Görüş Bildir
Haberler
HDP'li Fırat: 'ABD Tipi Başkanlığa Karşı Değiliz'

HDP'li Fırat: 'ABD Tipi Başkanlığa Karşı Değiliz'

Deniz Gök
04.11.2015 - 18:55 Son Güncelleme: 04.11.2015 - 21:13
İçeriğin Devamı Aşağıda

AK Parti'nin kurucularından, HDP Mersin Milletvekili Dengir Mir Mehmet Fırat, başkanlık sistemine itirazları olmadığını, karşı çıktıklarının 'Türk tipi başkanlık sistemi' olduğunu, Amerikan tipi başkanlık sistemini ise destekleyebileceklerini söyledi.

Seçim sonrası yeni anayasa gündeminin ilk sıralarında yer alması beklenen başkanlık sistemi konusunda HDP'den iki milletvekilinden dikkat çekici çıkış geldi.

'Genel Kurul'da kabul ederiz'

BBC Türkçe'den Mahmut Hamsici'nin haberine göre Fırat ''Saddam usulü bir başkanlık usulünü kabullenemeyiz. Çünkü orada demokrasi yok. Amerika, Meksika tipi bir öneri gelirse de referanduma da gitmeden Genel Kurul'da kabul ederiz. Bir çekincemiz yok' dedi.

HDP'li Doğan: Erdoğan'ın dillendirdiği sistem ucube

HDP'li Doğan: Erdoğan'ın dillendirdiği sistem ucube

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın dillendirdiği Türk tipi başkanlık sistemini ‘ucube' olarak niteleyen HDP İstanbul Milletvekili Celal Doğan ise, 'Başkanlık sistemi, demokrasinin içerisinde bir sistem. Buna itirazım yok ama nasıl bir başkanlık isteniyor bunun tartışılması gerekir' diyor.

Pazar günkü seçimde 317 milletvekili çıkaran AK Parti'nin gündeminde başkanlık sistemi var ama milletvekili sayısı anayasa değişikliği arayışlarında başkanlık sistemini parlamentodan geçirmeye yetmiyor. AK Parti'nin, Meclis Başkanı'nı içinden seçmesi halinde, planını referanduma götürebilmek için de en az 14 milletvekilinin desteğine ihtiyacı olacak.

367 milletvekili gerekli

Zira anayasa değişikliği için 367, referandum için ise 330 milletvekilinin desteği gerekiyor.

Bu nedenle AK Parti'nin Meclis içinde destek arayışı kaçınılmaz. AK Parti'nin, başkanlık için kapısını çalması muhtemel partilerden biri de Halkların Demokratik Partisi.

Bilgen: Biz başkanlık konusunda netiz

HDP Sözcüsü Ayhan Bilgen Twitter hesabından yaptığı açıklamada 'HDP’nin anayasa tartışmalarında tavır değişikliği söz konusu değil. Her şey tartışmaya varız. Başkanlığa karşı durmakta ısrarlıyız. Biz başkanlık konusunda netiz' ifadelerini kullanmıştı.

BBC Türkçe

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
59
29
15
7
4
1
0