İnebahtı Deniz Savaşı Basit Bir Yenilgi miydi Yoksa Bir Dönüm Noktası mı?
İnebahtı Deniz Savaşı Basit Bir Yenilgi miydi Yoksa Bir Dönüm Noktası mı?
Tarih daima gurur verici zaferlerle dolu değildir. Tarihteki zaferler kadar mağlubiyetleri de bilmemiz, gelecekte aynı hataları tekrar etmemek dolayısıyla çok önemlidir. İnebahtı Deniz Savaşı da tarihimizdeki acı yenilgilerden birisidir.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Osmanlı'da Kanuni Sultan Süleyman devri sadece kara değil, denizlerdeki başarılar yönüyle de bir zirve teşkil etmekteydi.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
1570'de uzun ve stratejik bir diplomatik hazırlığın ardından Kıbrıs üzerine hem karadan hem de denizden harekat başlatıldı.
İki denizci kuvvet Venedik ve İspanya'nın yanı sıra Papalık'ın da desteğiyle müttefik haçlı donanması kısa sürede toparlandı.
Savaş stratejisi hakkında her iki taraf içerisinde de bir fikir birliği mevcut değildi.
Netice itibarıyla iki donanmanın savaş meclisinde de doğrudan donanma savaşına karar verilmişti.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Ünlü Don Kişot'un yazarı Cervantes de bu savaş esnasında kolunu kaybetti.
Yenilginin en büyük nedeni şüphesiz ki Osmanlı kadırgalarının, yüzen bir kale olan İspanyol kalyonları karşısında yetersiz kalmasıydı.
Osmanlı'da ''Sıngın'' Avrupa'da ''Lepanto'' günümüzde ise ''İnebahtı'' adıyla anılan bu savaş kısa vadede küçük bir yenilgi gibi görünse de uzun vadede çok büyük zararlara yol açacaktı.
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Yorum Yazın
Gemi konusunda o tarihlerde İspanyollar ve İngilizlerle yarışmak aptallık olur. Kelimenin tam anlamıyla yüzen kaleleri vardı İspanyolların.50-70 toplu gemile... Devamını Gör
ispanya okyanus kenarı. karasal kökenli Osmanlının en büyük suyu akdeniz. denizciliği bizanstan, anca öğrendi ama... ömür bitti...
cografyalari ulkelerin kaderidir. farkli bir durum ancak cografyayi degistirmekle mumkun olurdu, sokulluda tam olarak bunu gordu ama uygulayabilecek teknik i... Devamını Gör