Hepimizin Güvendiği Bir Yöntem Olan Kalori Saymak Gerçekten İşe Yarıyor mu?
Hepimizin Güvendiği Bir Yöntem Olan Kalori Saymak Gerçekten İşe Yarıyor mu?
Kalori saymak gerçekten sanıldığı gibi işe yarıyor mu? Her pazartesi kesin diyete başlıyorum diye sözler veriyoruz ama buna biz bile inanmakta güçlük çekiyoruz. Sonucunda ise salı günü kendimizi, abur cubur yerken buluyoruz. Şans eseri oldu da diyete başlayıp, istikrarla devam ettirdik diyelim. Peki uyguladığımız yöntemler ne kadar doğru. Hepimizin hakim olduğu kalori saymak neden işe yaramıyor? İçeriğimizde anlatıyoruz.👇
Diyete başlamaya karar verdiğimiz de ilk yaptığımız şey hemen telefonumuza bir uygulama indirip, yediğimiz her şeyin kalorisini hesaplamaya başlamak olur.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Uzmanlara göre, kalori sayarak kilo vermek kolay bir şey değil. Yediklerini takip etmek, geçici bir kilo kaybı yaşatsa da kalıcı bir çözüm olmuyor.
19. yüzyılın sonlarına doğru Amerikalı bilim insanı, Wilbur Olin Atwater yiyecekleri ısıtarak ve patlatarak vücudumuza giren enerji miktarını ölçmeye çalışır.
Atwater, bu yiyecekleri tüketen insanların dışkılarını da alıp, bunlara da bir şekilde ısıtma işlemi uyguluyor ve katılımcıların yedikleri besindeki ve dışkılarındaki enerji farkına dayanarak Atwater şunları söylüyor;
Araştırmacı fizyolog David Bear, Atwater'ın sistemini birçok yiyeceğe uyguladığınızda, sistemin çöktüğünü fark edebileceğimizi söylüyor.
Kuruyemiş yediğimizde ve bu gıdalarında yağ bakımından oldukça zengin olmasıyla, kalori takip uygulamalarımıza birkaç tane fındık eklersek, günlük kalori hedefimizi aştığımızı söyler.
Başka bir araştırmada da, badem ağırlıklı beslenen katılımcıların, dışkıları incelendiğinde bademde bulunan yağ moleküllerinin çoğunun parçalanmadan atıldığı gösterilmiştir.
Araştırmalarını sonucunda varılan nokta; tüm gıdalar aynı ölçüde sindirilmez. Bu sadece kuruyemişlerle sınırlı değildir.
Bunun yanında bir de pişirme konusu var. Atwater'ın sisteminde bu da dikkate alınmıyor.
Başka bir önemli konu ise, her insanın gıdalardaki enerjiyi kullanma verimi farklıdır. Bunun en önemli göstergesi ise her insanın mikrobiyomunun farklı olmasıdır.
Kalori saymak yerine, yediğiniz besinlerin takibini yapmak tabii ki bazı insanlar için faydası olabilir. Ancak bu durumun kalori sayısıyla bir bağlantısı yoktur.
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
2021 yılında Kocaeli Üniversitesi Gazetecilik Bölümü’nden mezun olduktan sonra, medya ve dijital içerik üretimi alanındaki kariyerime Onedio bünyesinde başladım. Kariyerim boyunca, farklı kategorilerde içerik üreterek geniş bir deneyim kazandım. Ancak, özellikle test kategorisindeki içeriklerime odaklanarak, hedef kitleyi hem eğlendirmeyi hem de onlara değerli bir deneyim sunmayı amaçladım. Yaratıcı içeriklerle, okuyucuların ilgisini çekmek ve onların dijital ortamda keyifli vakit geçirmelerini sağlamak, çalışma anlayışımın temelini oluşturuyor. Hem içerik üretimi hem de dijital medya trendlerini takip etme konusundaki tutkum, beni sürekli olarak gelişen medya dünyasına uyum sağlamaya yönlendiriyor.
Tüm içerikleri
Yorum Yazın