onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Hüzünlü Bir Kehanetten Günümüze Miras Kalan Mersin Kızkalesi Hakkında Her Şeyi Anlatıyoruz

Hüzünlü Bir Kehanetten Günümüze Miras Kalan Mersin Kızkalesi Hakkında Her Şeyi Anlatıyoruz

Yeter Şirin
20.08.2022 - 16:45 Son Güncelleme: 26.08.2022 - 14:11

Çocukken bize anlatılan masallarda güzel prenses kalede ya uyuyordur ya da mahsur kalmıştır. Yakışıklı ve güçlü prens onu bu kaleden kurtarır. Bu yazımızdaki kalenin hikayesi bu klişelerden farklı. Mersin Erdemli’de bulunan Kızkalesi hakkında her şeyi ve hikayesini öğrenmek için bize katılın.

Kızkalesi Hakkında

Kızkalesi Hakkında

Kızkalesi'nde yapılan ilk arkeolojik kazılarda buraya ilk yerleşimin MÖ. 4. yüzyılda yapılmış. Ünlü tarihçi Herodot’a göre bu şehri Georges adında Kıbrıslı bir prensin kurmuştur.

M.S 72 yılında Roma hakimiyetine giren Kızkalesi, 450 yıl Roma egemenliğinde kalmış. Bu dönemde zeytincilikte büyük bir gelişme göstererek zeytinyağı ihraç merkezi olmuş.

Bizanslılar döneminde Arap saldırılarına karşı çevresi surlarla çevrilmiş. Daha sonra Kızkalesi, Selçuklu Devleti ve Kilikya Ermeni Krallığı’nın eline geçmiş. Ermeniler’in 14. yüzyılda artan Karamanoğlu saldırıları nedeniyle Kıbrıs Krallığı’na sattığı ve önemli bir ticaret limanıymış.

Kızkalesi, 1448 yılında Karamanoğlu İbrahim Bey tarafından ele geçirilmiş ve yeniden imar edilmiş. 1471’de Osmanlılar’ın egemenliğine geçen Kızkalesi bu dönemde önemini kaybetmeye başlamış. Cem Sultanın Rodos Şövalyeleri’nin kendisi için yolladığı gemiye binmeden önce bir süre burada kaldığı biliniyor.

Kızkalesi, yaklaşık olarak karadan 200 metre açıklıkta konumlanmış. Bir adacık görünüme sahip. Denizin ortasında bir bölgede olduğu için Kızkalesine Deniz Kalesi adı da verilmiş. Kızkalesinin birçok kısmı günümüze kadar gelebilmiş durumda ve ziyarete açık bir durumda. Kızkalesi'nin en önemli özelliği, açıklıkta olduğundan dolayı dışarıdan alabileceği her türlü saldırıların rahatlıkla gözlemlenebilir ve müdahale edilebilir bir mesafede olması.

Kızkalesi’nin Hüzünlü Hikayesi

Kızkalesi’nin Hüzünlü Hikayesi

Korikos Kralı çocuğu olmadığı için Tanrıya dualar eder ve bir çocuk ister. Kralın duası kabul olur ve bir kız çocuğu dünyaya gelir. Kızı büyüdükçe hem güzelliği hem de yardımseverliği ile herkesin gönlünü kazanır.

Bir gün kente gelen bir falcı Kralın huzuruna çıkartılır. Kral kızının geleceğini merak eder ve falcı kızının eline baktığından korkar ve susar. Bunu gören Kral ne olduğunu sorunca falcı gördüğü şeyin kızının bir yılan sokması sonucu ölmesi olduğunu söyler.

Kızını çok seven Kral uzun süre düşünür ve kızı için denizin ortasında bir kale yaptırmaya karar verir çünkü yılan suya giremez diye düşünür. Kale yapılmıştır ve kızının yanına hizmetçileri gönderir ama kız neden burada yaşadığını bilmediği için derin üzüntü duymaktadır.

Kralın sevgili kızı 19 yaşına bastığında kızı için bir eğlence düzenler. Bu eğlenceye davet edilen bir köylü kadın prenses üzümü çok sevdiği için ona bir sepet üzüm getirir ama sepetin içine gizlice giren yılanı fark edemez.

Eğlence bitip herkes gittikten sonra üzüm sepetini odasına götüren prenses sepetin içindeki yılanın onu sokması sonucu acı çekerek ölür.

Kızkalesi Yakınlarında Görülmesi Gereken Yerler

Adamkayalar

Adamkayalar

Sarp kayalar üzerinde oyulmuş olan Adamkayalarda toplam 17 insan olmak üzere 18 tane kabartma bulunmakta. Uyarmakta fayda var, Adamkayaları görmeye giderken rahat bir ayakkabı giymeniz öneriyoruz.

Adres: Kızkalesi, 33790 Erdemli/Mersin

Google Harita Konumu için tıklayın 

Ziyaretçi Yorumu:’Aşağıya 10 15 dk yürüyerek kırmızı okları takip ederek inmek gerekiyor ama merdivenler ve taşlar düzensiz adeta kaya kaya iniyorsunuz manzara çok güzel ve gidildiğine değiyor ama ekipmanlı gitmek lazım kaynayan ayakkabı ve rahat kıyafetler olmalı üzerinde. Buranın düzenlenmesi gerektiğini düşünüyorum çok güzel tarihi bir yerleşim yeri ama restore edilmemiş ve düzenlenmemiş olması kötü’

Narlıkuyu Mozaik Müzesi

Narlıkuyu Mozaik Müzesi

Narlıkuyu Mozaik Müzesi 1975-1976 yıllarında Roma Dönemi hamam yapısına ait mozaik tabanı alınarak müze haline getirilmiş. Narlıkuyu Koyu, Antik Çağ ve Bizans Döneminde Cennet-Cehennem’e tapınmaya gelenler için bir deniz kapısı olarak görüşmüş. Ortaçağ’da ismi Porto Calamie diye bilinen bu yerleşim yeri ünlü ve ihtişamlı bir hamama sahipti. MS 4'üncü yüzyıla ait bu hamam yapısından bugün sadece su yalağı ile yıkanma bölümündeki taban mozaiği günümüze kadar gelebilmiş. Bu mozaik müze binası olan yapı içinde korunmaktadır. Ünlü 3 güzeller mozaiğini merak edenler mutlaka gitmeli.

Adres: Narlıkuyu, Çerkez Sk. No:10, 33940 Silifke/Mersin

Açılış-Kapanış Saati:09:00-17:00 (Pazartesi günleri kapalı)

Google Harita Konumu için tıklayın 

Ziyaretçi Yorumu:’Üç güzeller mozaiğini görmeye gittim. Tek odalı bir müze de mozaikler var yalnızca. Eğer mozaik merakınız varsa görmelisiniz. Fotoğraftaki gibi bir yer.’

Aşağı Dünya Obruğu

Aşağı Dünya Obruğu

Herakles topuzu, üzüm salkımı ve boğa başı giriş Obruk kapısı üzerinde yer alıyor. Kayalara oyulmuş lahitler ve adak taşları dikkat çekmekte. Bu alana Akhayat obruğu da denmektedir. Alan 1993 yılında 1.dereceden doğal sit alanı ilan edilmiştir.

Adres:Öztürkmenli, 33940 Silifke/Mersin

Google Harita Konumu için tıklayın 

Ziyaretçi Yorumu:’Silifke kuzeyinde 70 metre derinliğinde yaşam kalıntıları bulunan obruğun kenarında kaya mezarları göze çarpmaktadir. Yakın çevresinde karakabaklı ve ışıkkkale ören yeri bulunmakta. Görülmesi gereken güzel bir yer.’

Kanlıdivane Ören Yeri

Kanlıdivane Ören Yeri

Ören yeri doğal bir çökük olan otuz metre derinlikte geniş bir obruk etrafında kurulmuştur. Kanlıdivanenin akustiği çok iyi olduğu için günümüzde Mersin Uluslararası Müzik Festivali etkinliği ve konserlere ev sahipliği yapıyor.

Adres:Kumkuyu, Kanlı Divane Cd., 33750 Ayaş Bld./Erdemli/Mersin

Google Harita Konumu için tıklayın 

Ziyaretçi Yorumu:’Giriş ücreti uygun 20 TL. (Ağustos 2022) şehre çok uzak bir mesafede değil. Kesinlikle gezilmesi gereken bir yer. Alan temiz ve bakımlı. Biraz yükseğe çıktıkça deniz manzarası ve esinti çok hos. Yakınlardaki kaya mezarları ziyaret etmeyi de unutmayın.’

Elaiussa Sebaste

Elaiussa Sebaste

Mersin'e 55 km uzaklıkta, Silifke yönünde bulunan bir antik Roma şehri. Elaiussa terimi 'zeytin' manasına gelmekte olup, şehir M. Ö. 2. yüzyılda kurulmuştur. Roma ve Geç Roma-Erken Bizans dönemlerinde bir liman kenti olan Elaiussa Sebaste, konumu itibariyle bölgeler arası ticarette aktif rol oynamıştır.

Adres:Ayaş, Atatürk Cd. No:654, 33740 Erdemli/Mersin

Google Harita Konumu için tıklayın 

Ziyaretçi Yorumu:’Ayaş - Kızkalesi yolunun ikiye böldüğü Elaiussa Sebaste antik kentinin yolun üst kısmında Kalan bölümünde antik tiyatro. Agora ve ibadet yerleri bulunuyor. Özellikle kilisenin tabanında bulunan mozaikler görülmeye değer. Giriş ücretsiz.’

Kızkalesi Nerede?

Kızkalesi Nerede?

Adres: Atakent, Mersin - Antalya Yolu, 33740 Silifke/Mersin

Açılış-Kapanış Saati: 08:00-17:00

Çalışma Günleri: Her gün açık

Google Harita Konumu için tıklayın 

Ziyaretçi Yorumu:’Tarihe ve tarihi yapılara ilginiz varsa kesinlikle tavsiye ederim.. sahilden kalkan teknelerle kısa sürede ulaşabiliyorsunuz.. tekne ulaşım ücreti kişi başı 50 tl.. çocuklardan ücret alınmıyor.. kaleye ulaşımda sonra ayrıca kaleye giriş ücreti olarak çocuklar hariç 20 tl ödüyorsunuz.. müze kartla ücret ne kadar bilmiyorum ama zannedersem daha uygun..’

Kızkalesi’ne Nasıl Gidilir?

Kızkalesi’ne Nasıl Gidilir?

Mersin’e hava yolu ile gelmek isterseniz Mersinde havalimanı bulunmadığı için en yakın Adana Şakirpaşa Havalimanında inip oradan Mersin'e ister araba kiralayarak isterseniz otobüsle ulaşabilirsiniz.

Kızkalesi; Erdemli’ye 23km, Mersin’e 60 km uzaklıkta. Mersin-Silifke arasında sefer yapan otobüslerle Kızkalesi’ne gelebilirsiniz.

Mersin-Antalya Kara yolu üzerinde yer alması nedeniyle sahil şeridindeki yolu kullanan tüm araçlar Kızkalesi’nden geçiyor. Kızkalesi’nin deniz kalesine ise kıyıdaki teknelerle ulaşabilirsiniz.

category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
43
19
8
5
3
1
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Umutcan Büyükbaş

şuan ordan yazıyorum polis konusu evet sıkıntılı ama hala aile yeri olduğunu söyleyebilirim