Her Strateji Meraklısının Oynaması Gereken Bir Klasik: Hearts of Iron IV
Strateji oyunlarına ve İkinci Dünya Savaşı'na meraklıysanız kesinlikle kaçırmamanız gereken bir oyun: Hearts of Iron IV. Kült serinin 2016'da çıkan oyunu her açıdan oldukça detaylı bir İkinci Dünya Savaşı sunuyor bizlere. Oyun, serinin önceki oyunlarından görselleri ve animasyonları ile ayrılıyor. Sizler için bu öğrenmesi kolay fakat uzmanlaşması zor bu oyunu inceledik.
Stratejik derinliğin zirvelerine ulaşın!
Tarihteki en büyük savaşı anlatıyor...
Peki oyun nasıl işliyor?
2. Dünya Savaşı'nın başlangıcında herhangi bir ülke olarak oyuna başlıyoruz. Dilerseniz Almanya, Rusya gibi savaşın ana aktörlerini veya alakasız herhangi bir ülkeyi seçebilirsiniz. Politikamızı belirleyip, sanayimizi güçlendirip nihayetinde ordularımız kuruyoruz ve savaşmaya başlıyoruz. Temel olarak alışık olduğumuz strateji oyunu mantığı.
Sadece savaşmak yetmiyor...
Siyasi tutumunuz da çok önemli, doğru bir siyasetin etkisi, as bir pilottan veya dahi bir generalden çok daha fazla oluyor. Kaynak kullanımı ve lojistik oyunun en temel meselesi. İnsan kaynağınızı doğru kullanmanız ve sivil yatırımlar ile askeri yatırımlar arasındaki dengeyi kurabilmeniz çok önemli.
Oyunun hep kontrolünde kalmalısınız.
Savaşı çok yakından takip etmelisiniz. Yeni roketatarlarınızın ne kadar iş yaptığını, çöl fırtınasının tanklarınızı nasıl etkilediğini veya generalinizin rakiplerini nasıl alt ettiğini öğrenmek oyunda çok kilit bir yer tutuyor.
Tarihi yeniden yazma fırsatı!
Oyunun belki de en güzel özelliklerinden biri tarihsel olarak düz ilerlememesi. Amerika ile faşist bir yönetim biçimi geliştirip Kanada’yı işgal edebilir veya Japonya’da devrim yapıp Komünist bir hükümet kurabilirsiniz.
Bazı ülkelerin özel kabiliyetleri var.
Her ülke çeşitli artı ve eksileri de beraberinde getiriyor. Almanlar planlama ve organizasyonda öne çıkarken, Japonlar daha sağlam fabrikalar ve milli
duygularıyla kendini gösteriyor. Türkiye gibi savaşın asıl aktörü olmayan ülkeler ise ortak bir karaktere sahip.
Oyuna iki farklı senaryodan birini seçerek başlıyoruz.
Bunlardan ilki İkinci Dünya Savaşı'nın tohumlarının atıldığı, 1936 yılında başlayan 'Gathering Storm'. Diğeri ise savaşın hemen arefesinde, 1939 yılında başlayan 'Blitzkrieg'.
İkinci Dünya Savaşı araçlarına meraklı olanlara müjde...
Oyunda her savaş aracı oldukça detaylı bir şekilde işlenmiş, misalen Almanlar ile oynadığınız zaman tankların hepsi Panzer diye geçiştirilmemiş. Üretim detayları, modelleri ve çizimleri oyuna eklenmiş. Resimdeki Panzer IV F2 gibi. Fabrikadan cepheye kadar hangi tankın üretilip savaşa yollanacağını siz kontrol ediyorsunuz.
Odak Ağaçları
Hearts of Iron IV‘te büyük devletlerin kendine has, küçük devletlerinse ortak olarak kullandığı odak ağaçları bulunuyor. Bu ağaçlar sizin diplomatik, endüstriyel ve siyasi olarak nasıl şekilleneceğinizi belirliyor.
Harita da oldukça detaylı...
Her bölgenin kendine has coğrafyası, iklimi ve mühimmat
zinciri detaylı bir şekilde işlenmiş.
Değişen ham maddeler
Önceki oyunlarda, para, enerji, metal ve petrol olan ham maddelerimiz bu oyunla beraber yerini petrol, plastik, alüminyum, krom, çelik ve tungsten olmak üzere 6 kaynağa bırakıyor.
Kullanıcı dostu arayüz
Oyun kendisinden önceki Hearts of Iron oyunlarına nazaran daha anlaşılabilir bir arayüze sahip. Dolayısıyla seriyi denemek isteyenler için oldukça güzel bir başlangıç noktası.
Oynamak için NASA bilgisayarına ihtiyaç yok!
İşletim Sistemi: Windows 7 64-bit ya da yenisi
İşlemci: Intel Core 2 Quad Q9400 @ 2.66 GHz / AMD Athlon II X4 650 @ 3.20 GHz.
Bellek: 4 GB RAM.
Ekran Kartı: ATI Radeon HD 5850 or NVIDIA GeForce GTX470 with 1GB VRAM.
DirectX: Sürüm 9.0c.
Depolama: 2 GB kullanılabilir alan.
Nihai karar
Güzel bir indirime denk geldiği takdirde DLC'leri ile birlikte alınması gayet hoş olabilir. Strateji seviyorsanız ve konuya hakimseniz oldukça keyif alacağınız bir oyun olacağı kesin.
Yorum Yazın
Hearts Of Iron 4 Güzel Bir Strateji Oyunudur Oyunun WW2'De Geçmesi Güzel Çünkü Benim Gibi Bir Tarih Meraklısı İçin Güzel Birşey . Strateji Oyunu Olması Çok ... Devamını Gör