İçtiğimiz Sudan Geçtiğimiz Yola Neredeyse Her Şeye Vergi Ödüyoruz: Peki Vergi Yükü Topluma Adil mi Dağılıyor?
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
İçtiğimiz Sudan Geçtiğimiz Yola Neredeyse Her Şeye Vergi Ödüyoruz: Peki Vergi Yükü Topluma Adil mi Dağılıyor?
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Farkında olarak ya da olmayarak kullandığımız hemen her şeyde vergi ödüyoruz. Ama bu konuda yeterince bilgili miyiz, hiç sanmıyorum.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Türkiye 1984 yılının sonlarında Katma Değer Vergisi (KDV) insanların hayatına girmiş ve alışveriş kültürünü toptan bir şekilde değiştirmişti.
2002 yılında da, Avrupa Birliği ülkelerinde 10 yıldır yürürlükte olan Özel Tüketim Vergisi Kanunu çıktı.
Yaptığımız alışverişler ve aldığımız hizmetler karşılığında ödediğimiz dolaylı vergilerden KDV ve ÖTV kısa sürede tek başlarına ülkemizin toplam vergi gelirlerinin YARISINI karşılar duruma geldi.
2019 yılında Türkiye'de 673,3 milyar TL vergi toplandı ve bunun % 63,9'luk kısmını da büyük çoğunluğu KDV ve ÖTV'den oluşan dolaylı vergiler oluşturuyor.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Vergi uzmanı Ozan Bingöl bu durumu şu şekilde açıklıyor:
2021 yılı bütçesinde hedeflenen ve toplanacak her 100 liralık verginin 52 lirası sadece KDV ve ÖTV.
2019 yılında toplanan vergi hasılatının sadece % 24'ü gelir vergisinden karşılandı ve bunun da çoğu çalışanların maaşlarından yapılan kesintiler.
Koronavirüsle birlikte oyun konsollarına talebin artmasıyla Nisan 2020'de oyun konsollarına % 50'lik gümrük vergisi getirildi.
Gelelim melek mükelleflerin (daha maaşını almadan bir kısmı vergiye kesilen çalışan) şirketlerinin ödedikleri vergiye... Evet, şirketler çalışanlarından daha az vergi ödüyorlar.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Türkiye vergi yükü olarak OECD ülkelerinin altında olsa da, KDV ve ÖTV gibi dolaylı vergilerle ortalamaya yaklaşıyor.
Bir de Özel İletişim Vergileri var tabii. 2020 yılına Elazığ depremiyle girdik ve Kızılay Başkanı depremin ardından bağış çağrısında bulundu.
2011 yılındaki Van depreminin ardından dönemin Maliye Bakanı Mehmet Şimşek farklı amaçlarla getirilse de tüm vergilerin aynı havuzda toplandığını belirtmişti.
30 Ekim 2020'de gerçekleşen İzmir depreminin ardından da bağış çağrıları sonucu aynı soru yeniden gündeme geldi.
Bu arada, vergi politikalarında şeffaflık olan ülkelerde, yıl sonunda vatandaşın vergisinin hangi kalemlere harcandığını özetleyen belgeler gönderildiğini de belirtelim.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Kısacası soruların cevapları pek yok, sık sık gelen vergi aflarıyla da melek mükellefler maaşları bankaya yatmadan vergisini ödeyedursun, zamanında ödememiş kimseler yapılandırarak 18 taksitte ödeme imkanına yeniden ulaştı.
Videoyu izleyerek ben daha fazla bilgi sahibi olmak istiyorum diyenleri şöyle alalım:
Bilgiyle kalın!
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
Çocukluğumda başlayan 'yazma' sevgim tüm eğitim hayatım boyunca sürdü. Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi ile Adalet bölümlerinden mezun olduktan sonra Kentleşme ve Çevre Sorunları'nda yüksek lisans yaptım ve tüm bu süreç boyunca çeşitli mecralarda yazarlık yaptım.
Metin yazarlığı, editörlük, soru yazarlığı, hikaye yazarlığı üzerine çalıştıktan sonra 2024 yılı Mayıs ayından bu yana Onedio bünyesinde TV-Dizi/Sinema editörü olarak çalışıyorum.
Ekranlarda gördüğümüz tüm ilgi çekici olayları ve sosyal medyadaki etkilerini etik değerler içinde sizlerle en hızlı şekilde buluşturmayı amaçlıyorum.
Tüm içerikleri
Yorum Yazın
aga ücretli yollarda para ok anlıyorum karşılığında ücretsiz yol var neden anadolu yakasına geçerken ücretsiz köprü yok kafam almıyor