Joan Didion - O Yılın Büyüsü

8. Joan Didion - O Yılın Büyüsü

Kızının zatürree teşhisiyle hastaneye kaldırılmasının ardından, yaşamının daha da büyük bir acıyla anısızın sarsılmasına neden olan bir kalp krizi, kırk yıllık eşini, sevdiği insanı alıp götürdükten sonra yaşadığı bir yıl.. O yıl.. 

O büyülü yıl, Didion’un kaleminden şöyle yansıyor:

Bu satırları yazarken aslında bu öyküyü bitirmek istemediğimi seziyorum. Bu yılın bitmesini istemediğim gibi. Kapıldığım delilik dalgası yavaş yavaş geri çekiliyor, ancak yerine bir durağanlık, bir berraklık gelmiyor. Bir çözüme varmayı umuyorum ama bulamıyorum.

Bu yılın bitmesini istemedim çünkü günler geçtikçe, ocak yerini şubata, ilkbahar yaza bıraktıkça içimde bir şeylerin dineceğini biliyorum. John’un öldüğü ana ilişkin anılarım giderek tazeliğini, canlılığını yitirecek. John’un ölümü geçmiş yıllara ait bir olay haline gelecek. John’un hayatta olduğu zamanlar gün geçtikçe daha da 'bulanık'laşacak, netliğini yitirecek ve onsuz yaşama biraz daha alışacağım. Aslına bakarsanız bunlar olmaya başladı bile. Bütün yıl her gün, geçen yılın takvimine göre yaşadım: Geçen yıl bu zamanlar ne yaptığımızı, nerede yemek yediğimizi anımsayarak, zihnimde tekrar tekrar yaşayarak. Bugün, geçen yıl bu tarihte John’la ortak bir anımız olmadığını fark ettim. John geçen yıl bu günü göremedi. John o gün artık hayatta değildi.

Ünlü bilim insanının önerdiği fakat henüz Türkçe'ye çevrilmemiş diğer kitaplar da şöyle:

Ünlü bilim insanının önerdiği fakat henüz Türkçe'ye çevrilmemiş diğer kitaplar da şöyle:

William İan Miller - Humiliation: And Other Essays on Honor, Social Discomfort, and Violence

Keith Dowman The Flight of the Garuda: The Dzogchen Tradition of Tibetan Buddhism 

Jean HetzfeldMachete Season: The Killers in Rwanda Speak

İnsan psikolojisine ilgi duyan biriyseniz ve yaşadığımız içsel devinimlerle alakalı keşfe çıkmak istiyorsanız eğer,

Sizi önce şuraya;

Olmadı şuraya;

En olmadı şuraya alalım.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
212
63
39
19
9
8
6
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın