Henüz Lüfer Olamamış Sarıkanat ve Çinekop Nedir? Bu Balıkların Avlanması Yasak mı? Boyu Kaç Cm Olmalıdır?
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Henüz Lüfer Olamamış Sarıkanat ve Çinekop Nedir? Bu Balıkların Avlanması Yasak mı? Boyu Kaç Cm Olmalıdır?
Merhaba. Her yıl lüfer koruma timi olarak faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşları, nesli tükenmekte olan bu balığın olgunlaşmadan avlanmasını engellemek için çalışıyor. Bu yazıda lüferin, lüfer olmadan önceki türlerini ve neden avlanmaması gerektiğini yazdık. Detaylar içerikte!
Türkiye'yi çevreleyen denizlerde pek çok çeşit balık, av yasağının bitmesiyle avlanmaya başlıyor. Bunlardan biri de lüfer balığı.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Lüfer balığı olgunlaşana kadar farklı isimlerle anılmaktadır. Bunlar defneyaprağı, çinekop, sarıkanat, lüfer, kofana ve sırtıkara balıklarıdır. Yasal av boyu 18 cm olsa lüfer diye satılan balık sarıkanat balığıdır. Maalesef bu boydaki sarıkanat da henüz üreme çağına gelmemiş lüferdir.
Defneyaprağı, çinekop ve sarıkanatın avlanmasıysa lüferin lüfer olamadan neslinin tükenmesine neden olmaktadır. Maalesef bu yüzden de kofana ve sırtıkara balıklarına rastlamak mümkün olmuyor.
Olgunlaşmadan avlanan bu balıklar için sesini çıkaranlar da var elbette. Lüfer koruma timi her yıl Ekim ayının üçüncü cumartesi gününü "Lüfer Bayramı" olarak kutluyor. 'Lüfer Bayramı'nın amacı lüferin neslinin tükenmesini engellemek ve olgunlaşmamış lüferin avlanmasının önüne geçmek.
Hatta balıkçılar ve ünlü şefler de İstanbul Lüfer Bayramı kapsamında "Almıyoruz, Satmıyoruz" sloganıyla mutfaklarında nasıl bir değişikliğe gittiklerini açıklamıştı.
İstanbul lüfere hasret kalmasın sloganıyla yola çıkan ve 'Fikir Sahibi Damaklar' ismi altında buluşan topluluk duyarlı, bilinçli ve sürdürülebilir bir balık sezonu için her yıl çağrıda bulunuyor.
Yavru balıkların ince çinekop olarak satıldığı, sarıkanatların lüfer olamadan avlandığı kötü ama acı gerçek. İstanbul'da teoride pek çok yer bu kurala uyulduğunu söylese de 'pratikte' bu yıl da birçok lüferin kaderi büyümeden avlanmak oldu.
Sivil toplum kuruluşları balıkçılara ve satın alanlara hep aynı çağrıyı yapıyor. "Bir zamanlar lüfer diye bir balık vardı. Eğer bizden sonraki neslin de lüferi görmesini istiyorsak onu korumak hepimizin görevi".
Sadece teoride değil pratikte de dur demek gerekiyor. Lüfer lüfer olarak kalsın; sarıkanat, çinekop avlamayın, satın almayın!
2016 yılında Balıkesir Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi bölümünden mezun oldum. Daha sonra Marmara Üniversitesi'nde Avrupa Siyaseti ve Uluslararası İlişkiler alanında tezli yüksek lisansa başladım. Bu süre zarfında siyasi alanda akademik makaleler ürettim. Ajanslarda içerik editörlüğü ve sosyal medya yazarlığı yaptım. 2022 yılından bu yana Onedio'da sinema ve dizi kategorisinde içerikler yazıyorum. Bu alandaki gündemi anbean yakından takip edip sizlere en eğlenceli şekilde sunuyorum.
Tüm içerikleri
Yorum Yazın