Hocaların Fendi Atkıları, Siyasetçilerin Prada Montları Tommy Kazakları: Taklit Ürün Pazarında Neler Oluyor?
Hocaların Fendi Atkıları, Siyasetçilerin Prada Montları Tommy Kazakları: Taklit Ürün Pazarında Neler Oluyor?
Geçen haftalarda bir din adamı olan Halil Konakçı'nın Fendi atkısıyla başlayan, tartışma hafta sonu iktidar eski milletvekillerinden Mehmet Metiner'in fakir bir aileyi ziyaretinde Prada montunun dikkat çekmesiyle sürerken, karşılık olarak da Türkiye İşçi Partisi milletvekili Barış Atay'ın Yankee şapkası ve genel başkanı Erkan Baş'ın Tommy Hilfiger kazağıyla sürdü.
Geçen yıllarda da siyasetin davalara, yazılara neden olan ünlü markalar tartışması, halk arasında 'çakma' tabir edilen imitasyon ya da replika pazarının Türkiye'deki büyüklüğü, legal olup olmadığı tartışmalarıyla devam ediyor.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
2021 yıl sonlarında Türkiye Ekonomi Modelinin benimsenmesiyle de TL'deki değer kaybının eşliğinde üretim ve ihracat hedefleri Çin modeline benzetilmişti.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Çin, yıllarca taklit ürün piyasasının lideri konumunu korudu. O kadar çok imitasyon ya da replika ürün yaptılar ki gerçeğinden daha iyi yapmaya başladılar.
Geçen haftalarda Diyanet İşleri Başkanlığı'nda imam-hatip olarak görevli Halil Konakçı isimli bir ilahiyatçının taktığı atkı dikkat çekti.
Sosyalist görüşün temsilcisi olan Türkiye İşçi Partisi'nden son dönemde dikkat çeken genel başkan Erkan Baş ve milletvekili Barış Atay'ın da kıyafetleri ve aksesuarları üzerinden bu tartışma sosyal medyada devam etti.
Son olarak da eski milletvekili Mehmet Metiner'in Prada montu gündem oldu. Çünkü 8 bin 500 TL asgari ücretlinin olduğu ülkede hem montun fiyatı 40 bin TL'nin üzerindeydi hem de dar gelirli bir ailenin ziyaretinde giyilmişti.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Dikkat çeken diğer bir nokta da Metiner'in yardım götürdüğü evde dağıttığı kıyafetler de ünlü markaların logolarını taşıyordu. Ancak ana gündem bu olmadı.
Metiner dışında taklit açıklaması yapan olmazken, açıklamasında ürünleri bir arkadaşının ürettiğini belirtiyordu. Yasal zeminde bu durum Sınai Mülkiyet Kanunu kapsamına giriyordu.
Tescilli Markalar Derneği (TMd), Türkiye'de taklit ürün piyasasının 3 milyar dolar büyüklükte olduğunu ve yaklaşık 100 ailenin bu piyasayı elinde tuttuğunu belirtiyor.
Markaların tescil ve patentlerinin dünyada da önemli olduğu vurgulanırken, Türkiye'nin son yıllarda savunma sanayiinde bu kadar gelişmesinin de bu alanda korunma olduğu belirtiliyor.
Ayakkabı pazarında da sorunlar görülüyor. Türkiye'de ayakkabı üretimi yılda yaklaşık 500 milyon olurken, taklit ürünler bunun 200 milyonu olarak belirtiliyor.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Şikayetler bununla da bitmiyor. Kur ve enflasyon gelişmeleriyle müşteri kaybetme riskinin de bulunduğu Avrupa'ya olan ihracatta müşterilerin fiyat yükselişlerini fazla bulduğunu ve Hindistan, Vietnam gibi merkezlere yöneldiğini belirtiyorlar.
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Yorum Yazın
Taklit ürünlere değil fiyatı hem vergi hem de aç gözlü insanlar tarafından şişirilmemiş kaliteli ürünlere ve daha da önemlisi paramızın değerlenmesine ihtiya... Devamını Gör
2021 yıl sonlarında değil, 2021 yılı sonlarında olacak. "ancak, çünkü" bir bağlaçtır. Yazı dilinde cümlenin başında ancak, çünkü vb. yazarak başlanmaz.