Görüş Bildir
Haberler
Bu Psikolojik Kitaplar İle Benliğini Keşfet! Mutlaka Okumanız Gereken 23 Psikoloji Kitabı

Bu Psikolojik Kitaplar İle Benliğini Keşfet! Mutlaka Okumanız Gereken 23 Psikoloji Kitabı

Altay Şengür
06.12.2015 - 18:04 Son Güncelleme: 11.10.2017 - 13:04

Kendi benliğini keşfetmek isteyen ve psikolojiyle ilgilenen herkesin okuması gereken psikoloji kitaplarını sizler için bir araya getirdik! Bu psikoloji kitapları içeriğimizi beğeneceğinizi düşünüyorum. 

Yakın zamanda psikolojik kitaplar listesi yapmaya niyetlendiyseniz ve araştırma yapıyorsanız bu liste işinize yarayacaktır. 

İyi okumalar şimdiden...

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Akıl Hastalarının İç Dünyası - Bert Kaplan

1. Akıl Hastalarının İç Dünyası - Bert Kaplan

Dünyada her on kişiden bir kişi şizofreni hastası olduğu söyleniyor, çevremizde bildiğimiz veya bilmediğimiz bir çok insanın bu hastalığa yakalanmış olması yüksek bir ihtimal. Bu kitap bu hastaların iç dünyasını anlamak ve onlara nasıl davranması gerektiğini öğrenmek için güzel bir kitap...

2. Dört Arketip - Carl Gustav Jung

2. Dört Arketip - Carl Gustav Jung

Tıp ve psikiyatri kökenli bir ruh çözümlemecisi olan Jungun, psikolojik tiplemeler, kompleksler teorisi ve sözcük çağrışım testi gibi özgün bilimsel katkıları günümüz psikolojisi ve psikiyatrisi içinde hâlâ yerini korumaktadır. Bunun ötesinde, bugün Jungu bir ekol olarak anmamızın nedeni, bütün insan bilimlerine yansıyan türev ve etkileriyle 'simge' alanındaki çalışmaları, ve kişisel ya da kolektif bilinçdışının dinamiklerini ve görüngülerini irdeleyen yapıtlarıdır. Jung düşüncesinin antropolojiden teoloji ve felsefeye, etnolojiden sosyolojiye çok geniş bir alanda kalıcı izleri vardır.

3. İnsan Olmanın Psikolojisi - Abraham Maslow

3. İnsan Olmanın Psikolojisi - Abraham Maslow

Üçüncü Güç adıyla tanınan Hümanistik Psikolojinin babası Abraham Maslow, 'İnsan doğası ancak objektif ile sübjektif bir arada ele alındığında anlaşılabilir. Bireyin ne olduğunu değil, ne olabileceğini, ne gibi potansiyeller barındırdığını incelemek insan türünün mutluluğu ve geleceği açısından çok önemlidir' diyor. Maslow'un başını çektiği hümanist psikologlara dek bilimsel bakış, insanın eksikliklerine yoğunlaşıyordu, gücüne ve potansiyeline değil. Oysa Maslow'un inancına göre ruh sağlığı anlaşılmadan ruh hastalıkları anlaşılamaz. Maslow'un yaklaşımında söz konusu olan, diğer teorilerin kökten reddi değil, farklı bakış açılarını bütünsel bir kavrayış haline getirmektir.

4. Keşfedilmemiş Benlik - Carl Gustav Jung

4. Keşfedilmemiş Benlik - Carl Gustav Jung

Keşfedilmemiş Benlik sorgulayan bir kitap. Onu okurken, kendinizi dünyanın en büyük psikiyatristlerinden birinin yanında oturuyor ve insanın en önemli sorunlarından birisi üzerine söyleşisini dinliyor gibi oluyorsunuz.

5. Sevginin ve Şiddetin Kaynağı - Erich Fromm

5. Sevginin ve Şiddetin Kaynağı - Erich Fromm

Yaşam yaratmak, güçsüz insanda bulunmayan birtakım nitelikleri gerektirir. Yaşamı yoketmekse yalnızca bir tek niteliği -şiddete başvurmayı- gerektirir. Güçsüz insan, tabancası, bıçağı ya da kuvvetli bir bileği olduğu sürece başkalarının ya da kendisinin içindeki yaşamı yokederek onu aşabilir. Böylece, kendisini yadsıyan yaşamdan öç almış olur. Ödünleyici şiddet, güçsüzlükten doğan ve güçsüzlüğü ödünleyen bir şiddet türüdür. Yaratamayan bir insan, yok etmek ister, yaratırken, yok ederken salt bir yaratık olma rolünün ötesine geçer. Caligula'ya şunları söyletirken Camus, bu fikri özlü olarak dile getirmiştir: 'Yaşıyorum, öldürüyorum, yok etmenin insanı kendinden geçiren gücünü yaşıyorum; bununla karşılaştırıldığında yaratmanın gücü çocuk oyuncağından başka bir şey değildir.' Bu, sakatların, yaşamın kendilerinden insanca güçlerini olumlu bir biçimde ortaya dökme yetisini esirgediği kimselerin kullandığı şiddettir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Kitleler Psikolojisi - Gustave Le Bon

6. Kitleler Psikolojisi - Gustave Le Bon

Kitleyi tanımak için her şeyden önce onun psişik yapısını bilmek gerekmez mi? Bu bireyin Psikolojik yapısıyla ne derecede aynılık gösterir?İşte sosyal psikoloji bugün bununla uğraşıyor.Kitleler, Sosyal Psilokjide,”grup” genel başlığı altında, çeşitli biçimlerde incelenmektedir.Bu konu da bütün dillerde sayısız kitaplar, araştırmalar var.Ülkemizde ise bu konu henüz yeni yeni ele alınmakta.Türk okurlarının bu konuda temel bir kitabının olmaması bizi bu kitabı yayına hazırlamaya yöneltti.Gustave Le Bon, büyük bir açıklıkla bu problemleri ele almaktadır.Onun yapmak istediği şey, bir kitlenin psikolojik yapısını çözmek ve mevcut fonksiyonlarıyla betimlemektir.Bu kitle neleri başarabilir, neler karşısında acizdir? Kitlelerin sevk ve idaresi nasıl olmalıdır? Zararlı kitle, faydalı kitle..Kitle içinde, kalabalık içinde bireyin durumu..İşte bütün bunlar eserde örneklerle açıklanacaktır.

7. Ölüm Korkusunu Yenmek - Irvin D. Yalom

Mahabharata'da sorulur: 'Dünyadaki en mucizevi şey nedir?' Yanıt çevresindeki insanların birer birer öldüğünü görmesine rağmen hiç kimsenin kendisinin öleceğine inanmaması olur. Yalom'a da çok ilham vermiş bir İtalyan atasözünde ise şöyle denir: 'Oyun bittiğinde, oyun nasıl biterse bitsin bütün taşlar aynı kutuya konur.' 

İşte bu iki anlayış arasında yapacağımız tercih, o kısacık hayatlarımızı nasıl yaşayacağımızı belirliyor. Yalom son dönem eserlerinde yaptığı gibi kendisince bu iki anlayışı uzlaştırmaya çalışıyor. Yalom'a göre ölümü inkâr etmek bizim mutluluk arayışımızı baltalar. Hayatın gerçek anlamı en korktuğumuz şeyle, ölümle yüzleşmekte yatar. Böylece sınırlı olduğunu duyumsadığımız hayatımızın her anını çok daha bilinçli kullanabilir ve bizim için gerçekten önemli olan her neyse onunla ilgilenebiliriz. Ölüm anında 'ah keşke'li bir cümle kurmamak için bizim için 'asıl' önemli olanın ne olduğunu 'şimdiden' görmeliyiz.

8. Kendi Kendine Psikanaliz - Karen Horney

8. Kendi Kendine Psikanaliz - Karen Horney

İnsanın bir birey olarak ortaya çıkmasıyla, yeni 'kendini' doğadan ve başka her şeyden, herkesten ayrı bir bütünlük olarak algılamaya başlamasıyla birlikte zihinleri kurcalamaya başlayan bu türden sorular, şimdi bile ilk anın gizemini, heyecan verici sürükleyiciliğini korumaktadır. 

Bu ilginç çalışmada Horney, sorunun felsefi yanına ek olarak teknik yanını da ele almış, çağdaş psikanalitik yöntemlerinin yardımıyla kişinin kendini tanımasının mümkün olduğunu örnekleriyle göstermeye çalışmıştır. Bu kitap, kendi kişisel değişimi doğrultusunda çaba harcayan herkes için, öngördüğü alçakgönüllü, ama bir o kadar da etkili teknikle, yararlı bir kılavuz ve başvuru kaynağı...

9. Deliliğin Tarihi- Michel Foucault

9. Deliliğin Tarihi- Michel Foucault

Michel Foucault, Deliliğin Tarihi'nde, deliliğin gündelik yaşamın bir parçası sayıldığı, kaçıklarla çılgınların sokaklarda ellerini kollarını sallayarak dolaştıkları Orta Çağ'dan, tehlikeli sayılmaya başladıkları, tımarhanelere kapatıldıkları, öteki insanlarla aralarına ilk kez duvarların çekildiği 18. yüzyıla kadar, Batı'da deliliğin arkeolojisini irdeliyor. 

Deliliğin fantastik dünyasında dolaşırken Foucault, aslında 'deli'nin bize onun deli olduğuna karar veren, onu öyle konumlandıran genel toplumsal harita üzerinde işgal ettiği yer itibarıyla yansıdığını gösteriyor. Her çağın kendi ütopyası içinde kendini arındırdığı, saflaştırdığı, idealleştirdiği tarihsel yolculukta, delinin bu arınma ayin ve oyunundaki yerini ve rolünü kavramamızı sağlıyor. Bu nedenle, Deliliğin Tarihi, aynı zamanda aklın tarihinin ana hatlarını da ortaya koyuyor: Akıl, kendini ancak deliliğin zıddında, deliliğin zıddı olarak tanımlayabiliyor. Öyleyse delilik, toplum düzeninin varlığı için gerekli; çünkü bu düzen ancak kendi negatifinin aynasında kimlik bulabiliyor.

10. Psikoloji ve Ruhsal Hastalık - Michel Foucault

10. Psikoloji ve Ruhsal Hastalık - Michel Foucault

Michel Foucault da, tıpkı Aydınlanmacılar gibi, kişinin özgürleşmesini, olgunlaşmasını ve aklını sürekli ve doğru kullanabilmesini kendine ilke edinmiştir. O, bu yönüyle Kant'ın önerdiği Aydınlanma projesinin amacını benimser, fakat diğer yandan modernizmin sınırlayıcı yanına dikkat çeker ve oman alternatif yöntemler önerir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

11. Mutluluk Psikolojisi - Nevzat Tarhan

11. Mutluluk Psikolojisi - Nevzat Tarhan

Stres ve yönetiminde; duygu, düşünce ve davranış denetiminde beynimizi doğru kullanırsak, mutlu, başarılı ve nitelikli yaşayabiliriz. Bu yaşantı bizim verebileceğimiz kararlara bağlı olduğuna göre, dünyayı değiştirmek yerine kendimizi değiştirmeye öncelik vermeliyiz. Bu kitabın amacı, yaygın hastalıklardan pek çoğunun temel kaynağı olan stresi mutluluğa dönüştürmenin püf noktalarını vurgulamaktadır.

12. Kendini Arayan İnsan - Rollo May

12. Kendini Arayan İnsan - Rollo May

Bu kitap, yaşadığımız bu 'Endişe Çağı'nda kişisel bütünlüğümüzü bulmak için yazıldı. Amacımız, çağımızın güvensizliğine karşı durabilmemizi sağlayacak yöntemler bulmak, içimizdeki güç merkezini ortaya çıkarmak ve çok az şeyin güvende olduğu günümüzde, itimat edebileceğimiz değer ve amaçlara ulaşabilmemizi sağlayacak yolu elimizden geldiğince işaret edebilmektir. 

'İnsanları destek almaya sevk eden şey, duygusal ilişkilerinin sürekli olarak ayrılıkla noktalanması, evlilik planlarını bir türlü gerçekleştirememeleri yahut eşlerinin onları tatmin etmemesi gibi şikâyetler olabilir. Ne var ki konuşmaya başladıktan sonra çok geçmeden ister gerçek isterse hayalini kurdukları eşlerinden aslında kendi içlerindeki bir eksikliği gidermesini yahut bir boşluğu doldurmasını bekledikleri ve bu gerçekleşmediği için endişeye ya da öfkeye kapıldıklarını açığa vuruyorlar.'

13. Psikanaliz Üzerine - Sigmund Freud

13. Psikanaliz Üzerine - Sigmund Freud

Sigmund Freud, Psikanaliz Üzerine adlı bu çalışmasında bilinçaltı çatışmalarının psikodinamik yapısını ve doğasını inceler. Ona göre psikanalizin amacı, bireyin tinsel yaşamı içinde bilinçdışının su yüzeyine çıkmasına ortam hazırlamaktır. Bu yeni anlayış, hem bilinçaltının ortaya çıkarılmasına yönelik bir teknik, yani bir ruh tedavi usulü hem de genel bir psikolojik kuramdır. Psikanaliz Üzerine, Freudçu analiz konusunda bilinmesi gereken temel ve özlü bilgiler içermesi bakımından vazgeçilmez değerde bir anahtar kitap olma özelliğini taşımaktadır. 

'Bu kez, benim başlıca kaygım dış görünüşlere hiçbir şey feda etmemek ve psikanalizi basit, tamamlanmış, bitirilmiş bir bilim olarak sunmaktan kaçınmak olmuştur. Ne sorunların üstünü örtmek, ne boşluklarını ve belirsizliklerini saklamak için çalıştım. Başka hiçbir bilim alanında insan böyle bir alçakgönüllülükle övünme gereği duymaz; aslında bu doğal bir şeydir ve kamu, bilgin yönünden başka türlüsünü de beklemez'

14. Cinsel Yasaklar ve Normaldışı Davranışlar - Sigmund Freud

14. Cinsel Yasaklar ve Normaldışı Davranışlar - Sigmund Freud

Cinsel Yasaklar ve Normaldışı Davranışlar adı altında toplanan ve üç ana bölümden oluşan bu kitap, Freud'un çocukluktan ergenliğe, ergenlikten yaşlılığa kadar cinsel yaşantıya karşı geliştirilen yasakların kökenine,

15. İnsanın Anlam Arayışı - Victor E. Frankl

15. İnsanın Anlam Arayışı - Victor E. Frankl

20. yüzyılın önde gelen psikiyatrlarından Viktor Frankl, otuzun üzerinde yabancı dile çevrilen ve bütün dünyada 12 milyondan fazla satan İnsanın Anlam Arayışı'nda, kurucusu olduğu logoterapinin ilkelerini, İkinci Dünya Savaşı sırasında bir toplama kampındaki deneyimleri eşliğinde anlatmaktadır. Okurlar, Frankl'ın tasvir ettiği toplama kampının, dünyayı daha büyük bir hapishane olarak kavramamızı sağlayacak parlak bir metafora dönüştüğünü fark edecektir. Gasset, Heidegger ve Sartre'dan aşina olduğumuz düşünceler ışığında, varoluşun çetin koşullarında 'anlam'ı keşfetmemize yardım edecek süreci anlatan Frankl, 'İnsanı insan yapan nedir?' sorusuna da yanıt vermeye çalışıyor...

İçeriğin Devamı Aşağıda

16. Duyulmayan Anlam Çığlığı - Viktor E. Frankl

16. Duyulmayan Anlam Çığlığı - Viktor E. Frankl

İnsan, savunma mekanizmaları için yaşamaz, tepki oluşumları uğruna ölmez. Ama bir anlam için yaşar, bir dava uğruna ölebilir. İnsan, doğası gereği ve doğuştan gelen bir güdüyle anlam yönelimlidir. Anlam arayışının engellenmesi 'varoluşsal bir boşluk' yaratır. Frankl, İnsanın Anlam Arayışı'nın bir devamı ve açılımı olan bu kitabında 'kitle nevrozu' boyutlarına ulaşan varoluşsal boşluğu gözler önüne seriyor ve bugünün mekanikleşmiş, insansızlaşmış psikolojisini ve psikoterapisini yeniden insanileştirmek gibi bir iddiayla yola koyuluyor.

17. Sofie'nin Dünyası - Jostein Gaarder

17. Sofie'nin Dünyası - Jostein Gaarder

'Benzer insanların', yüzeysel bilgilerin geçerli olduğu çağımızda, '3000 yıllık geçmişinin hesabını yapamayan insan günübirlik yaşayan insandır' diyen Goethe'nin günübirlik insanlarından olmama yolunda ciddi bir adım. 15. yaşgününü kutlamaya hazırlanan Sofi, bir gün posta kutusunda 'Kimsin' yazılı bir not bulur. Bu sorudan hareketle, bütün bir felsefe tarihinde sorulmuş soruları ve cevapları, sürükleyici bir roman kurgusu içinde anlatan Jostein Gaarder, Umberto Eco'nun 'Gülün Adı'nda Ortaçağ teolojisini romanlaştırma gücünü bu kitabında felsefede gösteriyor. Gaarder (1952) özellikle gençliğe yönelik kitaplarıyla tanınan Norveçli bir felsefe öğretmeni. 'Sofi'nin Dünyası' yayınlandığı 1991 yılından bu yana aralarında Korece, Rusça, Japonca, Arapça gibi diller de olmak üzere kırka yakın dile çevrilmiş ve yayınlandığı her ülkede en çok satan kitap olma başarısını elde etmiştir.

18. Korkular - Özcan Köknel

18. Korkular - Özcan Köknel

Gerçekte korkusun insan, duygusuz ve düşüncesiz insan demektir. İnsan duygu ve düşünceden soyutlanınca, ’insan’dan ve ’insanlık’tan söz etmek olanaksızdır. Ancak korkunun boyutları insan yaşamını kuşatacak ölçüde artarsa, hastalığa dönüşmüş demektir. Bu kitapta, acem kılıcı gibi iki tarafı keskin korkunun beden, ruh ve toplum sağlığı için gerekli olan yönleriyle, sağlığı bozan boyutları ve bunlar arasındaki duyarlı, ince ve önemli sınır anlatılmaktadır.

19. İnsan ve Davranışı - Doğan Cüceloğlu

19. İnsan ve Davranışı - Doğan Cüceloğlu

Bu kitap her çağdaş insanın bilmesi gereken modern psikolojinin temel kavramlarını ilk kez Türk bilim adamlarının katkılarıyla ve Türk toplum yapısının özellikleriyle kaynaştırarak sunmaktadır. Bu kitap Türkiye'de psikoloji alanında büyük bir boşluğu dolduracak ve uzun yıllar boyunca öğrencilerin yararlanacağı vazgeçilmez temel bir kaynak olacaktır.

20. İnsan Olmak - Engin Geçtan

20. İnsan Olmak - Engin Geçtan

İlk kez yayımlandığı 1983'ten günümüze defalarca baskı yapmış ve okurla kurduğu yapıcı ilişkiyi kanıtlamış olan bu kitabında Engin Geçtan insan olmanın ikilemini şöyle anlatır: 'Çağdaş toplumlar kendine özgü bir olguyu da birlikte getirmiştir. İnsan eskisinden çok daha fazla sayıda insanla, çok daha kısa süreli, daha yüzeysel ilişkiler kurma eğilimindedir. Bu, soğuk bir günde karşılaşan bir grup kirpinin öyküsüne benzer. Kirpiler ısınabilmek için birbirlerine sokulurlar, ama dikenleri birbirine batar. Birbirlerinden ayrıldıklarındaysa soğuktan rahatsız olurlar. İleri geri hareket ederek sonunda dikenlerini batırmadan birbirlerini ısıtabilecekleri en uygun uzaklığı bulurlar.' Son yirmi yılın dünyasındaki sosyal ve maddi değişimler düşünülürse, kirpilerin birbirine daha da çok ihtiyaç duyduğunu, her kirpinin bu ikilem karşısında kendi cevabını bulması gerektiğini, tam da bu yüzden İnsan Olmak'ın bugün daha da güncel olduğunu söyleyebiliriz.

İçeriğin Devamı Aşağıda

21. 50 Soruda Psikiyatri - Ali Nihat Babaoğlu

21. 50 Soruda Psikiyatri -  Ali Nihat Babaoğlu

Psikiyatri nedir, psikiyatri uzmanı kimdir? Psikiyatrik bozukluklar ne zaman ve nasıl bozuk sayılır, ne tür bozulmalar görülür? Şizofreni nedir? Kaç türlü duygudurum bozukluğu vardır? Anksiyete bozukluğu nedir? Hangi fobiler ayırt edilebilir? Cinsel bozukluklar ve cinsel kimlik bozuklukları nelerdir? Uyku bozuklukları neden kaynaklanır? Kişilik bozuklukları nelerdir? Psikiyatride hangi ilaçlar kullanılmaktadır ve bunların etkinlik alanları nelerdir? Psikoterapi modelleri nelerdir? Varoluş analizi ne demektir? Analitik, dinamik, danışan merkezli psikoterapi; grup, aile, Gestalt terapileri; imajinatif ve yaratıcı terapiler; sanat, hareket, dans ve oyun, ortam ve uğraşı terapileri nelerdir? Dinsel esinimli terapiler var mıdır? Psikodrama nedir? Adli psikiyatri nedir ve nasıl işler?

İşte tüm bunlara cevap veren bir kitap...

22. Çağımızın Nevrotik Kişiliği - Karen Horney

22. Çağımızın Nevrotik Kişiliği - Karen Horney

Bu kitapta, ne anlama geldiğine ilişkin her zaman net bir görüş olmasa da sık sık kullanılan 'nevroz' kavramı ve çatışmalarıyla, kaygılarıyla, acılarıyla ve kendisiyle olduğu kadar başkalarıyla olan ilişkilerinde de varolan birçok güçlükle birlikte aramızda yaşayan 'nevrotik insan' anlatıyor. Onun varolan kaygıları ve bunlara karşı geliştirdiği savunma mekanizmaları üzerinde odaklanıyorlar.

23. Günümüzde Psikoterapi - Saffet Murat Tura

23. Günümüzde Psikoterapi - Saffet Murat Tura

Psikanalizden türeyen psikoterapiler, insanlığın umutsuzluk ve kaygıyla mücadelesinde önemli bir aşamayı temsil eder. Diğer yandan yirminci yüzyıl boyunca psikoterapi tekniklerinde büyük bir çeşitlilik ortaya çıkmıştır. Bu konudaki Türkçe kaynakların sınırlılığını göz önüne alan psikiyatr Saffet Murat Tura, özellikle sınır durumlar ve narsisizm konuları çerçevesinde geçen başlıca tartışmaları özetleyerek temel ve güvenilir bir bilgi aktarmayı amaçlıyor. Analitik psikoterapi kuramları arasındaki çatışmaların sanıldığı kadar uzlaşmaz olmadığını savunan yazar, kuramsal tartışmaların çoğunun, psikoterapi tekniklerinin oluşturduğu farklı deney ortamlarında farklı tepkiler gözlenmesinden kaynaklandığını öne sürüyor. İşte bu nedenle Günümüzde Psikoterapi, değişik teknikler ve bu tekniklerle bağlantılı kuramları bir arada ve karşılaştırmalı olarak okumanın, bütün bu perspektiflerin üstünde bir geometrale; bütünsel ve merkezsiz bir kavrayışa ulaşmayı kolaylaştıracağı inancıyla yazılmıştır.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
877
248
68
49
45
44
39
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın