Görüş Bildir
Haberler
Herkese Lazım Olur! 14 Maddeyle İş Ararken Sosyal Medyayı Nasıl Zekice Kullanırsınız?

Herkese Lazım Olur! 14 Maddeyle İş Ararken Sosyal Medyayı Nasıl Zekice Kullanırsınız?

New York'taki Metropolitan Sanat Müzesi'nin sosyal medya sorumlusu Sree Sreenivasan, işini kaybedince haberi Facebook'tan arkadaşlarına duyurmuştu.

Sizce sonrasında olaylar nasıl gelişti? Buyrun, bu örnek hikayeden yola çıkarak, iş ararken sosyal medyayı nasıl kullanmamız gerektiğine bakalım.

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Sree müzedeki yeni mali düzenlemeler nedeniyle işini kaybettiğinde, sosyal medyadan faydalanmanın akıllıca bir yolunu bulmuştu.

1. Sree müzedeki yeni mali düzenlemeler nedeniyle işini kaybettiğinde, sosyal medyadan faydalanmanın akıllıca bir yolunu bulmuştu.

Facebook arkadaşlarını Central Park'ta birlikte kahve içmeye çağırmış, hatta bundan sonra yapabileceği işler konusunda onların fikrini öğrenmek için Google'da bir form doldurmalarını istemişti.

2. Sree'nin bu taktiği işe yaramış, 1200'den fazla insan iletilerini beğenmiş, 1300 kişi ise form doldurmuştu.

2. Sree'nin bu taktiği işe yaramış, 1200'den fazla insan iletilerini beğenmiş, 1300 kişi ise form doldurmuştu.

Bir-iki ay sonra New York Belediyesi'nden ona sosyal medya sorumluluğu için iş teklif edildi. Belediye, Sree adlı bir insanın varlığını ve böyle bir görev yapabileceği haberini, bu paylaşımlardan öğrenmişti.

Bu, 2016'da iş bulmak için ne tür bağlantılar kurmak gerektiğini gösteren güzel bir örnek.

3. Peki, Facebook arkadaş sayısı 5000'lerde değil de 500'lerde olan bizim gibi insanlar bu konuda neler yapabilir?

Sree'nin bu konuda tek ve çok net bir önerisi var: Önemli olan çok sayıda insanla değil, size yakın ve yardımcı olabilecek insanlarla bağlantı kurmak.

4. Bazen en yakın arkadaşlarınız bile, ne tür donanımlara ve yeteneklere sahip olduğunuzu bilmiyor olabilir.

Bu nedenle, kendilerinden iş bulma konusunda yardım isterken sadece 'İş arıyorum; aklında olsun'la sınırlı kalmamalı; neler yapabileceğinizi, yeteneklerinizi ve nasıl bir iş istediğinizi de tam olarak belirtmeniz gerekmekte.

5. Bir başka konu ise, insanlarla bağlantı kurmak için sadece onlara ihtiyaç duyduğunuz anı beklememek.

'İhtiyacınız olmadığında da insanlarla bağlantı kurun' diyor Sree.

Her türden sosyal mecrada kişilerin paylaşımlarını zaman zaman beğenmek, birkaç satır yazarak, gönderilere yorum yaparak ya da telefon ederek onları düşündüğünüzden haberdar etmek önemli.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Hepimizin başına gelir. Yıllarca arayıp sormayan bir arkadaşımız aniden bizimle sıcak ve uzun bir muhabbet başlatır.

Ve biz güzelce sohbete dalmışken kişi o malum cümleyi sarf ederek ağzındaki baklayı çıkarır: 'Ya baksana, ne diycem sana,...'

Böyle bir durumda karşımızdaki kişi bizde 'sadece işi düşünce arayan insan' intibası yarattığından, genellikle 'tabii tabii, aklımda olsun, bir şey duyarsam haber veririm mutlaka' der ve ertesi güne kalmadan da unuturuz.

7. Yani özellikle de iş konusunda yardımı dokunabileceğini düşündüğünüz kişilerle bağlantıyı koruduğunuzdan emin olmalısınız.

Böylelikle daha sonra ihtiyaç duyduğunuzda, yeniden irtibata geçmek çok daha kolay olacaktır. Zaten günümüzde sosyal medyanın geldiği noktayı düşünürsek, insanlarla bağlantıda kalmak dünyanın en kolay şeyi.

8. Eski bağlantılar, iş fırsatı yaratabilecek yeni bağlantıları beraberinde getirecektir.

Avrupa işletme okulu ESPC'nin Londra şubesinde doçent Claudia Jonczyk'e göre, insanlar çoğu zaman iş duyumlarının yakın ilişki ağlarından geleceğini farz eder. Oysa onlar da sizinle az çok aynı çevrelere sahiptir. Asıl bilgi akışı dışarıdan daha kolay gelebilir diyor Jonczyk.

9. Bir başka çok önemli konu: Dijital çağda yaptığınız her şeyin kalıcı bir iz bıraktığını asla unutmayın.

Bu nedenle, özellikle de iş arama sürecindeyseniz, sosyal medya paylaşımlarınıza profesyonelce yaklaşın. Yayınlayacağınız hiçbir mesaj, amacınınıza (iş bulmak) uygunsuz kaçmamalı. 

Ki buna tabii ki siyasi ve gündelik konularda kullandığımız dil ve üslup da dahil.

10. Aradığınız işin mahiyetine göre, yeteneklerinizi öne çıkaracak paylaşımları arttırabilirsiniz.

Ya da ilgi duyduğunuz konuları; bunlarla ilgili eski tecrübelerinizden kalan işleri gündeme taşıyabilirsiniz. 

Aradığınız iş sosyal medya ve dijital iletişim içeriyorsa örneğin, göndereceğiniz sosyal medya paylaşımları becerilerinizi sergileme açısından önemli bir fırsattır.

İçeriğin Devamı Aşağıda

11. Yapmamak gerekenlerden biri de, eski işvereninizi kötüleyen tarzda paylaşımlarda bulunmak.

İntikam almış olma duygusu o an için rahatlatıcı gibi görünse de uzun vadede iyi olmuyor. 

Bu tarzdan paylaşımlarınız sosyal medyada bir süre dikkat çekebilir; ama gelecekteki potansiyel işverenler bunu doğru bulmaz ve sizi 'köprüleri yakma kapasitesi olan biri' olarak görürler.

12. Yapmamak gerekenlerle devam edelim;

Sree'ye göre, özellikle de iş arama döneminde, anlık duygusal tepkilerden kaçınmak, kişisel dalaşmalara girmemek, başkalarına dair özel bilgileri sızdırmamak.

13. Bir de hangi paylaşımı nereden yaptığınız önemli.

Örneğin Facebook için hazırlanmış bir paylaşım LinkedIn için genellikle uygun

olmuyor. Twitter da tabii bu şekilde.

14. Kısacası doğru kullanıldığı takdirde sosyal medya iş arama döneminde gerçek bir madene dönüşebilir.

Aradığınız iş ve bunun için izlediğiniz yol ne olursa olsun, sosyal medyanın akıllı kullanımını işin içine mutlaka dahil etmenizde fayda var.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
49
24
6
4
3
2
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Mehlika

İnsanlardan, özellikle de samimi olmayan insanlardan pek haz etmiyorsanız bağlantı, referans, torpil bu tür şeyleri bulmak baştan zor oluyor. Açıkçası biriyl... Devamını Gör

Pasif Kullanıcı

saçma sapan insanlara ağız eğip sırf ilerde bana iş ararsam yardımı dokunabilir diye iletişim içinde kalmaya çalışmak ? bunu yapacağıma limon satarım nasıl b... Devamını Gör

Esma Özkan

İşten çıktığımda bütün arkadaşlarıma 'bana iş bul :)' yazıp gönderdim sadece bi güne 10 görüşme ayarladılar birinde de başladım .