onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
İngiltere'de Sağlık Skandalı

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video

İngiltere'de Sağlık Skandalı

Eda Durmuş Aslan
11.04.2014 - 10:06 Son Güncelleme: 11.04.2014 - 11:00

İngiltere gereksiz grip aşısı alımı yapıldığı ileilgili açıklamalar nedeniyle çalkalanıyor...

Bağımsız bilim insanlarının oluşturduğu bir oluşum İngiltere’nin Dünya Sağlık Örgütünün tavsiyesi üzerine yaklaşık 1.7 milyar lira maliyetle salgınlara karşı stok yaptığı iki grip aşısının hastalığın yayılmasını önleyecek etkinlikte olmadığını öne sürüyor.

Hastalık süresini sadece yarım gün kısaltıyor

Cochrane İşbirliği olarak adlandırılan grubun ilaçlarla ilgili klinik deneyler üzerine 4 yıl sonra yaptıkları incelemenin sonuçları Tamiflu ve Relenza markalı iki aşının hastalık süresini yalnızca yarım gün kadar kısaltabildiğini ortaya koyuyor.

Çalışmanın bulguları, ilaç firmalarının piyasaya sunulan aşılarla ilgili klinik deneylerin sonuçlarını şeffaf olarak yürütmesi gerektiği konusundaki tartışmaları bir kez daha gündeme getiriyor.

Genellikle firmalar tarafından fonlanan klinik bulguları ticari sır kapsamında tutularak yayınlanan çalışmalar, bağımsız otoriteler tarafından detaylı olarak sorgulanamıyor.

Dünya genelinde grip aşılarının gerekli veya gereksiz olup olmadığı sürekli tartışılan bir konu...

Grip aşısı gereksiz mi? Elli yıldan fazla zamandır kullanılmakta olan grip aşılarına tüm dünyanın şüpheyle bakmasının haklı sebepleri var:

  • Grip aşılarının her sene yeniden yapılması gerekiyor; bir yaşından itibaren aşılanmaya başlanan bir çocuk 40'ına geldiğinde 40 kere aşı olmuş oluyor. Oysa diğer aşıları bir veya iki kere yaptırıyorsunuz ve o hastalığa karşı artık uzun seneler hatta çoğu zaman ömür boyu korunuyorsunuz. Ensesini açıkta bırakanların sürekli şaplak yemesinden farklı bir durum değil bu. 'Bu aşı mı yoksa ateş düşürücü veya antibiyotik gibi bir ilaç mı Allah aşkına?' sorusu çok yerinde ve çok doğru bir sorudur.

  • Grip aşılarının gribe karşı sağladığı bağışıklık kuvvetli ve uzun süreli değildir. Genç ve sağlıklı insanların yüzde 80'inde aşıdan iki üç hafta sonra grip virüslerine karşı antikorlar ortaya çıkar ama bu, aşı olanların gribe yakalanmayacakları manasına gelmez. Üstelik aşınınetkili olabilmesi için aşıda bulunan virüslerle salgın yapan virüslerin aynı veya çok benzer olmaları gerekir.

Bunun dışında bir de yaş ilerledikçe ve bağışıklığı etkileyen bir hastalık olması durumunda gençlerdeki kadar antikor da oluşmaması da çok önemlidir. İroniye bakar mısınız: Bir insanın gripten zarar görme ihtimali arttıkça aşıdan fayda görme şansı da o nispette azalıyor.

  • Grip aşısı üreticilerinin iki sene önceki domuz gribi salgınını dünya çapında bir korkutma kampanyası eşliğinde para kazanma yarışına çevirmeleri ve bunda da çok başarılı olmaları işin tuzu biberi oldu.

Bazı araştırmalara göre grip aşısı etkisiz Grip aşısının etkinliğinin 'abartıldığını' gösteren ve gözleme dayalı olmayan gerçek bilimsel çalışmaların sayısı da her geçen gün artıyor. Amerika'da son 20 yılda grip aşısı olan yaşlıların oranı yüzde 15'ten yüzde 65'e çıkmasına rağmen yaşlıların hastaneye yatış ve ölüm oranlarında buna uygun bir azalma olmadı.

Kanada'da 700 kişi üzerinde yapılan araştırma da grip aşılarının yaşlılarda gribe bağlı ölümleri azaltmadığını ortaya koydu. Oysa daha önceki çalışmaların sonuçlarına bakarak grip aşısı olan yaşlılarda hastaneye yatışların yüzde 30 ve ölümlerin yüzde 50 oranında azaldığı bilinirdi.Durum çocuklarda da farklı değil. Mayo Klinik 6 ay-18 yaş arası 263 çocuğu 8 sene takip etmiş ve sonuçta grip aşısı olan çocuklarda hastaneye yatma riskinin 3 misli fazla olduğu ortaya çıktığı gibi grip aşısı olan astımlı çocuklarda bu risk daha da yüksek bulunmuştur.

(The Guardian)

Kaynak: http://www.trtturk.com/haber/ingilter...
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam