Görüş Bildir
Haberler
Hırvatistan İlk Kadın Cumhurbaşkanını Seçti

Hırvatistan İlk Kadın Cumhurbaşkanını Seçti

ATKN
12.01.2015 - 00:22
İçeriğin Devamı Aşağıda

1991’de Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti’nden ayrılarak bağımsız bir devlet olan Hırvatistan'da cumhurbaşkanlığı seçimini, resmi olmayan sonuçlara göre milliyetçi parti HDZ'nin kadın adayı Kolinda Grabar Kitaroviç kazandı.

Devlet Seçim Komisyonu'ndan yapılan açıklamada, cumhurbaşkanı seçiminin ikinci turunda, oyların yüzde 99,51'inin sayımı tamamlandı. Sosyal Demokrat Parti'nin adayı Cumhurbaşkanı İvo Yosipoviç yüzde 49,57 Hırvat Demokratik Birliği'nin adayı Kolinda Grabar Kitaroviç ise yüzde 50,43 oy aldı.

Resmi olmayan ilk sonuçlara göre, 46 yaşındaki Kolinda Grabar Kitaroviç Hırvatistan'ın ilk kadın cumhurbaşkanı seçildi.

Yeni cumhurbaşkanı, 19 Şubat'ta resmen göreve başlayacak.

Seçim kampanyalarında 'değişim' ve 'reform' vurgusu

Seçim kampanyalarında 'değişim' ve 'reform' vurgusu

Milliyetçi parti Hırvat Demokratik Birliği üyesi Kolinda Grabar-Kitaroviç, 2005-2008 yıllarında Hırvatistan'ın dışişleri bakanı görevinde bulundu. [Fotoğraf: AA]

Yosipoviç ve Kitaroviç'in, seçim kampanyaları kapsamında düzenlediği mitinglerde Avrupa Birliği'nin en genç üyesi Hırvatistan için sürekli 'değişim' ve 'reform' vurgusu yaptılar.

Kitaroviç, 'Daha iyi Hırvatistan' isimli programının ülke ekonomisini güçlendireceğini, devletin halka yaklaşımını değiştireceğini öne sürerken Yosipoviç'i de ülkenin ekonomisini iyi yönetememekle, 1990'lu yıllarda savaştıkları Sırbistan'a karşı 'yumuşak' siyaset sergilemekle suçladı.

Toplam üç milyon 794 bin 293 kayıtlı seçmen, ülke içinde ve 50 ülkedeki diplomatik temsilciliklerde açılan 6 bin 350 merkezde oy kullandı. Komşu ülke Bosna-Hersek'in Hırvat nüfusunun yoğun olduğu Mostar kentinde uzun oy verme kuyrukları oluştu.

Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti'ndeki altı cumhuriyetten biri olan Hırvatistan Sosyalist Cumhuriyeti'ndeki ilk demokratik cumhurbaşkanlığı seçimi 1992'de yapılmış, göreve Franyo Tucman gelmişti.

Kolinda Grabar-Kitaroviç kimdir?

Milliyetçi parti Hırvat Demokratik Birliği üyesi Kolinda Grabar-Kitaroviç, 2005-2008 yıllarında Hırvatistan'ın dışişleri bakanı oldu. 2008-2011'de Hırvatistan'ın eski Washington büyükelçisi olan Kitaroviç, NATO genel sekreteri yardımcılığı görevini de yaptı. Trilateral Komisyonu üyesi olan Kitaroviç, İngilizce, İspanyolca ve Portekizce biliyor.

Al Jazeera Turk - AA

Kaynak: http://www.aljazeera.com.tr/haber/hir...
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
0
0
0
0
0
0